Ο Özkan T. αποκαλύπτει την κακομεταχείριση φυλακισμένων Κούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία

Ο Özkan T. αποκαλύπτει την κακομεταχείριση φυλακισμένων Κούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία

Ο Özkan T. αποκαλύπτει την κακομεταχείριση φυλακισμένων Κούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία

Ο Özkan T. αποκαλύπτει την κακομεταχείριση φυλακισμένων Κούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία

Αφού αφέθηκε ελεύθερος, ένας Κούρδος ακτιβιστής που φυλακίστηκε στη Γερμανία από το 2018, αποκάλυψε με λεπτομέρειες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αξιωματικοί των φυλακών.

Το 2018, πέντε Κούρδοι ακτιβιστές συνελήφθησαν στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας με κατηγορίες που σχετίζονται με το άρθρο 129β του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο καλύπτει τις διώξεις για υποστήριξη «τρομοκρατικής οργάνωσης σε ξένη χώρα» και εφαρμόζεται πολιτικά για να ποινικοποιήσει τον κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε χώρες όπως η Τουρκία.

Στις 30 Απριλίου 2021, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών στον Veysel S και ποινή 3 ετών και 4 μηνών στον Agit K, δίχως δικαίωμα αναστολής. Από την άλλη, ο Özkan T, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Özkan T, μετά από σχεδόν τρία χρόνια φυλάκισης, μίλησε σε δημοσιογράφους για τη δικαστική περιπέτεια που πέρασε και την εμπειρία του μέσα στη φυλακή.

Υπενθυμίζοντας ότι η σύλληψή τους βασίστηκε σε ψευδείς δηλώσεις ενός «πληροφοριοδότη», ο Özkan εξήγησε πως, «προετοίμασαν μια ολοκληρωμένη επιχείρηση και μέσω της σύλληψής μας στοχοποίησαν το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Ο στόχος ήταν να ποινικοποιήσουν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το PKK στα μάτια του ευρωπαϊκού κοινού, και κατά συνέπεια διατύπωσαν κατηγορίες περί συμμετοχής σε "τρομοκρατική οργάνωση"».

Υποδεικνύοντας ότι η σύλληψή τους οδήγησε σε «μια πολιτική δίκη από την γερμανική κυβέρνηση», ο Özkan είπε ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλές δυνάμεις ειδικές δυνάμεων και στρατιωτικής αστυνομίας.

«Αυτό που προσπάθησαν να πουν με την κινητοποίηση όλων αυτών των ειδικών δυνάμεων ήταν ότι, "Αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι. Κοιτάξτε τι αντιμετωπίζουμε", αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν τα αποτελέσματα που ήθελαν», πρόσθεσε.

Εξηγώντας πώς μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου με συνοδεία αστυνομικών αυτοκινήτων, συνοδευόμενος από ειδικές ομάδες με αυτόματα όπλα, τα χέρια του χειροπέδες πίσω από την πλάτη, τους αστράγαλούς του δεμένους με σίδερα ποδιών, ο Özkan περιέγραψε και τα ακραία μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά και στο υπόλοιπο κτίριο.

Οι κατηγορούμενοι τοποθετήθηκαν πρώτα σε κελιά κάτω από το δικαστήριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου υπήρχε γυάλινος τοίχος μεταξύ αυτών και των δικηγόρων τους. Έτσι, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν επαρκώς με τους δικηγόρους τους.

Ο Özkan αποκάλυψε ότι χτυπήθηκε από φρουρούς στο κελί του μετά τη δικαστική συνεδρίαση, και πριν μεταφερθεί πίσω στη φυλακή. Στη συνέχεια, οι φρουροί τον έσυραν στο όχημα.

Λέγοντας ότι κανένα από τα αιτήματά τους δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων και σχεδόν όλες οι ενστάσεις που έγιναν από τους δικηγόρους τους απορρίφθηκαν, ο Özkan είπε ότι υπήρξε παράλληλη δίκη μελών του ISIS στο Μόναχο και πως τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης αντιμετωπίζονται καλύτερα από τη γερμανική δικαιοσύνη.

«Το ISIS είναι μια βάρβαρη οργάνωση που απειλεί την ανθρωπότητα. Σκότωσαν χιλιάδες πολίτες. Ωστόσο, δικάστηκαν στη Γερμανία σε αρκετά καλές συνθήκες και δεν θεωρήθηκαν επικίνδυνοι», είπε.

Επισημαίνοντας ότι η ετυμηγορία εναντίον τους φαινόταν να είχε αποφασιστεί πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη, ο Özkan είπε επίσης ότι αρνήθηκαν να κλειστούν σε γυάλινα κλουβιά κατά την πρώτη ακρόαση και ότι δεν δήλωσε την ταυτότητά του στο δικαστήριο.

«Πολεμήσαμε σκληρά κατά την πρώτη ακρόαση. Στην επόμενη δεν μας έβαλαν ξανά στα γυάλινα κλουβιά».

Ο Özkan εξήγησε ότι οι δικαστές προσπάθησαν αρχικά να βασίσουν ολόκληρη τη δίκη απλώς και μόνο στις δηλώσεις του φερόμενου «πληροφοριοδότη», αλλά ότι αργότερα συνειδητοποίησαν τις ασυνέπειες στις δηλώσεις του και δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τα αρχικά τους σχέδια. «Ο πληροφοριοδότης προσπαθούσε να κατευθύνει τη δίκη με τις ψευδείς δηλώσεις του».

«Έφεραν τον πληροφοριοδότη με ελικόπτερο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι διέθετε κάποιες πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και ότι θα μπορούσε να είναι στόχος. Ωστόσο, οι δικαστές τελικά έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν, λόγω των ψευδών δηλώσεων που παραχώρησε. Έτσι εξαφανίστηκαν σταδιακά τα ελικόπτερα, και ο πληροφοριοδότης άρχισε να έρχεται στο δικαστήριο με αυτοκίνητο».

Ο Özkan T. εξήγησε ότι οι δικαστές αναγκάζονταν να παρεμβαίνουν συχνά στις αντιφατικές δηλώσεις του πληροφοριοδότη, προειδοποιώντας τον ότι οι δηλώσεις του ήταν ασυνεπείς.

Αλλά τότε ο πληροφοριοδότης, απογοητευμένος, άρχισε να εξηγεί πως έχει συμφωνία με τη γερμανική αστυνομία και κατηγορούσε τους αστυνομικούς για παραβίαση της συμφωνίας μαζί του. Τότε ήταν που άρχισε να λέει ότι «οφείλετε να μου δώσετε διαβατήριο, ταυτότητα και κανονικό μισθό. Έκανα συμφωνία μαζί σας ως αντάλλαγμα της παρουσίας μου εδώ».

Η ακρόαση διακόπηκε αμέσως μετά από αυτό για αρκετό διάστημα και ο πληροφοριοδότης δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στην αίθουσα του δικαστηρίου.