Ο λαός στο Ροζχιλάτ και το Ιράν απαιτεί ελευθερία

Ο λαός στο Ροζχιλάτ και το Ιράν απαιτεί ελευθερία

Ο λαός στο Ροζχιλάτ και το Ιράν απαιτεί ελευθερία

Ο λαός στο Ροζχιλάτ και το Ιράν απαιτεί ελευθερία

Η συμπρόεδρος της KODAR Γκιουλάν Φεχίμ, δήλωσε ότι το κύριο αίτημα της εξέγερσης, που συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα στο Ιράν, είναι η ελευθερία και πρόσθεσε: «Ο λαός μας πρέπει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις χωρίς να εξαρτάται από καμία ξένη δύναμη».

Η συμπρόεδρος της Ένωσης Ελευθερίας και Δημοκρατίας του Ανατολικού Κουρδιστάν (KODAR), Γκιουλάν Φεχίμ, αξιολόγησε το στάδιο στο οποίο έφτασαν οι εξεγέρσεις του Ροζχιλάτ (Ανατολικό Κουρδιστάν) και του Ιράν, υπό την ηγεσία γυναικών ακτιβιστριών. Η Φεχίμ τίμησε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της αντίστασης και επεσήμανε ότι άνθρωποι από πολλές χώρες του κόσμου στήριξαν τους διαδηλωτές με διάφορες ενέργειες.

Δηλώνοντας ότι η εξέγερση, η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη του Ροζχιλάτ και του Ιράν, θα επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, η Φεχίμ είπε: «Οι γυναίκες μας έλαβαν μια υπερήφανη στάση που είναι αντάξιά τους. Πιστεύουμε ότι αυτή η στάση θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτή η αντίσταση υπό την ηγεσία των γυναικών έχει αναζωογονήσει τον αγώνα για ελευθερία και ισότητα, καθώς και για μια ουσιαστική ζωή στο Ροζχιλάτ και το Ιράν.

Το «Jin, Jiyan, Azadi» είναι μια φιλοσοφία

Η Γκιουλάν Φεχίμ είπε ότι το επίπεδο υποστήριξης της αντίστασης στο Ροζχιλάτ και το Ιράν είναι πολύ υψηλό και συνέχισε: «Το σύνθημα «Jin, Jiyan, Azadi» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία) στις διαδηλώσεις εκφράζει μια φιλοσοφία, μια ιδεολογία και μια νέα ζωή. Αν και οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, το εν λόγω αίτημα αφορά όλη την κοινωνία και άρα η δύναμή του μεγαλώνει».

Η Φεχίμ επέστησε την προσοχή στη δήλωση του ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν: "Χωρίς την ελευθερία των γυναικών, η κοινωνία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη" και πρόσθεσε ότι «αυτή η προσέγγιση αποτελεί τη βάση αυτού που λαμβάνει χώρα σήμερα στο Ροζχιλάτ και το Ιράν. Όπως ακριβώς υπήρξαν γεγονότα που συγκλόνισαν τα καθεστώτα στις αραβικές χώρες – κατά τη λεγόμενη "αραβική άνοιξη" το 2010-2011 – βλέπουμε τώρα το ίδιο να συμβαίνει με τους ανθρώπους που ζουν στο Ιράν και το Ροζχιλάτ».

Ο λαός του Ροζχιλάτ είναι πολύ συνειδητοποιημένος

Η Φεχίμ δήλωσε ότι παρόλο που η αντίσταση η οποία έλαβε χώρα στις αραβικές χώρες οδήγησε σε κάποια δικαιώματα για τους ανθρώπους, ωστόσο δεν οδήγησε σε ριζικές αλλαγές, διότι δεν αφορούσε όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Υπενθυμίζοντας ότι οι λαϊκές εξεγέρσεις στο Ροζχιλάτ και το Ιράν είχαν κατασταλεί στο παρελθόν, η Φεχίμ υπογράμμισε ότι μια διαφορετική διαδικασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή όλα τα τμήματα της κοινωνίας και όλες οι κοινωνικές ομάδες συνενώθηκαν κάτω από ένα κοινό αίτημα, γεγονός που οδηγεί την Φεχίμ να υποστηρίζει πως «αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις».

Δηλώνοντας ότι το ιρανικό κράτος στέρησε τα δικαιώματα όλων των λαών και των ομάδων, ιδιαίτερα των γυναικών, η Γκιουλάν Φεχίμ είπε: «Ο λαός παλεύει ενάντια στο καθεστώς στους δρόμους και δεν θα εγκαταλείψει αυτό τον αγώνα μέχρι να επιτύχει αποτελέσματα. Πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα γι' αυτό, αλλά ο αγώνας τους θα επιτύχει».

Δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε ξένες δυνάμεις

Απευθυνόμενη στον λαό του Ροζχιλάτ που αντιστέκεται, η Γκιουλάν Φεχίμ είπε: «Ο λαός μας πρέπει να πιστέψει στη δική του δύναμη και να ασκεί την αυτοάμυνά του, δίχως να βασίζεται σε καμία ξένη δύναμη. Ο λαός μας δεν υπήρξε ποτέ βίαιος. Εάν το Ιράν θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να ακούσει τις απαιτήσεις του λαού».

Η Φεχίμ υπογράμμισε ότι ο λαός είναι ενωμένος και πρόσθεσε: «Εάν το Ιράν δεν ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα αιτήματα του λαού, ο λαός μας θα συνεχίσει τον αγώνα του σε κάθε πεδίο. Πιστεύουμε ότι αυτή η αντίσταση θα ανοίξει το δρόμο για μεγάλες επιτυχία όχι μόνο στο Ροζχιλάτ και το Ιράν, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».