Κούρδοι μαχητές βρήκαν βόμβα νιτρικού αμμωνίου που έριξαν τα τουρκικά ελικόπτερα στο Ζαπ

Κούρδοι μαχητές βρήκαν βόμβα νιτρικού αμμωνίου που έριξαν τα τουρκικά ελικόπτερα στο Ζαπ

Κούρδοι μαχητές βρήκαν βόμβα νιτρικού αμμωνίου που έριξαν τα τουρκικά ελικόπτερα στο Ζαπ

Κούρδοι μαχητές βρήκαν βόμβα νιτρικού αμμωνίου που έριξαν τα τουρκικά ελικόπτερα στο Ζαπ

Μία βόμβα νιτρικού αμμωνίου η οποία δεν είχε εκραγεί, ανακαλύφθηκε από Κούρδους μαχητές, και ρίχνει φως στις τακτικές που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος στη στρατιωτική του εκστρατεία στο βόρειο Ιράκ.

Στην εν εξελίξει διασυνοριακή επιχείρηση που στοχεύει εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η Τουρκία στις 19 Μαΐου ξεκίνησε μια άλλη επίθεση, αλλά αυτή τη φορά, όχι με στρατιώτες, αλλά με μεγάλες εκρηκτικές συσκευές που πέφτουν από ελικόπτερα γεμάτα χημικά νιτρικού αμμωνίου.

Κούρδοι μαχητές βρήκαν την βόμβα η οποία δεν είχε εκραγεί σε μια περιοχή μάχης που ονομάζεται Little Cilo και βρίσκεται στην περιοχή Ζαπ του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Little Cilo είναι μια από τις πιο κρίσιμες στρατηγικές ζώνες όπου οι Κούρδοι μαχητές αποκρούουν τις επιθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και με τη σειρά τους, οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς την περιοχή τις τελευταίες 40 ημέρες, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στις πολεμικές σήραγγες του ΡΚΚ.

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, μπορεί να φανεί καθαρά από το περίβλημα του εκρηκτικού εξοπλισμού ότι πρόκειται για βόμβα νιτρικού αμμωνίου «MKE Type, MOD 203, 40 Lb».

Το νιτρικό αμμώνιο εκπέμπει τοξικά αέρια όπως οξείδιο του αζώτου και αέρια αμμωνία που μπορεί να είναι θανατηφόρα και έχουν διαρκείς αρνητικές επιπτώσεις στους επιζώντες, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σε τέτοιου είδους βομβαρδισμούς, όπως η πρόσφατη μαζική έκρηξη στη Βηρυτό.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτοί οι τύποι εκρηκτικών βομβών χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση στο Ιρακινό Κουρδιστάν με σκοπό τη διάδοση τοξικών αέριων οξειδίου του αζώτου και αμμωνίας στις σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τους Κούρδους μαχητές.

«Ήθελαν να το ρίξουν στη σήραγγα από τον άνω εξαερισμό. Δεν καταφέραμε να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό το εκρηκτικό. Ήθελαν να το ρίξουν στις σήραγγες με τα σχοινιά καθώς κατέβαιναν από τα ελικόπτερα Sikorsky. Αλλά η βόμβα δεν εξερράγη και δεν πέτυχαν τον σκοπό τους», δήλωσε ο Ερίς Αντόκ, ένας Κούρδος μαχητής, ο οποίος βρισκόταν στο μέτωπο όπου ρίχθηκε η βόμβα.

Εξηγώντας σχετικά με την βόμβα που δεν εξερράγη και την οποία ανακάλυψαν οι αντάρτες, ο Αντόκ είπε: «Η βόμβα τυλίχτηκε με ένα εκρηκτικό κορδόνι, το οποίο πυροδοτεί το εκρηκτικό μόλις προσγειωθεί στο έδαφος. Αλλά η συγκεκριμένη βόμβα δεν πυροδοτήθηκε ακόμη και όταν έπεσε στο έδαφος».