Καταστολή και λογοκρισία στην Τουρκία: Συνελήφθησαν έντεκα δημοσιογράφοι των κουρδικών μέσων ενημέρωσης

Καταστολή και λογοκρισία στην Τουρκία: Συνελήφθησαν έντεκα δημοσιογράφοι των κουρδικών μέσων ενημέρωσης

Έντεκα δημοσιογράφοι που εργάζονται σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθησαν σε επιδρομές στην Τουρκία

Έντεκα δημοσιογράφοι που εργάζονται σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθησαν σε επιδρομές στην Τουρκία

Τουλάχιστον 11 δημοσιογράφοι που εργάζονται σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθησαν σε επιδρομές της αστυνομίας νωρίς το πρωί, ενώ το αποκλειστικά γυναικείο πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Jin News ανέφερε ότι τα γραφεία τους έγιναν επίσης στόχος επιδρομών και κατασχέθηκε εξοπλισμός συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών. Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος αναπαράγουν διαρκώς τις κυβερνητικές κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων ότι δήθεν εμπλέκονται σε τρομοκρατία, ωστόσο κανείς δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα.

Η καταστολή των κουρδικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία συνεχίζεται καθώς η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σήμερα το πρωί σε σπίτια τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφων που εργάζονται σε κουρδικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, τουλάχιστον 11 δημοσιογράφοι από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Μεσοποταμία (MA), και το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων για τις γυναίκες, Jin News, συνελήφθησαν σε επιδρομές νωρίς το πρωί στα σπίτια τους από την τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Βαν, το Ντιγιαρμπακίρ (Άμεντ), την Ούρφα (Ριχα) και το Μαρντίν (Μερντίν).

Επτά από τους δημοσιογράφους είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Ντιρέν Γιουρτσεβέρ, της αρχισυντάκτριας του πρακτορείου ειδήσεων MA, η οποία συνελήφθη σε επιδρομή στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη.

Με βάση τις πληροφορίες, οι 11 δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν στις επιδρομές της αστυνομίας ήταν οι Öznur Değer, Derya Ren, Habibe Eren, Selman Gözelyüz, Hakan Yalçın, Diren Yurtsever, Deniz Nazlım, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Ceylan Şahinli και Emr Shahinli.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών η αστυνομία κατέσχεσε επίσης εξοπλισμό γραφείου όπως τηλέφωνα, υπολογιστές και ψηφιακά αρχεία. Ο MA ανέφερε ότι η αστυνομία χτύπησε τις πόρτες κατά τη διάρκεια των επιδρομών και ήταν πολύ επιθετική, επιδεικνύοντας τα όπλα τους, βρίζοντας, προπηλακίζοντας και ρίχνοντας τους δημοσιογράφους στο πάτωμα ενώ τους έδεσαν και τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Ο δημοσιογράφος του MA, Selman Güzelyüz, και οι δημοσιογράφοι του Jin News, Habibe Eren και Derya Ren, συνελήφθησαν στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ η αστυνομία ανέφερε ότι έχει κατασχέσει πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια των επιδρομών της σε σπίτια στο Ντιγιαρμπακίρ.

Η αρχισυντάκτρια του MA, Γιουρτσεβέρ, συνελήφθη σε επιδρομή στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και πολλά βιβλία κατασχέθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Η Γιουρτσεβέρ μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Η αστυνομία έκανε επίσης έφοδο στο γραφείο της MA στην Άγκυρα. Οι δημοσιογράφοι Zemo Ağgöz και Berivan Altan συνελήφθησαν επίσης κατά τη διάρκεια επιδρομών στα σπίτια τους στην πόλη. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στους δημοσιογράφους, βάζοντας τα χέρια τους πίσω από την πλάτη.

Ο δημοσιογράφος του MA, Hakan Yalçın, συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του στο Βαν και ο Öznur Değer συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του στο Μαρντίν.

Οι δημοσιογράφοι του MA, Emrullah Acar και Ceylan Şahinli, συνελήφθησαν στην Ούρφα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας. Η αστυνομία κατέσχεσε όλους τους υπολογιστές και τις κάμερες κατά τη διάρκεια των επιδρομών στα σπίτια τους. Στις πόλεις όπου διαμένουν οι ανωτέρω δημοσιογράφοι, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιδρομές και στα σπίτια των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την Ένωση ΜΜΕ και Νομικών Μελετών (MLSA), υπάρχουν αυτή τη στιγμή 57 δημοσιογράφοι στη φυλακή στην Τουρκία.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 ανέφερε ότι 808 δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από την αρχή της θητείας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2002, ενώ τουλάχιστον 87 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν μόνο μέσα το 2020.

Τουρκικό δικαστήριο στο Ντιγιαρμπακίρ (Αμέντ) διέταξε να προφυλακιστούν συνολικά 16 από τους 21 Κούρδους δημοσιογράφους που είχαν συλληφθεί στις 8 Ιουνίου, και οι οποίοι περιμένουν μέχρι σήμερα την εκδίκαση της υπόθεσής τους, βρισκόμενοι πίσω από τα κάγκελα.