Κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν την κατάρρευση ενός τούρκικου στρατιωτικού drone υψηλής τεχνολογίας

Κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν την κατάρρευση ενός τούρκικου στρατιωτικού drone υψηλής τεχνολογίας

Κούρδοι μαχητές ανακοίνωσαν την κατάρρευση ενός τούρκικου στρατιωτικού drone υψηλής τεχνολογίας

Το HPG αναφέρει ότι έχει αναπτύξει μια «διαφορετική τεχνική» για να καταρρίπτει το «Bayraktar TB2», το οποίο έχει προωθηθεί ιδιαίτερα από την Τουρκία ως το πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV - drone).

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Λαού (HPG), μια ένοπλη πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ανακοίνωσαν την κατάρριψη ενός Bayraktar TB2.

Οι Κούρδοι μαχητές κατέστρεψαν μη επανδρωμένο εναέριο όχημα υψηλής τεχνολογίας (UAV) στις 21 Μαΐου 2021 στην περιοχή Zêbarî της περιοχής Akrê του Νοτίου Κουρδιστάν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Το Bayraktar TB2, είναι ένα από τα πολύτιμα όπλα επιλογής της Τουρκίας εναντίον του PKK, το οποίο το τουρκικό κράτος επαινεί ως το όπλο που τελικά θα νικήσει το PKK στην έως τώρα απρόσιτη ορεινή περιοχή των αμυντικών ζωνών της Medya του PKK.

Το HPG δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει τη μέθοδο με την οποία κατέρριψαν το Bayraktar TB2 για «λόγους ασφαλείας», οδηγώντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει ή αποκτήσει ένα σύστημα όπλου επιφανείας - αέρος ή μια συσκευή λέιζερ που είναι ικανή να απενεργοποιήσει το drone που έχει προκαλέσει τόσους πολλούς θανάτους αμάχων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και τη Βόρεια και Ανατολική Συρία, με πολλές στοχευμένες δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν από τα εν λόγω UAV τα τελευταία χρόνια κατά Κούρδων.

Το HPG ανακοίνωσε στο παρελθόν ότι κατέρριψε και πολλά τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε την εκστρατεία της στο βόρειο Ιράκ στις 23 Απριλίου.

Η ανάπτυξη του τουρκικού Bayraktar TB2 από τον γιο του Ερντογάν, ενισχύθηκε από την απαγόρευση των εξαγωγών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον κουρδικών ομάδων εντός και εκτός της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αναδυόμενη εγχώρια παραγωγή drone στην Τουρκία, με τον γαμπρό του, Selcuk Bayraktar, να διατηρεί τον έλεγχο της ιδιωτικής αμυντικής εταιρείας «Baykar», η οποία παράγει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης. «Ολόκληρος ο κόσμος θαυμάζει τα αεροπορικά μας οχήματα», δήλωσε ο Ερντογάν τον Ιανουάριο.

Το συγκεκριμένο UAV έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τον τουρκικό στρατό, αλλά και από στρατούς διαφόρων άλλων χωρών, όπως το Κατάρ, η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν. Τουρκικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν επίσης εκτενώς στη Λιβύη και τη Συρία. Επί του παρόντος, 160 πλατφόρμες του Bayraktar βρίσκονται στην υπηρεσία της Τουρκίας, του Κατάρ, της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Το Bayraktar TB2 είναι ένα τακτικό UAV Μεσαίου Υψόμετρου και Μακράς Αντοχής (MALE),  ικανό να διεξάγει Intelligence (Παροχή πληροφοριών), Surveillance (Παρακολούθηση) και Reconnaissance (Αναγνώριση) (ISR), και ένοπλες επιθέσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα ανοιχτού κώδικα της Baykar.

Από το 2014, το Bayraktar TB2 πραγματοποιεί αποστολές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, της χωροφυλακής και της τουρκικής εθνικής αστυνομίας. Είναι επίσης το πρώτο αεροσκάφος στην κατηγορία του που εξάγεται στο εξωτερικό. Το εκτιμώμενο κόστος του Bayraktar TB2 ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους των συστημάτων ελέγχου εδάφους.