Κούρδοι καλλιτέχνες συγκεντρώνονται στην Κολωνία για να ζητήσουν ενωμένο αγώνα ενάντια στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Κούρδοι καλλιτέχνες συγκεντρώνονται στην Κολωνία για να ζητήσουν ενωμένο αγώνα ενάντια στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Κούρδοι καλλιτέχνες συγκεντρώνονται στην Κολωνία για να ζητήσουν ενωμένο αγώνα ενάντια στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Κούρδοι καλλιτέχνες συγκεντρώνονται στην Κολωνία για να ζητήσουν ενωμένο αγώνα ενάντια στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Πενήντα Κούρδοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, ποιητές, συγγραφείς και τραγουδιστές συναντήθηκαν στην πόλη της Κολωνίας στη Γερμανία για να συζητήσουν την εισβολή της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν και τον καλύτερο τρόπο επίτευξης της ενότητας του Κουρδικού λαού και στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία μεταξύ πενήντα Κούρδων καλλιτεχνών, τόνισε τη σημασία της κουρδικής ενότητας και ζήτησε έναν ενιαίο αγώνα, υποστηρίζοντας ότι: «Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά».

Οι τραγουδιστές Seyîdxan, Hozan Diyar, Şivan Perwer, Beser Şahin, Emekçi, Canê, Denîz Deman, Murat Yapıştıran, Cevad Merwanî, Comerd, Gani Nar, Kawa ve Peywan Arjîn, οι μουσικοί Memo Gul, Ali Ikizer και Dilêr, ο σκηνοθέτης Ersin Celik, οι ζωγράφοι Mîrê Hekan και Ali Zulfîkar, ο ποιητής-συνθέτης Hekîm Sefkan, ο θεατρικός συγγραφέας Mîrza, ο ηθοποιός Kêjan, ο κωμικός Şîrîn και ο διευθυντής του Κουρδικού Γερμανικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου, μουσικός Hakan Akay, παρακολούθησαν τη συνάντηση.

Οι κύριοι ομιλητές της συνάντησης, την οποία συντόνισε ο μεταφραστής Jemal Hacî, ήταν οι τραγουδιστές Şivan Perwer, Diyar και Beser Şahin που είχαν ταξιδέψει στο Ιρακινό Κουρδιστάν μόλις πρόσφατα.

Ο Hozan Diyar πήρε πρώτος τον λόγο στη συνάντηση.

«Ο λαός του Κουρδιστάν υπέφερε πολύ στην ιστορία. Τώρα το μέλλον θα είναι λαμπρό για εμάς, ο λαός του Κουρδιστάν απαιτεί την αποδοχή του καθεστώτος και της ταυτότητάς του και αγωνίζεται γι' αυτό», είπε.

Συνεχίζοντας, μίλησε για τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στα βουνά στο Κανδήλι και επέκρινε το KDP για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

«Οι Κούρδοι που ζουν στο Νότιο Κουρδιστάν δεν απαιτούν εθνική ενότητα λιγότερο από τους Κούρδους που ζουν στη Ροζάβα ή στο Βόρειο Κουρδιστάν. Γυναίκες, ή άνδρες, κανείς δεν θέλει πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανταρτών. Δεν θέλουν κανέναν να προδώσει και να επιτεθεί στον αντάρτη για λογαριασμό τους. Ο λαός μας είναι ξεκάθαρος για αυτό».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει 70 στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν και σημείωσε ότι το ιρακινό Κουρδιστάν δεν πρέπει να σιωπήσει για αυτό το γεγονός.

«Το καθεστώς του νότιου Κουρδιστάν απειλείται, εάν υπάρξει εμφύλιος πόλεμος, θα χάσουμε εκατό χρόνια από τον αγώνα μας».

Ένας άλλος διάσημος Κούρδος καλλιτέχνης, ο Şivan Perwer, μίλησε επίσης στη συνάντηση. Ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τη σημασία της τέχνης στον πολιτικό αγώνα.

«Ως καλλιτέχνες, μιλάμε και κάποιες φορές διαφωνούμε. Τα τελευταία δύο χρόνια, συγκεντρωνόμαστε για να συμμετάσχουμε στις πολιτικές εξελίξεις στο Κουρδιστάν. Αλλά πρέπει επίσης να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν μέσω της τέχνης. Η τέχνη καθοδηγεί επίσης την πολιτική».

«Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αγώνας στην Τουρκία ή στο Κουρδιστάν; Η Τουρκία θα έκανε ό,τι ήθελε στους Κούρδους. Υπάρχει το PKK και άλλες οργανώσεις που αντιστέκονται, και όλοι υπηρετούν τον κοινό αγώνα. Ο αντάρτης αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες στα βουνά, αλλά μεταμόρφωσε αυτές τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε μια δύναμη για τον ίδιο».

Ο Perwer υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές: «Αντιμετωπίζουν κάθε είδους δυσκολίες και θυσιάζουν τη ζωή τους. Κανείς δεν πρέπει να τους επιτίθεται ή ακόμα και να λέει κάτι άσχημο για αυτούς».