Κούρδισσα αντάρτισσα: Οι γυναίκες πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους δομές οργάνωσης

Κούρδισσα αντάρτισσα: Οι γυναίκες πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους δομές οργάνωσης

Κούρδισσα αντάρτισσα: Οι γυναίκες πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους δομές οργάνωσης

Κούρδισσα αντάρτισσα: Οι γυναίκες πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους δομές οργάνωσης

Όπως πράττει το YPJ στη Ροζάβα, έτσι και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν και σε όλη την περιοχή πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα. Οι Κούρδισσες και οι Αφγανές γυναίκες πρέπει να πολεμήσουν μαζί και να μάθουν η μία από την άλλη, λέει η Μπεσέ Ερζινκάν από το KJK.

Η Μπεσέ Ερζινκάν, μέλος του KJK (Κοινότητα Γυναικών του Κουρδιστάν), σχολίασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Δήλωσε ότι ο κουρδικός λαός, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και νέων, περνά μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Εξήγησε ότι μια νέα αυγή στον απελευθερωτικό αγώνα είναι δυνατή μόνο με οργανωμένο τρόπο. Στα πλαίσια αυτά, η Ερζινκάν ζητά τη ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα: «Βρισκόμαστε σε μια εποχή που πρέπει να αναπτύξουμε την οργανωμένη αντίσταση».

Στην εκτενή συνέντευξή της, η Ερζινκάν συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είπε: «Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και άφησαν τη χώρα στους Ταλιμπάν. Ο λόγος που δόθηκε είναι οι δικές του αδυναμίες και οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά στην πραγματικότητα το σχέδιο είναι να αποδυναμώσουν τα γειτονικά κράτη όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, αναγκάζοντάς τους να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν. Το Ιράν στοχοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο, πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια τάξη. Οι Αφγανές γυναίκες και ολόκληρος ο πληθυσμός θυσιάζονται σε αυτόν τον πόλεμο για νέες ισορροπίες δυνάμεων».

Η Ερζινκάν υπενθύμισε ότι το κύριο σύνθημα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής στο Αφγανιστάν ήταν η απελευθέρωση των γυναικών. «Τώρα έχει επιτευχθεί ακριβώς το αντίθετο. Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους στο Αφγανιστάν, ενώ οι πολιτικές τους δεν επέτρεψαν ούτε να αναπτυχθούν εναλλακτικές δυνάμεις ελευθερίας. Στο τέλος, η κοινωνία και ιδιαίτερα οι γυναίκες παραδόθηκαν βορά στους Ταλιμπάν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διακρίθηκε κυρίως με τις δηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ανέδειξε πολλές γυναίκες στο υπουργικό του συμβούλιο, συνέχισε η Μπεσέ Ερζινκάν, «Ωστόσο, δεν υπάρχει οργανωμένο γυναικείο κίνημα από τη βάση στις ΗΠΑ. Δεν τίθεται θέμα ευρείας οργάνωσης που να υπερασπίζεται τη δύναμη, τα χρώματα και τις σκέψεις των γυναικών, βάσει δημοκρατικών αρχών και συμμετοχής. Δεν υπάρχουν γυναικεία συμβούλια που να ελέγχουν και να δίνουν κατεύθυνση στις γυναίκες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες έχουν αναλάβει ορισμένους ρόλους στο σύστημα παραμένει μια ατομική και συμβολική πράξη».

«Η εκμετάλλευση των γυναικών παραμένει ο βασικός πυρήνας του συστήματος. Σήμερα, πολλά γυναικεία κινήματα αμφισβητούν το σύστημα στο οποίο μεμονωμένες γυναίκες συμπεριλαμβάνονται στην εξουσία και έτσι μοιάζουν περισσότερο με άνδρες».

Με την ίδια πατριαρχική νοοτροπία, το Αφγανιστάν αφέθηκε στους Ταλιμπάν, εξήγησε η Ερζινκάν: «Οι γυναίκες πρέπει να επικεντρωθούν στο τι σημαίνει πραγματικά η απελευθέρωση των γυναικών. Το να έχεις προσδοκίες από τις ΗΠΑ, σημαίνει να είσαι δεμένος από τις ΗΠΑ και συνεπώς από τους άνδρες. Αντ' αυτού, οι γυναίκες πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους δομές οργάνωσης, ένα σύστημα αυτοάμυνας και γυναικείες συμμαχίες.

Οι γυναίκες πρέπει να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής και να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Όπως οι YPJ στη Ροζάβα, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν και σε ολόκληρη την περιοχή πρέπει να πετύχουν να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα. Οι Κούρδισσες και οι Αφγανές πρέπει να πολεμήσουν μαζί και να μάθουν η μία από την άλλη. Τα γυναικεία κινήματα στην Ανατολή [Ανατολικό Κουρδιστάν/Δυτικό Ιράν] πρέπει επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό».