Ντεμιρτάς: η μόνη διέξοδος για τον Ερντογάν είναι οι πρόωρες εκλογές

Ντεμιρτάς: η μόνη διέξοδος για τον Ερντογάν είναι οι πρόωρες εκλογές

Ντεμιρτάς: ο μόνος τρόπος διεξόδου για τον Ερντογάν είναι οι πρόωρες εκλογές

Ντεμιρτάς: η μόνη διέξοδος για τον Ερντογάν είναι οι πρόωρες εκλογές

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, βρίσκεται φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016. Ο  διακεκριμένος Κούρδος πολιτικός δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση και ότι ο μόνος τρόπος διεξόδου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Οι δηλώσεις του Ντεμιρτάς πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια συνέντευξης στην τουρκική έκδοση της Deutsche Welle. Η συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω των δικηγόρων του Demirtaş, δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Η χώρα διέρχεται σοβαρών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικοπολιτισμικών κρίσεων, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικές προτάσεις βελτίωσης στον ορίζοντα. Δυστυχώς, τα πάντα χειροτερεύουν στην Τουρκία. Η κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά κατάσταση απελπισίας και δυστυχίας», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τον Ερντογάν και πως οι πρόωρες εκλογές φαίνονται απαραίτητες.

Η Τουρκία διεξήγαγε προεδρικές και γενικές εκλογές τον Ιούνιο του 2018. Οι επόμενες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

«Δεν πρόκειται για μια κρίση που μπορεί να συνεχιστεί. Βιώνουμε μια σοβαρή κρίση, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη. Σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να διατηρήσει την εξουσία για πολύ καιρό ακόμα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ο μόνος τρόπος διεξόδου από την κρίση», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές απελευθέρωσής του από τη φυλακή, ο φυλακισμένος πολιτικός δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται πλήρως από τις πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις.

«Δεν παλεύω για την προσωπική μου ελευθερία αλλά για την ελευθερία του λαού και για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Ντεμιρτάς.

Ο Ντεμιρτάς εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECtHR), με την οποία το Δικαστήριο έκρινε παράνομη τη σύλληψή του και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.