Ο Χουλουσί Ακάρ παραδέχθηκε τη χρήση απαγορευμένων χημικών από την Τουρκία

Ο Χουλουσί Ακάρ παραδέχθηκε τη χρήση απαγορευμένων χημικών από την Τουρκία

Ο Χουλουσί Ακάρ παραδέχθηκε τη χρήση απαγορευμένων χημικών από την Τουρκία

Ο Χουλουσί Ακάρ παραδέχθηκε τη χρήση απαγορευμένων χημικών από την Τουρκία

Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας παραδέχτηκε τη χρήση απαγορευμένων χημικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών. Ο υπουργός παραδέχθηκε προηγουμένως ότι χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά του HPG στα πλαίσια απόηχο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στο όρος Γκάρε του Ιράκ, τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε τη χρήση απαγορευμένων χημικών από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Τρίτης για τον προϋπολογισμό του 2023.

«Αυτό το ζήτημα των χημικών έχει χρησιμοποιηθεί ως θέμα και έχει συζητηθεί αρκετές φορές», δήλωσε ο Ακάρ. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, (δακρυγόνα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζικά χωρίς πρόθεση».

Αν και η χρήση δακρυγόνων απαγορεύεται ως μέθοδος πολέμου, ωστόσο επιτρέπεται η χρήση τους «σε επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε ο υπουργός.

Τα πολεμικά αποθέματα των ΤΕΔ ελέγχονται σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC), είπε ο Ακάρ, και κατηγόρησε τους βουλευτές που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ΤΕΔ χρησιμοποίησαν τέτοιες ουσίες εναντίον Κούρδων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία για «μαύρη προπαγάνδα με σκοπό την υποστήριξη μιας σατανικής οργάνωσης».

Ο υπουργός είχε προηγουμένως παραδεχτεί τη χρήση δακρυγόνων κατά των Δυνάμεων Άμυνας του Λαού (HPG), της στρατιωτικής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στον πλαίσιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στο όρος Γκάρε του Ιράκ, τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι ΤΕΔ παρέχουν «τη μέγιστη φροντίδα που κανένας στρατός δεν κάνει κάτι αντίστοιχο» για την προστασία των πολιτών, των υποδομών και των ιστορικών μνημείων, υποστήριξε ο Ακάρ.

Ωστόσο, η χρήση δακρυγόνων σε μια στρατιωτική επιχείρηση εμπίπτει στις απαγορευμένες χρήσεις όπλων, σύμφωνα με τον Γιαν Βαν Άκεν, εκ μέρος των Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW), ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα έκθεση σχετικά με τις καταγγελίες κατά της Τουρκίας.

Εκατοντάδες ακτιβιστές συνελήφθησαν από την αστυνομία επειδή πραγματοποίησαν διαδηλώσεις ζητώντας ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες, ενώ η Πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσατσί συνελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου για τα σχόλιά της, όπου ανέφερε πως τα αποδεικτικά βίντεο που παρουσίασε το HPG μπορεί να είναι ενδεικτικά χρήσης χημικών όπλων και πως θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα.