Ντεμιρτάς: «Ένα δικαστήριο που δεν σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου δεν μπορεί να μας δικάσει»
Ντεμιρτάς: «Ένα δικαστήριο που δεν σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου δεν μπορεί να μας δικάσει»
- Date: 25 Μαΐου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 25 Μαΐου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Ντεμιρτάς: «Ένα δικαστήριο που δεν σέβεται την αρχή του κράτους δικαίου δεν μπορεί να μας δικάσει»
Η δεύτερη ακρόαση στη δίκη των 108 μελών του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.
Η δεύτερη φάση ακρόασης της δίκης Κομπάνι, στην οποία τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ και Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δικάζονται για τις διαμαρτυρίες υπέρ του Κομπάνι, στις 6-8 Οκτωβρίου 2014 στην Τουρκία, ξεκίνησε στην Άγκυρα.
Μέλη της Τουρκικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και διπλωματικοί εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ παρακολούθησαν την ακρόαση, μαζί με βουλευτές και στελέχη του HDP, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από την Τουρκία.
Η πρώτη ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου, προκάλεσε αντιδράσεις λόγω της στάσης της δικαστικής επιτροπής. Οι δικηγόροι εγκατέλειψαν διαμαρτυρόμενοι δύο φορές την αίθουσα του δικαστηρίου και κατηγόρησαν τη δικαστική αρχή ότι ήταν «άδικη» και «προκατειλημμένη».
Έξω από το δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ακρόασης, οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν για άλλη μια φορά αστυνομικά οδοφράγματα, ενώ δημοσιογράφοι που δεν είχαν δελτίο τύπου διαπιστευμένο από το Προεδρικό Γραφείο απαγορεύτηκε να εισέλθουν στο δικαστήριο.
Υποστηριζόμενη από μια ομάδα εθνικιστικών οργανώσεων, η βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Leyla Şahin, εξέδωσε δήλωση μπροστά από τη φυλακή Sincan όπου διεξάγεται η δίκη του Κομπάνι και εξέφρασε την «υποστήριξή της» προς την «δικαστική επιτροπή».
Ο Ντεμιρτάς συμμετείχε στη δεύτερη ακρόαση και δήλωσε τα εξής:
«Λυπάμαι που οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν κάνει θυσίες για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία της Τουρκίας, βρίσκονται τώρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου».
«Αυτή δεν είναι η υπόθεση Κομπάνι, αλλά μια συνωμοσία πολιτικής εκδίκησης εναντίον του HDP. Μια μέρα στο μέλλον θα ανοίξει η υπόθεση Κομπάνι και θα αποκαλυφθούν όσοι είναι πραγματικά υπεύθυνοι, αυτοί που διέπραξαν τη σφαγή. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα είμαστε εμείς καθισμένοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου τότε».
«Η απόφαση του ΕΔΑΔ [Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων] ανακοινώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, αλλά 20 ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν και ο Μπαχτσέλι είχαν εκδώσει αρκετά σκληρές δηλώσεις εναντίον μου, σαν να είχαν ήδη ενημερωθεί για την απόφαση του ΕΔΑΔ πριν από την ανακοίνωσή του. Ο μεγάλος αδερφός του Τούρκου δικαστή στο ΕΔΑΔ είναι μέλος της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του AKP του [Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης]. Ο Ερντογάν είπε, 40 ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του ΕΔΑΔ, "Το δικαστικό μας σώμα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο". Εκτελείτε αυτές τις πολιτικές εντολές από τη στιγμή που το εν λόγω κατηγορητήριο παραδόθηκε στα χέρια σας».
«Δεν μπορείτε να θεωρείτε ένα tweet, ως έγκλημα. Ένα δικαστήριο που δεν βασίζεται στην αρχή του κράτους δικαίου δεν μπορεί να μας δικάσει. Πριν μας κατηγορήσετε για το οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να απαλλαγείτε από τις δικές σας κατηγορίες».
Η βουλεύτρια του HDP από την Άγκυρα, Filiz Kerestecioğlu, μοιράστηκε επίσης την άποψή της για τις δικαστικές διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την ακρόαση.
«Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ξεκίνησε την ομιλία του, αλλά ο δικαστής προσπάθησε να παρέμβει. Από την πρώτη ακρόαση, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οι δικαστές δεν θέλουν κανείς να πραγματοποιεί ομιλία, αλλά τους ζητούν να κάνουν όλες τις δηλώσεις τους σε γραπτή μορφή», δήλωσε η Kerestecioğlu. «Δεν τους αφήνουν να μιλήσουν, γιατί δεν θέλουν οι φωνές τους να ακουστούν στους ανθρώπους».
«Είναι κυριολεκτικά μια συνωμοσία, μια υπόθεση συνωμοσίας», είπε. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που δικάζονται εδώ, εμείς είμαστε αυτοί που τους δικάζουν, αλλά με τα διαδικαστικά τους παιχνίδια ενεργούν σαν να είναι αυτοί που μας δικάζουν, σαν να υπάρχουν πραγματικοί δικαστές και σαν να υπάρχει ένα πραγματικό δικαστήριο εδώ».
Αφήστε ένα σχόλιο