Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία Κουρδικής οικογένειας στην Τουρκία

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία Κουρδικής οικογένειας στην Τουρκία

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία Κουρδικής οικογένειας στην Τουρκία

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία Κουρδικής οικογένειας στην Τουρκία

Σε Τουρκία και Ευρώπη πρόκειται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις ενάντια στη ρατσιστική δολοφονία κουρδικής οικογένειας στην επαρχία Ικονίου της Τουρκίας.

Στις 30 Ιουλίου 2021, επτά μέλη μιας κουρδικής οικογένειας που ζούσαν στην περιοχή Μεράμ του Ικονίου, δολοφονήθηκαν άγρια ​​στο σπίτι τους από ρατσιστές γείτονές τους. Η οικογένεια Ντεντεογλού δεχόταν απειλές από τους εν λόγω γείτονες τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ είχαν δεχθεί και επίθεση τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία ορισμένα μέλη της οικογένειας τραυματίστηκαν σοβαρά.

Μετά την είδηση ​​του περιστατικού, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) πραγματοποίησε επείγουσα συνεδρίαση και εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου στην οποία ο συμπρόεδρος και βουλευτής του Μαρντίν, Μιτάτ Σαντσάρ, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του κόμματος θα μεταβεί άμεσα στο Ικόνιο. Ο Σαντσάρ είπε ότι η κύρια ευθύνη για τη σφαγή ανήκει στην κυβέρνηση και κάλεσε τους ηγέτες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των δημοκρατικών δυνάμεων της Τουρκίας να μεταβούν στο Ικόνιο.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ ξεκίνησε "Αγρυπνία για τη Δικαιοσύνη" έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων Tahir Elçi, για να διαμαρτυρηθεί για τη σφαγή της κουρδικής οικογένειας στο Ικόνιο.

Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, οι συμμετέχοντες άναψαν κεριά για τους επτά ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη ρατσιστική επίθεση, στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ, Ναχίτ Ερέν, μέλη της Επιτροπής Κουρδικής Γλώσσας του Δικηγορικού Συλλόγου και μέλη του Συνδέσμου Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD).

Το παράρτημα του HDP στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε να πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στην πόλη, ενώ το παράρτημα του κόμματος στην Άγκυρα κάλεσε σε διαμαρτυρία έξω από τον Δήμο Τσάνκαγια της Άγκυρας.

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη ρατσιστική σφαγή στο Ικόνιο. Το HDP και ο κουρδικός λαός στοχοποιούνται εδώ και μήνες. Περιμένουμε όλο τον κόσμο μας να προσέλθει στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί έξω από το δημαρχείο του Τσάνκαγια».

Όταν έφτασαν τα νέα της σφαγής, οι Κούρδοι που ζουν στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις δολοφονίες. Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν, ενώ θα οργανωθούν επίσης δράσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης ενάντια στη δολοφονία της οικογένειας Ντεντεογλού, τις προσεχείς μέρες.

Οι σοροί των επτά θυμάτων, της μητέρας İpek, του πατέρα Yaşar και των παιδιών τους Serpil, Serap, Sibel, Barış και Metin Ντεντεογλού, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Ικονίου για νεκροψία χθες το βράδυ. Αναφέρθηκε ότι οι δημοσιογράφοι που πήγαν στο νοσοκομείο για να ενημερωθούν για την οικογένεια ενώ οι σωροί τους ήταν ακόμα εκεί, εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Οι σωροί των θυμάτων θα ταφούν στο νεκροταφείο Saraçoğlu στην περιοχή Καραταγί, μετά την απογευματινή προσευχή.