Ο ιδιωτικός πόλεμος του Ερντογάν: «Ευρώ για πρόσφυγες, πόλεμος εναντίον Κούρδων με κουρδικό πετρέλαιο»

Ο ιδιωτικός πόλεμος του Ερντογάν: «Ευρώ για πρόσφυγες, πόλεμος εναντίον Κούρδων με κουρδικό πετρέλαιο»

Ο ιδιωτικός πόλεμος του Ερντογάν: «Ευρώ για πρόσφυγες, πόλεμος εναντίον Κούρδων με κουρδικό πετρέλαιο»

Ο ιδιωτικός πόλεμος του Ερντογάν: «Ευρώ για πρόσφυγες, πόλεμος εναντίον Κούρδων με κουρδικό πετρέλαιο»

Υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί το Νότιο Κουρδιστάν ως σημαντικό πυλώνα για τη χρηματοδότηση του πολέμου ενάντια στο κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, ο κουρδός οικονομολόγος, Ehmed Pelda, υπογραμμίζει τις προθέσεις του Ερντογάν σχετικά με τα κουρδικά αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή.

Ο οικονομολόγος-συγγραφέας, Ehmed Pelda, μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με τον πόλεμο που κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ehmed Pelda, η κύρια οικονομική πηγή για τον πόλεμο του Ερντογάν και τις παραστρατιωτικές του οργανώσεις προέρχεται από το Νότιο Κουρδιστάν (Ιρακινό Κουρδιστάν). «Το πετρέλαιο του Νότιου Κουρδιστάν ήταν φθηνό και προσφέρθηκε πρώτα στην τουρκική εγχώρια αγορά, η οποία στη συνέχεια το μεταπούλησε στις παγκόσμιες αγορές σε υψηλότερες τιμές. Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του δημιούργησαν έναν εμπορικό θαλάσσιο στόλο για μεταφορά πετρελαίου και τον διανείμουν στην τουρκική αγορά και όχι μόνο. Από πάνω προς τα κάτω, η πρώτη συνεργασία είναι με τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τα κέρδη για να πληρώσει για τις δυνάμεις του, που κυμαίνονται από παραστρατιωτικές δυνάμεις έως τους προσωπικούς του υπαλλήλους», είπε.

Ο Pelda εξέφρασε την άποψη ότι συνεργαζόμενος με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν [KDP] και ανθρώπους σε διοικητικό επίπεδο στην περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ, ο Ερντογάν σύναψε ισχυρές σχέσεις και εκμεταλλεύτηκε τους πόρους εκεί. «Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις του Νότου ανήκουν στον Ερντογάν και στα παραστρατιωτικά δίκτυά του. Κούρδοι, Άραβες και άλλες επιχειρηματικές ομάδες εκκενώθηκαν στο Βορρά. Συνέχισαν τις συναλλαγές τους με εκείνους που ήταν κοντά στο KDP και την οικογένεια του Μπαρζανί», εξήγησε.

«Οι στρατιωτικές βάσεις που ιδρύθηκαν από την Τουρκική Δημοκρατία στο Νότο, οι τρέχουσες επιθέσεις, το δίκτυο πληροφοριών και κατασκοπείας που δημιουργήθηκε σχεδόν σε όλες τις πόλεις, η οργάνωση των Τουρκμένων και ορισμένων φυλών, όλες οι δραστηριότητες, όπως η διατήρηση του Νότου υπό έλεγχο, δημιουργώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πετρελαίου και εμπορίου κάθε χρόνο, εξυπηρετούν έναν σκοπό. Όλα αυτά στοχεύουν στη διατήρηση της ροής πλούτου προς την Τουρκία. Πρόκειται για τη μοναδική δίοδο με πλεόνασμα στο εξωτερικό εμπόριο. Αυτή η υπεραξία φτάνει σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί και αντισταθμίζει το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου με περιοχές όπως η Ευρώπη και η Ρωσία».

Σχετικά με το πώς ο Ερντογάν μετέτρεψε τον πόλεμο σε οικονομική πηγή, ο Pelda θυμίζει τον αρχαίο Κινέζο στρατιωτικό στρατηγικού πολέμου, τον Sun Tzu. «Υπάρχει μια σημαντική αρχή της σύγχρονης τέχνης του πολέμου. Εάν διαθέτεις στρατιώτες που δεν φέρνουν χρήματα, αυτό θα προκαλέσει κατάρρευση. Εάν φέρνουν χρήματα, θα σε ενισχύσουν. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να παράγεις έσοδα από τα μέρη που έχεις καταλάβει με στρατιωτικές δυνάμεις. Είναι απαραίτητο να αρπάξουν, να εκμεταλλευτούνε οικονομικά περιουσιακά στοιχεία και πόρους για δικό τους όφελος», είπε.

Ο Pelda υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν κάνει ακριβώς αυτό. «Εκτός από τον κλασικό στρατό, τις ειδικές δυνάμεις πολέμου, τον αυξημένο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων υπό τον Ερντογάν, οι πρόσθετες παραστρατιωτικές δυνάμεις όπως πολιτοφυλακές και συμμορίες κ.λπ. δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον εσωτερικό εθνικό προϋπολογισμό. Επομένως, η λεηλασία και το πλιάτσικο γίνονται αναγκαία».

Ο Pelda εξέφρασε την άποψη πως ο Ερντογάν, ο οποίος αξιολόγησε τις συγκυριακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κατέληξε στην απόφαση διεξαγωγής διασυνοριακών επιχειρήσεων και εξασφάλισε όφελος από αυτήν. Δηλώνοντας ότι υπάρχει μια διεθνής πτέρυγα χρηματοδότησης του πολέμου του Ερντογάν ενάντια στους Κούρδους και ενάντια σε όλους τους λαούς στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή, ο Pelda εξήγησε:

«Με την ανάπτυξη του ISIS, το καθεστώς Ερντογάν πέτυχε μεγάλα οφέλη. Τόσο η οικογένεια Ερντογάν, οι υποστηρικτές του, όσο και οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις σχημάτισαν έναν κύκλο πλούτο, αποκτώντας τεράστιες περιουσίες».

«Τα χρήματα που στάλθηκαν από αρκετές χώρες, όπως το Κατάρ, κ.λπ.… για τον εξοπλισμό του ISIS παρέμειναν στην Τουρκία, ενώ πράγματι πωλήθηκαν όπλα στο ISIS αλλά σε εξαιρετικές τιμές. Το πετρέλαιο που προμήθευσε το ISIS στο Ιράκ, ειδικά στη Μοσούλη, και στις περιοχές που κατακτήθηκαν στη Συρία, έφτασε στην Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια η Τουρκία το μεταπούλησε στην εγχώρια αγορά αλλά και στις παγκόσμιες αγορές σε υψηλές τιμές».

«Ο Ερντογάν ωφελείται από μια συμφωνία εκφοβισμού της Ευρώπης»

«Η Τουρκική πολιτική για τους πρόσφυγες θα πρέπει επίσης να θεωρείται μέρος της πολεμικής πολιτικής του Ερντογάν.Οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, χρησιμοποιούν την Τουρκία ως ζώνη διέλευσης. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να εγκαθίστανται στην Τουρκία. Αυτό συνέβη διότι ο Ερντογάν τους κρατά στη χώρα ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που λαμβάνει από την Ευρώπη. Πρόκειται για μία σαφή ανταλλαγή: Ευρώ για τους πρόσφυγες», είπε.

Τέλος, ο Pelda σημείωσε ότι «εάν ο Ερντογάν δεν λάβει τα χρήματα του εκβιασμού του, έχει επιδείξει την ικανότητα να οργανώσει μαζική μεταφορά προσφύγων στην Ευρώπη, κινητοποιώντας τις παραστρατιωτικές του δυνάμεις, συμμορίες και μαφιόζικες ομάδες για το σκοπό αυτό. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη δεν αγγίζει την εξουσία του Ερντογάν, δεν αγγίζει τα εγκλήματα πολέμου και τα οικονομικά του σκάνδαλα, καθώς πληρώνει φόρο υποτελείας και εκβιασμού στον Ερντογάν, αλλά αντίθετα, υποστηρίζει τη διαιώνιση της εξουσίας του».