Ο Ερντογάν πλέον καθαιρεί και βουλευτές

Ο Ερντογάν πλέον καθαιρεί και βουλευτές

Ο Ερντογάν πλέον καθαιρεί και βουλευτές

Ο Ερντογάν πλέον καθαιρεί και βουλευτές

Ο Gergerlioğlu καθαιρέθηκε από βουλευτής μετά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου στη Γενική Συνέλευση του τουρκικού Κοινοβουλίου.

Ο Farmer Faruk Gergerlioğlu, μέλος του κοινοβουλίου από το 2018, εκλεγμένος εκπρόσωπος της επαρχίας Kocaeli με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), κρίθηκε ένοχος τον Φεβρουάριο του 2018 για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας», με βάση μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2016, η οποία δεν έκανε καμία αναφορά ή υπόνοια στη βία.

Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επιβεβαίωσε την καταδίκη και την ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών που το επεβλήθη, στις 19 Φεβρουαρίου 2021. Στις 15 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τουρκίας ανέφερε ότι προετοιμάζεται η διαδικασία αποπομπής του Gergerlioğlu από το κοινοβούλιο, παρόλο που ο Gergerlioğlu έχει καταθέσει έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της δίωξης εναντίον του, η οποία και εκκρεμεί.

Ο Gergerlioğlu καθαιρέθηκε από βουλευτής μετά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου στη Γενική Συνέλευση του τουρκικού Κοινοβουλίου, στις 17 Μαρτίου.

Καθώς οι βουλευτές του HDP διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση με ειρωνικά χειροκροτήματα, η κοινοβουλευτική σύνοδος κλήθηκε σε διακοπή.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 20 Αυγούστου 2016, σχεδόν δύο χρόνια πριν γίνει μέλος του κοινοβουλίου, ο Gergerlioğlu δημοσίευσε ένα tweet σχολιάζοντας μια είδηση που ανέφερε ότι η ηγεσία του ένοπλου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), με έδρα στο βόρειο Ιράκ, κάλεσε το τουρκικό κράτος να κάνει ένα βήμα προς την επίτευξη ειρήνης. Η είδηση που δημοσίευσε ο Gergerlioğlu ανέφερε επίσης και μια μακρά απάντηση στο κάλεσμα του ΡΚΚ από τον Bülent Arinç, τον τότε πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την τότε δήλωση του Gergerlioğlu, "Αυτό το κάλεσμα [του PKK] πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά, διότι δεν υπάρχει τέλος στο πρόβλημα ...!" (Bu çağrı hakkıyla değerlendirilmeli, bu işin sonu yok…!), διατυπώνοντας το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρξει μια ανανεωμένη ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό των δεκαετιών συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK. Ο Gergerlioglu καταδικάστηκε και τώρα καθαιρέθηκε από βουλευτής, για αυτό ακριβώς το tweet και γι' αυτές τις δηλώσεις.