Ντουράν Καλκάν: Η απομόνωση του Οτσαλάν είναι μέρος της «διεθνούς συνωμοσίας»

Ντουράν Καλκάν: Η απομόνωση του Οτσαλάν είναι μέρος της «διεθνούς συνωμοσίας»

Ντουράν Καλκάν: Η απομόνωση του Οτσαλάν είναι μέρος της «διεθνούς συνωμοσίας»

Ντουράν Καλκάν: Η απομόνωση του Οτσαλάν είναι μέρος της «διεθνούς συνωμοσίας»

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Ντουράν Καλκάν, δήλωσε ότι η διεθνής συνωμοσία έχει διχάσει το Κουρδιστάν και έχει υποβάλλει τους Κούρδους σε γενοκτονία.

Η απομόνωση κατά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αποτελεί την συνέχεια της διεθνούς συνωμοσίας που ανάγκασε τον ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), να εγκαταλείψει τη Συρία στις 9 Οκτωβρίου 1998, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του PKK, Ντουράν Καλκάν, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Αυτό που οι Κούρδοι αποκαλούν «διεθνή συνωμοσία» του 1998 κατά του Οτσαλάν ήταν προϊόν της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την ηγεσία του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, εξήγησε ο Καλκάν, και «οδήγησε στον διχασμό του Κουρδιστάν και υπέβαλε τους Κούρδους σε γενοκτονία».

«Η συνωμοσία της 9ης Οκτωβρίου σκόπευε στην εξόντωση του Οτσαλάν. Όταν η εξόντωσή του απέτυχε, κινήθηκαν για τη θανατική ποινή μέσω της συνωμοσίας της 15ης Φεβρουαρίου. Και όταν είδαν ότι η εκτέλεση δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους, η Τουρκία εφάρμοσε ένα καθεστώς απομόνωσης κατά του Οτσαλάν. Ήθελαν να νικήσουν τις σκέψεις του Οτσαλάν μέσω μιας πολιτικής άρνησης και αποκλεισμού του. Έχοντας αποτύχει και σε αυτό, έχουν πλέον καταλήξει σε μια πολιτική διακοπής κάθε επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο».

Η Τουρκία είχε επίσης στόχο να εξαλείψει το PKK, πρόσθεσε ο Καλκάν, καθώς και «να επιφέρει πολιτιστική γενοκτονία στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν» και «να διασκορπίσει τους Κούρδους σε όλο τον κόσμο».

Ο Καλκάν κάλεσε σε διαμαρτυρίες ενάντια στην εφαρμογή της απομόνωσης, τονίζοντας ότι τέτοιες διαμαρτυρίες θα «αποτελέσουν μια διαρκή μάχη ενάντια στη διεθνή συνωμοσία».

Ο ηγέτης του PKK κρατείται στις απομακρυσμένες φυλακές του Ιμραλί, στο ομώνυμο βορειοδυτικό νησί της Τουρκίας, υπό αυστηρές συνθήκες απομόνωσης από τη σύλληψη και τη δίκη του το 1999, με τις κατηγορίες περί προδοσίας και τρομοκρατίας. Ο Οτσαλάν δεν έχει το δικαίωμα να συναντηθεί με τους δικηγόρους του από το 2011 και η τελευταία τηλεφωνική επαφή που είχε μαζί τους ήταν το 2019. Η πιο πρόσφατη επαφή του με τον έξω κόσμο ήταν ένα σύντομο τηλεφώνημα με τον αδελφό του τον Μάρτιο του 2021, το οποίο διεκόπη απότομα.