Νέες αποκαλύψεις: Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία παρείχαν όπλα στο ISIS

Νέες αποκαλύψεις: Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία παρείχαν όπλα στο ISIS

Νέες αποκαλύψεις: Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία παρείχαν όπλα στο ISIS

Νέες αποκαλύψεις: Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία παρείχαν όπλα στο ISIS

Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε όπλα του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που ελέγχεται από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης απόπειρας απόδρασης από τις φυλακές της Χασάκα τον περασμένο Ιανουάριο, στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.

Όπλα που παλαιότερα βρισκόταν στα χέρια του ελεγχόμενου από την Τουρκία, Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) χρησιμοποιήθηκαν από το ISIS κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης απόπειρας απόδρασης από τις φυλακές της Χασάκα τον περασμένο Ιανουάριο, στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η οργάνωση "Ερευνών Εξοπλισμών Διενέξων" (Conflict Armament Research - CAR).

Η νέα έκθεση της CAR επικεντρώνεται σε σημάνσεις που βρέθηκαν σε τουφέκια, πολυβόλα και εκτοξευτές ρουκετών που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια προσπαθειών να εισβάλουν σε εγκαταστάσεις φυλακών, υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Το βασικό αποδεικτικό στοιχείο είναι αυτό που η CAR αποκαλεί ένα «άκρως ασυνήθιστο» σύμβολο (~) που χρησιμοποιείται στις δευτερεύουσες σημάνσεις που είναι χαραγμένες στα όπλα. Η ανάλυση της CAR υποδηλώνει ότι ο SNA χρησιμοποιεί συστηματικά αυτό το σύμβολο για να σημαδέψει τα όπλα του, τα οποία στη συνέχεια κατέληξαν στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS.

Η σήμανση αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι το ISIS έλαβε υλική υποστήριξη από το SNA, αν και η CAR δηλώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς αυτά τα όπλα μεταφέρθηκαν από τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στο ISIS. Η εξέγερση του Ιανουαρίου του 2022 στη φυλακή Γκουεϊράν των SDF, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μερικά από τα όπλα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση του ISIS από τότε που η ομάδα έχασε τον άμεσο εδαφικό έλεγχο της Συρίας, το 2019. Κατά τη διάρκεια μιας δεκαήμερης σύγκρουσης για την αποκατάσταση του ελέγχου στις φυλακές, τουλάχιστον 121 μαχητές των SDF και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν, μαζί με 374 μαχητές του ISIS. 1.100 μέλη του ISIS συνελήφθησαν εκ νέου, ενώ 45.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν. Επιπλέον κατασχέθηκαν και άλλα όπλα από μαχητές του ISIS που σχεδίαζαν επιθέσεις σε άλλες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου hotspot του ISIS στον καταυλισμό "Χολ".

Το SNA, το οποίο αποτελείται από δεκάδες ταξιαρχίες και πολιτοφυλακές, έχει δημιουργηθεί από την Τουρκία σε συνεργασία με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να εισβάλει και να καταλάβει τμήματα του συριακού εδάφους που παλαιότερα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Το SNA υπάγεται τεχνικά στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Συρίας, ένα όργανο που υποστηρίζεται από την Τουρκία και ασκεί λόμπι για λογαριασμό του SNA στη Γενεύη και σε άλλες ξένες πρωτεύουσες. Στην πράξη όμως, εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται, χρηματοδοτούνται και διοικούνται από την τουρκική κυβέρνηση. Το SNA αριθμεί «τουλάχιστον 35.000 μαχητές πλήρους απασχόλησης, όλοι υπό τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).»

Ο SNA κατηγορείται από τον ΟΗΕ για «χιλιάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου… χρησιμοποιώντας γλώσσα που συγκρίνει τους "εχθρούς" τους με "άπιστους", "άθεους" και "γουρούνια" όταν αναφέρεται σε πολίτες, κρατούμενους και περιουσίες… ευθύνεται για τον εκτοπισμό ολόκληρου του πληθυσμού των Γεζίντι στην πόλη Σερεκανίγιε καθώς και μεγάλων τμημάτων του υπόλοιπου κουρδικού πληθυσμού». Τέλος κατηγορείται και για δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια αμάχων, με στόχο συχνά Κούρδους και Γεζίντι.

Ο SNA επιτέθηκε και εκτέλεσε την Κούρδισσα πολιτικό Χεβρίν Χαλάφ, μεταξύ άλλων εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει

Εντωμεταξύ, το ρεπορτάζ του Κέντρου Πληροφοριών της Ροζάβα ανέφερε ότι τουλάχιστον 80 πρώην μέλη του ISIS βρήκαν καταφύγιο στις τάξεις του SNA, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων διοικητών, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στοχεύουν τακτικά κορυφαία στελέχη του ISIS που κρύβονται σε ζώνες ελέγχου του SNA.

Όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην πολιτοφυλακή του SNA "Αχράρ αλ-Σαρκίγια", για τη διάπραξη μιας σειράς εγκλημάτων πολέμου,  οι ΗΠΑ εξήγησαν ότι εκεί φιλοξενούνται πρώην μέλη του ISIS.

Οι SDF κατηγορούν εδώ και καιρό το SNA ότι παρέχει υλική υποστήριξη σε πυρήνες του ISIS στην επικράτειά του. Τώρα, η CAR αναφέρει ότι «η ανάλυση των στοιχείων υποδηλώνει έντονα ότι αυτά τα εννέα όπλα ήταν κάποτε στην κατοχή των δυνάμεων του SNA που υποστηρίζονται από την Τουρκία». Η ανάλυση των αριθμών που είναι χαραγμένοι στα όπλα δείχνει ότι τα εννέα όπλα ανήκαν σε έξι ξεχωριστές ταξιαρχίες του SNA, συμπεριλαμβανομένης της Μεραρχίας Sultan Murad, της Μεραρχίας Muttasim, της Suqour al-Sham, της Faylaq al-Sham και της Liwa Samarkand.

Παρόλο που οι «μηχανισμοί μέσω των οποίων το ISIS προμηθεύτηκε αυτά τα όπλα από τον SNA είναι ασαφείς», η CAR σημειώνει επίσης ότι «οι ερευνητές στη Συρία έχουν αναφέρει υπαρκτούς δεσμούς μεταξύ ορισμένων φατριών του SNA και λαθρέμπορων όπλων του ISIS». Η νέα έκθεση της CAR είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με την έκταση και τη φύση των σχέσεων μεταξύ του SNA και του ISIS, και κατ' επέκταση την αλυσίδα διοίκησης μεταξύ του SNA και των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών.