Καταλανός βουλευτής: Η Ροζάβα μπορεί να γίνει φάρος για τη δημοκρατία

Καταλανός βουλευτής: Η Ροζάβα μπορεί να γίνει φάρος για τη δημοκρατία

Καταλανός βουλευτής: Η Ροζάβα μπορεί να γίνει φάρος για τη δημοκρατία

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές που υιοθετήθηκαν εναντίον των Κούρδων επικρίθηκαν έντονα από Καταλανό βουλευτή σχετικά με τα τουρκικά εγκλήματα που διαπράττονται, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την αυτόνομη διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Ο Francesc de Dalmases, αναπληρωτής και εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Κόμματος Juntos Por Cataluña, σε συνέντευξή του τόνισε ότι η Τουρκία είναι απλώς ένα εργαλείο ασφαλείας στα χέρια της ΕΕ για να παρακολουθεί τα σύνορά της, και ως αντάλλαγμα η Ευρώπη μένει σιωπηλή όσον αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην περιοχή από τις τουρκικές δυνάμεις.

«Υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Τουρκία στη Ροζάβα, όπως παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυθαίρετη στέρηση και περικοπή των κύριων αγαθών, όπως νερό και φάρμακα, εκτός από τις επιθέσεις που εξαπολύει στις κατοικημένες περιοχές».

Ο Καταλανός βουλευτής που πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΒΑ Συρία το 2015, αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε στην περιοχή, παρά τον διαρκή πόλεμο και τις συνεχείς επιθέσεις από διάφορα μέρη και μισθοφορικές ομάδες.

Στην Καταλονία, μια αυτοδιοικούμενη περιοχή στη βόρεια Ισπανία, έχει εκδηλωθεί μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης με το κουρδικό ζήτημα και οι περισσότεροι βουλευτές στην περιοχή διατηρούν άμεσους δεσμούς με Κούρδους πολιτικούς και ακτιβιστές στο Κουρδιστάν. Πρόσφατα απέστειλαν πρόσκληση σε έναν Κούρδο ακτιβιστή για να μιλήσει στο κοινοβούλιο της Καταλονίας και να καταδικάσει τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από την Τουρκία εναντίον αμάχων στη Ροζάβα και τη Βορειοανατολική Συρία. Είχε προηγηθεί επίσημη επίσκεψη καταλανική αντιπροσωπείας στη Ροζάβα πριν από δύο μήνες.

Η στάση των Καταλανών βουλευτών και αξιωματούχων είναι σε αντίθεση με τη στάση των Ισπανών πολιτικών οι οποίοι ακολουθούν την ένοχη σιωπή της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Υπάρχουν ικανότητες και γνώσεις στη Ροζάβα που θα μπορούσαν να την καταστήσουν φάρο για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Dalmases.

Ο Καταλανός βουλευτής χαιρέτισε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες. «Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι γυναίκες και η τοπική διακυβέρνηση είναι ουσιαστικοί για να τεθούν σε δράση αυτοί οι κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί. Η διεθνής κοινότητα μπορεί είτε να συμμετάσχει και να ενισχύσει αυτούς τους μετασχηματισμούς, ή να τους κατεδαφίζει όπως κάνει τώρα».

Η εξωτερική πολιτική της Ευρώπης σχετικά με τα τουρκικά εγκλήματα επικρίθηκε από τον Καταλανό βουλευτή. «Η έλλειψη εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τις βασικές δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επηρεάζει τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ η σταδιακή εγκατάλειψη των ευρωπαϊκών στρατιωτικών και πολιτικών υποχρεώσεων στην περιοχή, έδωσε το πράσινο φως στον τουρκικό στρατό - και εμμέσως στις μισθοφορικές ομάδες που συνδέονται με το ISIS ή γεννήθηκαν από αυτό - να διαπράξουν κάθε είδους καταπίεση στη Ροζάβα». «Για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκαν οι Κούρδοι από τη διεθνή κοινότητα ενώ ήταν αυτοί που έβαλαν τέλος στο Ισλαμικό Κράτος (Daesh)», αναρωτήθηκε, συνεχίζοντας «ο αγώνας των Κουρδικών Δυνάμεων δημιούργησε ένα κύμα εμπιστοσύνης από τον λαό και την ΕΕ, αλλά για κάποιο λόγο αυτό αγνοήθηκε, ανοίγοντας το δρόμο στις τουρκικές δυνάμεις να προχωρήσουν στην περιοχή, καθώς επικράτησε η δημοσιογραφική και πολιτική αδράνεια στην Ευρώπη».

Ο De Dalamses τόνισε ότι η Τουρκία έπαιξε διπλό ρόλο στις συναλλαγές της με την ΕΕ, ειδικότερα μετά την απόφαση των Συριακών προσφύγων να εγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι υπεγράφη μια επαίσχυντη συμφωνία με την Τουρκία στην οποία η Άγκυρα έλαβε τεράστια χρηματικά ποσά, και παράλληλα η  ΕΕ διατηρεί κλειστά μάτια για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Ισπανία, υπερασπίζονται την Τουρκία ως οικονομικό και πολιτικό εταίρο στην περιοχή, ενώ διατηρούν και στρατιωτικούς δεσμούς πουλώντας με όπλα και πραγματοποιώντας στρατιωτικές ανταλλαγές. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει την Ισπανία να αδιαφορεί για τις επιθέσεις στην τουρκική  δημοκρατία από τον Ερντογάν».

Ο Καταλανός βουλευτής επεσήμανε την καταλανική αλληλεγγύη με το κουρδικό ζήτημα. «Η Καταλονία είναι πιθανότατα μία από τις ευρωπαϊκές περιοχές που έχει τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τους Κούρδους, υπό αυτή την έννοια, αποτελεί εξαίρεση, καθώς εκτός από την πολιτική υποστήριξη υπάρχουν αναπτυξιακά έργα και ανθρώπινες προσφορές και βοήθεια».

«Εμείς στην Καταλονία, επιθυμούμε να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής και να διαβεβαιώσουμε τη θέση μας διεθνώς, για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέσο για την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών. Από την άποψη αυτή, καταδικάζουμε την τουρκική απόκλιση από τη δημοκρατία και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα κουρδικά κινήματα. Τέλος να πω υπό την ιδιότητά μου ως βουλευτής, ότι θα ήθελα όλοι οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου να συμμορφώνονται με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι βουλευτές μας να παραμείνουν στο Κοινοβούλιο για να καταδικάσουν τις τουρκικές πολιτικές».