Νέα έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Νέα έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Νέα έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Νέα έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Η Επιτροπή Εκτοπισμένων Προσώπων της Σερεκανίγιε εκπόνησε έκθεση σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το τουρκικό κράτος κατά τη διάρκεια της κατοχής των πόλεων Ρας α-Αϊν (Σερεκανίγιε) και Τελ Αμπιάντ (Γκιρε-Σπι), την οποία υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη, στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS και στις Ρωσικές και αμερικανικές αντιπροσωπείες.

Η Επιτροπή Εκτοπισμένων Προσώπων της Σερεκανίγιε εκπόνησε έκθεση σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το τουρκικό κράτος κατά τη διάρκεια της κατοχής των πόλεων Ρας α-Αϊν (Σερεκανίγιε) και Τελ Αμπιάντ (Γκιρε-Σπι) από το 2019, και την υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS, και σε ρωσικές και αμερικανικές αντιπροσωπείες, όπως ανέφερε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων Hawar.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τουρκικά στρατεύματα έχουν δολοφονήσει 67 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες, και έχουν απαγάγει 511 άτομα, μεταξύ των οποίων 68 γυναίκες και 42 παιδιά, μέσα σε τρία χρόνια κατοχής.

Από το 2019, τα στρατεύματα έχουν επίσης βασανίσει 325 άτομα και έχουν φυλακίσει 92 άτομα για παρατεταμένες περιόδους ή και ισοβίως, όπως ανέφερε η επιτροπή.

Η Τουρκία έχει επικριθεί για την ενεργή πολιτική της για αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης και των δύο πόλεων, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 300.000 ανθρώπων από την περιοχή.

Η Επιτροπή ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο «Η ασφαλής επιστροφή είναι νόμιμο δικαίωμα» στις 8 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την τρίτη επέτειο από την τουρκική κατοχή των περιοχών γύρω από τον Διεθνή Αυτοκινητόδρομο Μ4.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Γκιρε-Σπι αποκάλυψε στο παρελθόν στοιχεία που αποδεικνύουν 412 επιθέσεις από τουρκικές δυνάμεις μέσα και γύρω από τις πόλεις Γκιρε-Σπι και Αΐν Ισσά, μονάχα μέσα στον Αύγουστο.

«Έχουμε στείλει πολυάριθμες εκθέσεις σε διεθνείς φορείς και νομικούς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι θα υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις και τις νομικές τους δεσμεύσεις», δήλωσε ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων της Επιτροπής Εκτοπισμένων Προσώπων της Σερεκανίγιε, Ciwan Iso, εκφράζοντας τη λύπη της Επιτροπής για τη σιωπή των διεθνών οργανισμών απέναντι στο ζήτημα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα της Τουρκίας είναι σαφώς τεκμηριωμένα.