Ο Χατζί Κατσάν επικρίνει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση μετά από αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό στο Μαχμούρ

Ο Χατζί Κατσάν επικρίνει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση μετά από αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό στο Μαχμούρ

Ο Χατζί Κατσάν επικρίνει την Hπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση μετά από αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό στο Μαχμούρ

Ο Χατζί Κατσάν επικρίνει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ιρακινή κυβέρνηση μετά από αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό στο Μαχμούρ

Μετά από αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαχμούρ στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο συμπρόεδρος της τοπικής συνέλευσης του καταυλισμού, επέκρινε τη στάση του ΟΗΕ και της κυβέρνησης του Ιράκ. Ο ΟΗΕ πρέπει τώρα να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες τυχόν μελλοντικών επιθέσεων, προειδοποίησε.

Ο Χατζί Κατσάν, συμπρόεδρος της τοπικής συνέλευσης στον καταυλισμό προσφύγων "Μαχμούρ" στο Ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ότι έλαβε χώρα αεροπορική επίθεση που στόχευσε το στρατόπεδο, και δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες προφυλάξεις από τον ΟΗΕ ή την ιρακινή κυβέρνηση. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι, πριν από την επίθεση, είχαν εκφραστεί ανησυχίες για τη συνεχή δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Δήλωσε ότι ο ΟΗΕ πρέπει τώρα να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες τυχόν μελλοντικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο καταυλισμός στο ιρακινό Κουρδιστάν έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής από την Τουρκία γύρω στις 08:00 το πρωί τοπική ώρα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα αν και η αεροπορική επίθεση φέρεται να προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες.

Ο Χατζί Κατσάν δήλωσε ότι πρόσφατα υπήρχε συνεχής δραστηριότητα από τουρκικά drone γύρω από τον καταυλισμό. Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί σχετικά, αλλά αδιαφόρησαν.

Διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη προφυλάξεων που ελήφθησαν από τις αρχές, ο Κατσάν δήλωσε ότι αντιμετώπισαν παρόμοια κατάσταση όταν δέχθηκαν επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2014: «Ο στόχος ήταν ο ίδιος τότε. Ήθελαν ο καταυλισμός να ερημώσει, να εκκενωθεί. (…)

«Γνωρίζουμε ότι η επίθεση [του ISIS] πραγματοποιήθηκε εν γνώσει της Τουρκίας. Οι επιθέσεις του ISIS και το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο στρατόπεδο από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) συνδέονται μεταξύ τους. Και τώρα, θέλουν να τελειώσουν αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει τότε το ISIS».

Το εμπάργκο από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στον καταυλισμό Μαχμούρ επιβλήθηκε μετά από επίθεση κατά τριών μελών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και της τουρκικής πρεσβείας, τον Ιούλιο του 2019 στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ (Hewler).

Ο Κατσάν τόνισε ότι όλες οι επιθέσεις εναντίον του καταυλισμού, είτε πραγματοποιήθηκαν από στρατιωτικά αεροσκάφη είτε από το ISIS, έγιναν μπροστά στα μάτια του ΟΗΕ και της κυβέρνησης του Ιράκ.

«Συναντηθήκαμε νωρίτερα με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Συναντηθήκαμε με τους αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης. Τους δώσαμε έγγραφα», είπε. «Είμαστε ένας λαός που έχει λάβει το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα από τον ΟΗΕ και υποτίθεται ότι είμαστε υπό την προστασία του. Τα έγγραφα ταυτότητάς μας ενημερώνονται κάθε χρόνο από τις ομάδες του ΟΗΕ. Μας παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Οι κατηγορίες της Τουρκίας είναι αβάσιμες. Ο ΟΗΕ παραμένει σιωπηλός για αυτές τις επιθέσεις. Χρησιμεύουν ως συνένοχοι αυτών των πράξεων».

Ο προσφυγικός καταυλισμός Μαχμούρ, που φιλοξενεί περίπου 13.000 άτομα, ιδρύθηκε το 1994 από Κούρδους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εχθροπραξίες των μονάδων του τουρκικού στρατού, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο καταυλισμός έλαβε τελικά την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία παρείχε στους πρόσφυγες νομική τεκμηρίωση το 2011, η οποία με τη σειρά της τους επέτρεψε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας. Οι κάτοχοι αδειών διαμονής επιτρέπεται επίσης να υποβάλουν αίτηση για εργασία που παρέχεται από την κυβέρνηση του Ιράκ.