Ο Ερντογάν τουρκοποιεί το κατεχόμενο Ιντλίμπ στη Συρία

Ο Ερντογάν τουρκοποιεί το κατεχόμενο Ιντλίμπ στη Συρία

Ο Ερντογάν τουρκοποιεί το κατεχόμενο Ιντλίμπ στη Συρία

Ο Ερντογάν τουρκοποιεί το κατεχόμενο Ιντλίμπ στη Συρία

Εκτιμώντας την κατάσταση στο Ιντλίμπ, ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστικών Δυνάμεων, Μεχμούντ Χεμπίμπ, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εκτουρκίσει ολόκληρη την περιοχή και να ενσωματώσει το Ιντλίμπ στο τουρκικό έδαφος.

Το Ιντλίμπ έχει καταστεί κρίσιμο σημείο για το συριακό ζήτημα μετά τις συνομιλίες της Αστάνα, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2019. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ, όπου εμπλέκεται το τουρκικό κράτος, χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ, ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστικών Δυνάμεων, Μεχμούντ Χεμπίμπ, είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

«Στο Ιντλίμπ, η κατάσταση έχει εκτροχιασθεί»

Ο Μεχμούντ Χεμπίμπ ανέφερε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιντλίμπ ζει σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές, πολιτικές και υγειονομικές καταστάσεις, εκτιμώντας τον πληθυσμό περίπου στα 4 εκατομμύρια ανθρώπους. «Οι ισλαμικές ομάδες που συνδέονται με το τουρκικό κράτος χειραγωγούν τα οικονομικά της περιοχής για δικό τους όφελος και μετατρέπουν τις ανάγκες των ανθρώπων σε ευκαιρίες για τον εαυτό τους», εξήγησε ο Μεχμούντ Χεμπίμπ και πρόσθεσε ότι η Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα δήλωσε την πολιτική της κυριαρχία στο Ιντλίμπ. «Η κατάσταση στο Ιντλίμπ δεν φαίνεται καλή. Οι άνθρωποι επιθυμούν μια μακροπρόθεσμη λύση», σημείωσε.

Δηλώνοντας ότι η Ρωσία ζήτησε από το τουρκικό κράτος μια λίστα με ομάδες συμμοριών στο Ιντλίμπ, ο Μεχμούντ Χεμπίμπ συνέχισε: «Αυτό το αίτημα δεν ήταν απλώς ένα συνηθισμένο αίτημα που έγινε μπροστά στον Τύπο. Κάθε μέρα, η Ρωσία επιτίθεται στην πόλη, ισχυριζόμενη την παρουσία εξτρεμιστικών ομάδων στο Ιντλίμπ ως δικαιολογία. Το τουρκικό κράτος, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί αυτές τις ομάδες εναντίον των κατοίκων για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν αμφισβητεί τις πολιτικές του».

«Τα κατεχόμενα εδάφη εκτουρκίζονται»

«Αυτές οι ομάδες έχουν ως στόχο να καταστρέψουν τη συριακή επανάσταση», δήλωσε ο Μεχμούντ Χεμπίμπ, σημειώνοντας ότι ομάδες συμμοριών που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος δεν υποστήριξαν τη συριακή επανάσταση. Παρά τη δύναμη και τη βοήθεια που δέχθηκε από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και τις ιρανικές ομάδες, η κυβέρνηση της Δαμασκού δεν μπόρεσε να σβήσει τις φλόγες της επανάστασης σε όλη την περιοχή μέχρι το Ιντλίμπ, τη Χέμα, τη Χομς και την Ανατολική Γκούτα.

«Ισλαμικές ομάδες που λειτουργούν υπό τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες υπονομεύουν τη συριακή επανάσταση. Το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση στη Δαμασκό μπόρεσαν να κυνηγήσουν την επανάσταση λόγω της βοήθειας της Ρωσίας. Αυτές οι ομάδες, που δεν προσέφεραν τίποτα στη συριακή επανάσταση, αντιθέτως την δηλητηρίασαν με τις πράξεις τους».

«Ομάδες όπως η Ιχβάν, που έγιναν τα παιχνίδια της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, μετέτρεψαν τη συριακή επανάσταση, από ένα αίτημα ελευθερίας, σε εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές». Ο Μεχμούντ Χεμπίμπ εξήγησε ότι πολλές οργανώσεις πληροφοριών, ιδιαίτερα οι τουρκικές υπηρεσίες, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το συριακό ζήτημα. Ο λαός της Συρίας πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα για την επανάσταση. Οι Σύριοι νέοι που ανήκουν στις ομάδες συμμοριών της Τουρκίας θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν αυτό το λάθος. Λόγω του τουρκικού κράτους, άνθρωποι από τη Βόρεια και Ανατολική Συρία αναγκάζονται και μεταναστεύουν εδώ και χρόνια. Στα κατεχόμενα εδάφη απαιτείται πλέον τουρκικό νόμισμα. Όλα αυτά προσθέτουν μόνο στις δυσκολίες των ανθρώπων. Τα κατεχόμενα εδάφη εκτουρκίζονται και τα διαχειρίζονται οι Τούρκοι κυβερνήτες».

Επισημαίνοντας ότι το τουρκικό κράτος προσποιείται ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας σε διεθνή φόρουμ, ενώ η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο, ο Χεμπίμπ πρόσθεσε:

«Ο στόχος του τουρκικού κράτους είναι να διασπάσει τα συριακά εδάφη και να τα προσθέσει στα εδάφη του. Οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα αποσκοπούσαν κυρίως σε αυτόν τον στόχο. Η Ρωσία παρακολουθεί επίσης την κατάσταση. Ο στόχος της Τουρκίας δεν περιορίζεται στη Συρία. Θέλει τον Εθνικό της Όρκο ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σύνορά της, από το Χαλέπι έως τη Μοσούλη και το Κιρκούκ. Ο συριακός λαός πληρώνει το τίμημα για αυτό».