Ο φυλακισμένος Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης

Ο φυλακισμένος Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης

Ο φυλακισμένος Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης

Ο φυλακισμένος Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης

Ο Ντεμιρτάς τιμήθηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης το 2021 για την υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα

Ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται φυλακισμένος πλέον εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, έλαβε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαϊμάρης του 2021. Η Εταιρεία Διεθνών Επαπειλούμενων Λαών με έδρα το Γκέτινγκεν (STPI), ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαϊμάρης για την βράβευση του Ντεμιρτάς, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ανακοινώνοντας το βραβείο, η δήλωση ανέφερε ότι ο Ντεμιρτάς είναι «ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας» και ότι έχει υποστηρίξει «μια ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, τον εκδημοκρατισμό, την ελευθερία πίστης για την θρησκεία των Χριστιανών, Αλεβιτών και Γεζίντι, και την ισότητα δικαιωμάτων για τους Κούρδους, Ασσύριους, Αρμένιους και Έλληνες στην Τουρκία, όσον αφορά τη γλώσσα, την πολιτική εκπροσώπηση και τον πολιτισμό».

Η τελετή απονομής αναμένεται να οργανωθεί τον Δεκέμβριο.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται κλεισμένος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας από τις 3 Νοεμβρίου 2016. Οι φυλακές τύπου F όπου κρατείται, είναι φυλακές υψηλής ασφάλειας που αποτελούνται από κελιά αντί για θαλάμους, και έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τους φυλακισμένους σε απομόνωση με ελάχιστη ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο.

Η τοποθεσία της φυλακής καθιστά τις επισκέψεις εξαιρετικά δύσκολες για την οικογένεια του Ντεμιρτάς που ζει στην ανατολική πόλη Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ), καθώς χρειάζεται να ταξιδεύουν μία απόσταση περίπου 1700 χιλιομέτρων για κάθε επίσκεψη.

Ο πρώην πρόεδρος του HDP κρατείται στη φυλακή παρά τη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) τον Δεκέμβριο του 2020 για την άμεση απελευθέρωσή του. Το Δικαστήριο δήλωσε στην απόφασή του ότι η δικαιολογία του τουρκικού κράτους για τη φυλάκισή του ήταν στην πραγματικότητα μία συγκάληψη για την λογοκρισία και τον περιορισμό της πολυφωνίας και του διαλόγου στη χώρα.

Στη «δίκη Κομπάνι», ο Ντεμιρτάς κατηγορείται, μαζί με την πρώην συμπρόεδρο του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και άλλους διακεκριμένους αξιωματούχους του HDP, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που κατέληξαν σε πολλαπλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Τον Οκτώβριο του 2014, πραγματοποιήθηκε έκκληση από το HDP για διαμαρτυρία κατά της αντίθεσης της τουρκικής κυβέρνησης στην αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι, που αγωνίζονταν για να σταματήσουν την επίθεση του ISIS στην πόλη, με πολύ περιορισμένους πόρους. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, 46 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν σχέσεις με το HDP, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν.