KNK: Οι Κούρδοι περιμένουν από τη Σουηδία να μην χρησιμοποιήσει τον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων ως πολιτικό χαρτί

KNK: Οι Κούρδοι περιμένουν από τη Σουηδία να μην χρησιμοποιήσει τον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων ως πολιτικό χαρτί

KNK: Οι Κούρδοι περιμένουν από τη Σουηδία να μην χρησιμοποιήσει τον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων ως πολιτικό χαρτί

KNK: Οι Κούρδοι περιμένουν από τη Σουηδία να μην χρησιμοποιήσει τον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων ως πολιτικό χαρτί

Σε δήλωση για τη συνάντηση του Σουηδού πρωθυπουργού με τον Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το KNK διερωτήθηκε: «Γνωρίζει ο Ουλφ Κρίστερσον ότι ο ομόλογός του, Ερντογάν, έχει τα χέρια του κατακόκκινα με το αίμα του κουρδικού λαού;»

Το σουηδικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει στις 16 Νοεμβρίου μια συνταγματική τροποποίηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Η αλλαγή θα επιτρέψει τον περιορισμό της "ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι ομάδων που εμπλέκονται με την τρομοκρατία".

Η ανακοίνωση από το σουηδικό κοινοβούλιο ήρθε μια ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Τουρκία στις 8 Νοεμβρίου. Μετά από συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κρίστερσον είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK στη Σουηδία.

«Η Σουηδία θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής», δήλωσε ο Κρίστερσον. Πρόσθεσε ότι η εντολή της κυβέρνησής του ήταν να βάλει σε προτεραιότητα τον νόμο και την τάξη, και αυτό περιλαμβάνει "τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK".

Εν όψει της επίσκεψης του νεοεκλεγμένου σουηδού πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ είχε δηλώσει τις αποστάσεις που αποφάσισε να πάρει η σουηδική κυβέρνηση από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, ονομάζοντας ρητά το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και το YPG (Μονάδες Άμυνας του Λαού). Ο Μπίλστρομ υποστήριξε ότι οι δεσμοί τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ήταν «πολύ στενοί για να μην δημιουργούν πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ μας με την Τουρκίας». Ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του, όπως δήλωσε, ήταν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε δελτίο τύπου για την επίσκεψη του Σουηδού Πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ερντογάν, η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK) είπε ότι η δήλωση του Κρίστερσον όχι μόνο πρόδωσε όλους τους Κούρδους αλλά χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τον αγώνα για την ελευθερία του κουρδικού λαού.

«Οι Κούρδοι είναι βαθιά απογοητευμένοι από την άδικη δήλωση, η οποία δείχνει ότι απέχει πολύ από την αλήθεια και παρέχει παραπλανητικές πληροφορίες. Φαίνεται ότι ο Κρίστερσον συμμαχεί με τον Ερντογάν και τον κρατικό τρόμο και τον πόλεμο της Τουρκίας ενάντια στον κουρδικό λαό και τον ελεύθερο αγώνα του.

Δείχνει ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός πιστεύει τα ψέματα του Ερντογάν για τον βρώμικο πόλεμο που διεξάγει εναντίον του κουρδικού λαού. Μήπως ο Κρίστερσον θέλει να πουλήσει ακόμα πιο εξελιγμένα όπλα για να σκοτωθούν ακόμα περισσότεροι Κούρδοι; Άλλωστε, το εμπάργκο όπλων έχει αρθεί», ανέφερε το ΚΝΚ.

Η δήλωση συνεχίζει: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο κουρδικός λαός γίνεται σήμερα θύμα του πολέμου της Τουρκίας και του Ερντογάν. Πάνω από πενήντα χιλιάδες Κούρδοι έχουν γίνει θύματα του βάρβαρου πολέμου της Τουρκίας! Περισσότερα από 4000 χιλιάδες χωριά έχουν ισοπεδωθεί και καεί ολοσχερώς! Εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος! Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Κούρδοι έχουν αναγκαστεί να γίνουν πρόσφυγες τόσο σε τουρκικές πόλεις στα δυτικά όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα του τουρκικού πολέμου επιβεβαιώνονται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., ο Ερυθρός Σταυρός, η Διεθνής Αμνηστία και αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αλλά ο Ουλφ Κρίστερσον δεν θέλει να δει ή να παραδεχτεί την πικρή αλήθεια».

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του KNK ολοκλήρωσε τη δήλωσή του καλώντας τον σουηδικό λαό και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να «διαμαρτυρηθούν για την άδικη μεταχείριση του κουρδικού λαού».