Ο Ντεμιρτάς μιλά στη δίκη του: «Δεν έχουν καμία αξία για εσάς οι ζωές των παιδιών των Κούρδων;»

Ο Ντεμιρτάς μιλά στη δίκη του: «Δεν έχουν καμία αξία για εσάς οι ζωές των παιδιών των Κούρδων;»

Ο Ντεμιρτάς μιλά στη δίκη του: «Δεν έχουν καμία αξία για εσάς οι ζωές των παιδιών των Κούρδων;»

Το HPG δημοσίευσε τον ισολογισμό του πολέμου για τον Μάιο: 238 εισβολείς σκοτώθηκαν

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του μοναδικού φιλοκουρδικού κόμματος στο κοινοβούλιο της Τουρκίας μίλησε στη δίκη του, στην οποία κατηγορείται ότι "προσέβαλλε" τον πρώην πρωθυπουργό.

Πραγματοποιήθηκε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η τέταρτη ακρόαση σε μια από τις πολλές τρέχουσες δίκες εναντίον του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του πρώην συμπρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Ο Ντεμιρτάς κατηγορείται για «προσβολή» του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2014 έως το 2016.

Ο Ντεμιρτάς, ο οποίος παρακολούθησε την ακρόαση μέσω βιντεοκλήσης από τις φυλακές, υπενθύμισε στο δικαστήριο τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις 4-12 Σεπτεμβρίου 2015, κατά τις οποίες η 10χρονη Cemile Çağırga σκοτώθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή Cizre.

Καθώς τους είχε απαγορευθεί η ταφή του παιδιού τους, η οικογένεια της Cemile δεν μπόρεσαν να βγουν έξω από το σπίτι τους, καθώς είχαν περικυκλωθεί από τούρκους ελεύθερους σκοπευτές και έτσι αναγκάστηκαν να κρατήσουν το άψυχο σώμα του παιδιού στην κατάψυξη για μέρες.

«Η Cemile Çağırga σκοτώθηκε εκείνη την περίοδο. Το σώμα της δεν μπορούσε να ταφεί και έπρεπε να φυλάσσεται σε καταψύκτη για μέρες για να αποφευχθεί η αποσύνθεση. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά το πρόβλημα παρέμεινε άλυτο. Γι 'αυτό έστειλα τους βουλευτές μας απευθείας στον Πρωθυπουργό, αλλά ακόμη και τότε δεν άλλαξε τίποτα».

«Έτσι μίλησα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Όλοι οι άλλοι παρέμειναν σιωπηλοί, αλλά δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλός».

Πρόσθεσε: «Όταν ο Ντεμιρτάς λέει, "είσαι δολοφόνος του παιδιού", θεωρείται προσβολή. Αλλά εκείνοι που επιβραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν σε ήρωες για το κάψιμο αυτών των πόλεων και την εξάλειψη τους, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

«Αξίζει λιγότερο η ζωή της Cemile από αυτή των δικών μου παιδιών; Όλα τους είναι παιδιά. Οι ζωές των παιδιών των Κούρδων δεν έχουν καμία αξία; Δεν είμαστε ίσοι πολίτες αυτής της χώρας; Ή για εσάς, μας αξίζει μόνο ο θάνατος;».

Ο Ντεμιρτάς ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα ακόλουθα λόγια: «Ακόμα κι αν με καταδικάσετε σε εκατό χρόνια φυλάκισης, η Cemile δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Αν εμείς, τα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου δεν μιλήσουμε, τότε ποιος θα το κάνει; Τι θέλετε να κερδίσετε από εμάς; Θέλετε να υποκύψουμε; Μπορείτε να μας πυροβολήσετε στο λαιμό, αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε κάτω».

Ο δικηγόρος του Ντεμιρτάς, Ramazan Demir, είχε δηλώσει προηγουμένως στο BBC Turkish ότι: «Ο Ντεμιρτάς μίλησε για την Cemile Çağırga και το μωρό Miray, οι οποίοι σκοτώθηκαν και οι δύο κατά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο Cizre. Ζήτησε να ταφούν τα πτώματά τους και μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με την κατάσταση, αλλά από όλη αυτή την ομιλία επέλεξαν μόνο τις λέξεις, "παιδοκτόνος - πρωθυπουργός", και τον διώκουν για αυτά τα λόγια».