Κούρδισσα συνελήφθη ξανά μετά από 28 χρόνια φυλάκισης για τα ποιήματά της

Κούρδισσα συνελήφθη ξανά μετά από 28 χρόνια φυλάκισης για τα ποιήματά της

Κούρδισσα συνελήφθη ξανά μετά από 28 χρόνια φυλάκισης για τα ποιήματά της

Κούρδισσα συνελήφθη ξανά μετά από 28 χρόνια φυλάκισης για τα ποιήματά της

Δικαστήριο στη βορειοδυτική επαρχία Κοτζαελί της Τουρκίας συνέλαβε την Σαντιγιέ Μανάπ, η οποία μόλις είχε κριθεί για αποφυλάκιση υπό όρους μετά από 28 χρόνια φυλάκισης. Η Μανάπ κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ως στοιχεία της «συνεχιζόμενης» τρομοκρατικής δράσης της αναφέρονται η ποίηση, οι στίχοι των τραγουδιών και τα διηγήματά της.

Δικαστήριο στη βορειοδυτική επαρχία Κοτζαελί της Τουρκίας διέταξε τη σύλληψη της Σαντιγιέ Μανάπ, η οποία είχε μόλις πληρώσει τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση μετά από 28 χρόνια φυλακή, όπως ανέφερε η εφημερίδα Özgür Politika.

Η Μανάπ δεν είχε ακόμη αποφυλακιστεί όταν κυκλοφόρησε το νέο διάταγμα για τη σύλληψή της, με νέες κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, στην πτέρυγα των φυλακών. Επιπλέον, δεν επετράπη στην φυλακισμένη Κούρδισσα να πραγματοποιήσει δήλωση υπεράσπισης πριν από την έκδοση της διαταγής φυλάκισής της.

Η νέα έρευνα, που εκπονήθηκε το 2020, ανέφερε την ποίηση, τους στίχους τραγουδιών και τα διηγήματα που έγραψε η Μανάπ ενώ βρισκόταν στη φυλακή από το 1992 ως απόδειξη της «συνεχιζόμενης» τρομοκρατικής της δράσης. Η υπόθεση εκκρεμούσε μέχρι να κριθεί ικανή για αποφυλάκιση, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι της στους δημοσιογράφους. Δεν έχει παρασχεθεί ακόμα το σχετικό κατηγορητήριο στην ομάδα υπεράσπισης της Μανάπ.

«Η πελάτης μου είχε καταθέσει στο παρελθόν για αυτήν την έρευνα. Την 1η Δεκεμβρίου, καθώς περιμέναμε την αποφυλάκισή της, τέθηκε υπό κράτηση με αυτή τη δικαιολογία. Κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες και τελικά ο εισαγγελέας δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει την κατάθεσή της», είπε η δικηγόρος Ελίφ Τασντογέν.

Σε ένα σημείωμα που παραδόθηκε μέσω της δικηγόρου της, η Μανάπ δήλωσε ότι οι αρχές είχαν κατασχέσει, ως μέρος της έρευνας, 28 χρόνια γραφής, συμπεριλαμβανομένων των σημειώσεων, της ποίησης, των στίχων από τραγούδια, των μεταφράσεων, των άρθρων και των διηγημάτων της.

«Δεν έστειλα τίποτα σπίτι εκτός από μερικές φωτογραφίες και γράμματα, γιατί η χώρα μας δεν είναι ένα ασφαλές μέρος και δεν μπορούσα να είμαι σίγουρη πόσο καλά θα μπορούσε η οικογένειά μου να τα συντηρήσει», ανέφερε με θλίψη η Κούρδισσα ποιήτρια. «Πήραν τα πάντα, χωρίς υπερβολές. Δεν έχω ούτε ένα κομμάτι χαρτί να γράψω».

Στην ίδια έφοδο στην πτέρυγα των φυλακών κατασχέθηκαν τα προσωπικά έγγραφα περίπου άλλων πενήντα γυναικών, είπε η Μανάπ.