Ο δολοφόνος μπήκε στο σπίτι ως επισκέπτης και έσφαξε όλη την οικογένεια

Ο δολοφόνος μπήκε στο σπίτι ως επισκέπτης και έσφαξε όλη την οικογένεια

Ο δολοφόνος μπήκε στο σπίτι ως επισκέπτης και έσφαξε όλη την οικογένεια

Ο δολοφόνος μπήκε στο σπίτι ως επισκέπτης και έσφαξε όλη την οικογένεια

Ένας κοντινός συγγενής της οικογένειας Ντεντεογλού ισχυρίστηκε ότι ο δολοφόνος μπήκε στο σπίτι ως επισκέπτης και χαιρετήθηκε με τα μέλη της οικογένειας πριν τους σκοτώσει όλους.

Η οικογένεια Ντεντεογλού, η οποία ζούσε στην περιοχή Μεράμ της επαρχίας Ικονίου της Τουρκίας, δεχόταν διαρκείς απειλές από τους ρατσιστές γείτονές τους τα τελευταία 15 χρόνια. Τον περασμένο Μάιο, μια ομάδα 60 ατόμων επιτέθηκε στην οικογένεια και ορισμένα μέλη της τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι απειλές συνεχίστηκαν παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Ντεντεογλού υπέβαλε καταγγελίες στις αρχές, υποστηριζόμενες από αναφορές νοσοκομείου, και τελικά, στις 30 Ιουλίου 2021, επτά μέλη της οικογένειας δολοφονήθηκαν άγρια ​​στο σπίτι τους από τους ρατσιστές γείτονές τους. Οι Γιασάρ, Μπαρίς, Σερπίλ, Σεράπ, Ιπέκ, Μετίν και Σιμπέλ Ντεντεογλού έχασαν όλοι τη ζωή τους.

Ο Ερόλ Σαν, ξάδερφος του Γιασάρ Ντεντεογλού, ενός από τους δολοφονημένους κατά την επίθεση στο Ικόνιο, μίλησε στο πρακτορείο Μεσοποταμίας και έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για την ημέρα που συνέβη το περιστατικό.

Δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν μαζί με μέλη της οικογένειας πριν συμβεί η επίθεση και ότι ο δολοφόνος επισκέφτηκε την οικογένεια ως καλεσμένος και έδωσε τα χέρια χαιρετώντας τους, πριν τους σκοτώσει. Επιβεβαιώνει επίσης ότι ως Κούρδοι που ζούσαν στην περιοχή, είχε και η δική του οικογένεια απειληθεί από φασίστες γείτονες στο παρελθόν.

«Ζούμε στο σημείο αυτό εδώ και 30 χρόνια, ζούμε ανάμεσα σε αυτούς τους φασίστες στην ίδια γειτονιά. Υπήρξε συμπλοκή εδώ πριν από δύο μήνες, τα μέλη της οικογένειάς μου τραυματίστηκαν σοβαρά. Είπα στον ξάδερφό μου Γιασάρ, "Ας πουλήσουμε το σπίτι", αλλά εκείνος αρνήθηκε, "Δεν θα πουλήσω το σπίτι, δεν θα υποκύψω σε αυτούς"».

Ο Σαν ισχυρίστηκε ότι ο δράστης επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας ως καλεσμένος και πυροβόλησε τον Γιασάρ Ντεντεογλού αμέσως μετά τη χειραψία μαζί του και ότι αυτό έχει καταγραφεί σε βίντεο.

«Τα κορίτσια κάθονταν και έπιναν καφέ μέσα. Μπήκε μέσα και πυροβόλησε τα κορίτσια στο κεφάλι ενώ έπιναν καφέ. Έριξε συνολικά 20 σφαίρες στο κεφάλι τους», είπε.

Οικογενειακοί δικηγόροι επιβεβαίωσαν ότι η έκθεση της νεκροψίας σημειώνει ότι ο δολοφόνος πυροβόλησε με 20 σφαίρες τα επτά μέλη της οικογένειας Ντεντεογλού. Οι δικηγόροι δημοσίευσαν επίσης την πληροφορία ότι η πλειοψηφία των πυροβολισμών προήλθαν από κοντινή απόσταση και ήταν είτε στο κεφάλι είτε στο λαιμό.

Ο οικογενειακός δικηγόρος Abdurrahman Karabulut είπε ότι ο δολοφόνος ήταν σε επαφή με τα άτομα που είχαν επιτεθεί στην οικογένεια προηγουμένως, τον Μάιο.

Εντωμεταξύ, στη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Ικονίου, ανακοινώθηκε ότι δέκα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον της οικογένειας, αλλά παρά τις καταθέσεις των μελών της οικογένειας, η Εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η επίθεση ήταν συνέχεια μιας διαφωνίας μεταξύ δύο οικογενειών η οποία μαίνεται εδώ και έντεκα χρόνια.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες σύλληψης του δράστη.

Τον Μάιο του 2021, η οικογένεια Ντεντεογλού δέχθηκε επίθεση από τα ίδια άτομα, αλλά 10 από τους 12 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ο ένας μετά τον άλλο. Επίσης δόθηκε «εντολή προστασίας» σε δέκαν από τους εν λόγω δράστες.

Μετά τη σφαγή, το ποιόν του Engin Dinç, Αρχηγού της Αστυνομίας για την επαρχία Ικονίου, τέθηκε ξανά υπό αμφισβήτηση, καθώς ο ίδιος είναι διαβόητος για τον αμφιλεγόμενο ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια μερικών από τις σημαντικότερες δολοφονίες στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Dinç ήταν ο επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών στην Τραπεζούντα το 2007 όταν σκοτώθηκε ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ και είχε εκ των προτέρων γνώση για το περιστατικό. Υπηρετούσε επίσης την περίοδο της δολοφονίας του ιερέα Santoro το 2006. Είναι τέλος γνωστό, ότι καθυστέρησε την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη Σφαγή της Άγκυρας της 10ης Οκτωβρίου 2015, κατά την οποία 109 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η συμπρόεδρος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) Eren Keskin, η οποία είχε επαφή με τα μέλη της οικογένειας Ντεντεογλού εδώ και τρεις μήνες, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα:

«Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ικονίου, Engin Dinç, είναι ένας αξιωματικός που είχε δικαστεί στο παρελθόν στην υπόθεση Hrant Dink. Πρέπει να παραιτηθεί ή να απολυθεί. Δεν μπόρεσε να προστατέψει μια οικογένεια που δεχόταν σαφείς απειλές».