Ο ακροδεξιός σύμμαχος του Ερντογάν ζητά το κλείσιμο του Κουρδικού κόμματος

Ο ακροδεξιός σύμμαχος του Ερντογάν ζητά το κλείσιμο του Κουρδικού κόμματος

Ο ακροδεξιός σύμμαχος του Ερντογάν ζητά το κλείσιμο του Κουρδικού κόμματος

Ο ακροδεξιός σύμμαχος του Ερντογάν ζητά το κλείσιμο του Κουρδικού κόμματος

Ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), και βασικός σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε την Παρασκευή την τουρκική δικαιοσύνη να κλείσει την φιλοκουρδική αντιπολίτευση της χώρας.

Απαντώντας σε πρόσφατη έκκληση για αμνηστία των πολιτικών κρατουμένων την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ντελέτ Μπαχτσέλι δήλωσε ότι η τουρκική πολιτική σκηνή δεν μπορεί πλέον να ανέχεται το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της χώρας.

Τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει μια σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι εξέχοντες πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη του HDP, Selahattin Demirtaş πρόκειται να απελευθερωθούν.

Ο Ντεμιρτάς κρατείται παρανόμως από το 2016 παρά τις αλεπάλληλες αποφάσεις για την απελευθέρωσή του, τόσο από τα τουρκικά δικαστήρια όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 ετών για φερόμενους δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο, ο Μπαχτσέλι, στενός σύμμαχος του Ερντογάν και του οποίου το κόμμα συγκυβερνά με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) από το 2018, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην απελευθέρωση του Ντεμιρτάς και άλλων κρατουμένων.

«Η ανεξάρτητη και αμερόληπτη τουρκική δικαιοσύνη θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να καταστούν σύμβολα δημοκρατίας οι φυλακισμένοι τρομοκράτες», έγραψε ο Μπαχτσέλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να επιβεβαιωθεί εάν είναι νομικά εγκληματίες ή όχι. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα των νομικών μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε.

Απαντώντας στον Μπαχτσέλι, το HDP δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να φέρει τη δημοκρατία στην Τουρκία, παρά τη στάση του ηγέτη του MHP.

«Αυτοί που καταφεύγουν στην ασφαλή σκιά του (προεδρικού) παλατιού, είναι οι πραγματικοί εχθροί αυτής της χώρας. Εάν κλείνατε το στόμα σας αντί να επιχειρείτε να κλείσετε το HDP, θα κάνατε μεγάλη χάρη σε αυτή τη χώρα», δήλωσε το κόμμα.