Νόαμ Τσόμσκι: Ο Οτσαλάν πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος

Νόαμ Τσόμσκι: Ο Οτσαλάν πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος

Νόαμ Τσόμσκι: Ο Οτσαλάν πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος

Νόαμ Τσόμσκι: Ο Οτσαλάν πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος

Ο Νόαμ Τσόμσκι, μέλος της Πρωτοβουλίας "Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν" και εξέχων γλωσσολόγος, ζήτησε να «απελευθερωθεί αμέσως από την απάνθρωπη φυλάκισή του ο Κούρδος ηγέτης».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Özgur Politika, ο Αμερικανός γλωσσολόγος και ένα από τα ηγετικά μέλη της Πρωτοβουλίας "Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν", Νόαμ Τσόμσκι, μίλησε κατά της δίωξης των Κούρδων από το τουρκικό κράτος.

«Η Τουρκία ανέκαθεν καταδίωκε ανελέητα τους Κούρδους. Υπήρξαν μερικές στιγμές που η δίωξη φαινόταν να αμβλύνεται για λίγο, όπως στις απαρχές του παρόντος αιώνα. Όμως αυτό δεν κράτησε πολύ. Οι τουρκικές αρχές δεν έχασαν ποτέ την ευκαιρία να καταπιέσουν τους Κούρδους», δήλωσε ο Τσόμσκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν επιθυμεί η Τουρκία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια τάξη, πιθανώς λειτουργώντας ο ίδιος ως νέος Χαλίφης, στα δικά του μάτια. Αλλά σε περίπτωση που δεν το πετύχει αυτό, θέλει μια Τουρκία που δεν ελέγχεται από τη Ρωσία ή τη Δύση, αλλά που συνεργάζεται εν μέρει με καθεμία από αυτές, αυξάνοντας τις σφαίρες επιρροής της σε συνεργασία με την Κίνα στην Ασία.

Έτσι, ενώ η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν αποδέχεται την προσφορά του Πούτιν να δημιουργήσει έναν νέο κόμβο για τη διανομή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για να αποφύγει τους ελέγχους του ΝΑΤΟ και τις ισχυρές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η κουρδική ελευθερία δεν έχει καμία αξία ούτε για τη Ρωσία ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλά ρίξτε μια ματιά τι συνέβαινε λίγα χρόνια πίσω. Η δεκαετία του 1990 ήταν μια από τις χειρότερες περιόδους τουρκικής βίας κατά των Κούρδων, την οποία διεξήγαγαν με τα αμερικανικά όπλα που τους προμήθευε ο Κλίντον. Και οι ΗΠΑ ήταν εντελώς σιωπηλές για αυτό το θέμα. Σήμερα, κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την εποχή».

Ο Τσόμσκι μίλησε επίσης για την απομόνωση που επιβλήθηκε στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και η οποία συνεχώς επιδεινώνεται, λέγοντας: «Ο Οτσαλάν πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως από την απάνθρωπη φυλάκισή του. Οι ιδέες του εμπνέουν και προκαλούν εντυπωσιακά επιτεύγματα και εξελίξεις στη Ροζάβα. Θεωρούνται επίσης ως απειλή από όλα τα παράνομα και αυταρχικά καθεστώτα στην περιοχή».