Ο δολοφόνος της Ποϋράζ παραδέχθηκε ότι έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Μανμπίτζ

Ο δολοφόνος της Ποϋράζ παραδέχθηκε ότι έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Μανμπίτζ

Ο δολοφόνος της Ποϋράζ παραδέχθηκε ότι έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Μανμπίτζ

Ο δολοφόνος της Ποϋράζ παραδέχθηκε ότι έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Μανμπίτζ

Ο Onur Gencer, ο οποίος δολοφόνησε την Ντενίζ Ποϋράζ στην επίθεση στο κτίριο της Σμύρνης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην Τουρκία, παραδέχθηκε ότι έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση από το στρατιωτικό προσωπικό των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων με τις οποίες συνεργάστηκε στο Μανμπίτζ της Συρίας.

Νέες πληροφορίες προέκυψαν από τις δηλώσεις του δολοφόνου Onur Gencer στο αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Gencer δήλωσε ότι η συμπρόεδρος του HDP, Περβίν Μπουλντάν, ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο αναπληρωτής του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος (TİP), Μπαρίς Ατάι και η πρώην βουλευτής του HDP, Λέιλα Ζανα, ήταν μεταξύ των στόχων του.

Από το 2019, μια ομάδα μανάδων ξεκίνησε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ (Amed), απαιτώντας να επανενωθούν με τους γιους και τις κόρες τους, τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι το HDP απήγαγε και έστειλε για ένταξη στο PKK. Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές εξέφρασαν την άποψη ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήταν αυτό που ζήτησε από τις οικογένειες να κατηγορήσουν το HDP και να ξεκινήσουν τη διαδήλωση μπροστά από το κτίριο του κόμματος. Κατά την έναρξη των δράσεων διαμαρτυρίας, η βουλεύτρια του HDP, Ayşe Acar Başaran, είπε: «Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο λόγος που τα παιδιά καταλήγουν στα βουνά ή στη φυλακή, η αιτία της δολοφονίας χιλιάδων νέων ανδρών και γυναικών, έγκειται στην επιμονή της κυβέρνησης στις πολεμικές τακτικές της».

Στη δήλωσή του στο αστυνομικό τμήμα, ο Gencer δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τις οικογένειες που διεξήγαγαν τη διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ. «Καθώς έψαχνα στο Google εκείνη την εποχή, οι εικόνες των αθώων οικογενειών των οποίων τα παιδιά απήχθησαν από το PKK μέσω του HDP, με εντυπωσίασαν. Άρχισα να σκέφτομαι ότι είχα λάβει την σωστή απόφαση», ανέφερε.

Αποκαλύφθηκε ότι ο Gencer κοινοποίησε μια φωτογραφία σε διάφορες ομάδες μετά τη στιγμή που δολοφόνησε την Ντενίζ Ποϋράζ . Εξήγησε τον λόγο αυτής της πράξης του: «Στόχος μου ήταν να σκοτώσω ανθρώπους που νόμιζα ότι ήταν μέλη του PKK. Πίστευα ότι θα έρθουν στο κτίριο του κόμματος όταν έβλεπαν αυτή τη φωτογραφία».

Μιλώντας για την εκπαίδευση σκοποβολής που έχει λάβει, ο Gencer είπε: «Η σκοποβολή με πιστόλι είναι το χόμπι μου από το 2016, όταν και ξεκίνησα να πηγαίνω για εξάσκηση όποτε που δινόταν η ευκαιρία. Πήγαινα σε ένα σκοπευτήριο που ονομάζεται Ege Private Security, όπου εκπαιδεύονται οι δυνάμεις ασφαλείας στο Σιτσιλί, και στο σκοπευτήριο "Polygon İzmir" στην πόλη Κεμάλ Πασά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε επίσης ότι έλαβε εκπαίδευση σε στρατιωτικούς όρους από το στρατιωτικό προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς εργαζόταν στο Μανμπίτζ της Συρίας.

Ο Gencer είπε: «Είναι αλήθεια: έμαθα την σχετική ορολογία από το στρατιωτικό προσωπικό με το οποίο συνεργάστηκα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Μανμπίτζ της Συρίας Οι στρατιώτες συνομιλούσαν μεταξύ τους για τις επιχειρήσεις που είχαν βιώσει και αυτό μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Αφού έμαθα τι εννοούν με τις εκφράσεις τους, χρησιμοποιούσα και εγώ αυτές τις λέξεις».