Κάλεσμα από το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα στους ακαδημαϊκούς: Ας συνεργαστούμε
Κάλεσμα από το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα στους ακαδημαϊκούς: Ας συνεργαστούμε
- Date: 9 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 9 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Κάλεσμα από το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα στους ακαδημαϊκούς: Ας συνεργαστούμε
Ο Δρ. Σαρντάρ Σααντί από το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα, σημείωσε ότι ήδη καλωσορίζουν ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, αλλά πρόσθεσε ότι επιθυμούν να συνεργαστούν με περισσότερους ανθρώπους που μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν στα κουρδικά σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
Φέτος, σχεδόν 3.000 φοιτητές υπέβαλαν αίτηση για τα τρία πανεπιστήμια της Ροζάβα: το πανεπιστήμιο της Ροζάβας, του Κομπάνι και του Αλ Σαρκ. Οι μαθητές έδωσαν τις εξετάσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου και όσοι πέρασαν έπρεπε να επιλέξουν σε ποιο τμήμα θα ήθελαν να εγγραφούν έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Τα πανεπιστήμια Ροζάβα, Κομπάνι και Αλ Σαρκ θα ξεκινήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στις 10 Οκτωβρίου.
«Υπό το πρίσμα των συζητήσεων για το πώς να κάνουμε την επανάσταση στη Ροζάβα καλύτερη, αναπτύχθηκε στο μυαλό μας η ιδέα της ίδρυσης του Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών», δήλωσε ο Δρ. Σαρντάρ Σααντί σε συνέντευξή του στην Yeni Ozgur Politika.
«Αλλά οι τουρκικές επιθέσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν εκείνες τις ημέρες και έπρεπε να προετοιμάσουμε το έργο μας σε μια επικίνδυνη ατμόσφαιρα υπό την απειλή του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο Δρ. Σαρντάρ Σααντί είναι συντονιστής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα. Ιδρύθηκε το 2020. «Δουλεύουμε σκληρά για να βελτιώσουμε το σύστημα και την εκπαίδευση στην περιοχή», πρόσθεσε ο Δρ. Σααντί.
Παρά τις σχέσεις με πανεπιστήμια από την Ευρώπη και την Αμερική, οι συνεχείς επιθέσεις από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της εναντίον της περιοχής, καθώς και η έλλειψη αναγνώρισης από το Συριακό καθεστώς της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση.
«Η Συρία ακολουθεί πολιτική αφομοίωσης και αραβοποίησης των Κούρδων για πολλά χρόνια. Επομένως, οι περισσότεροι Κούρδοι δεν χρησιμοποιούν τα Κουρδικά ως γλώσσα για ανάγνωση και γραφή. Δεδομένου ότι το πρόγραμμά μας είναι στα κουρδικά, οι μαθητές έπρεπε να δουλέψουν σκληρά για να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν στη γλώσσα τους», δήλωσε ο Δρ. Σααντί.
Οι άνθρωποι που εργάζονται για την ανάπτυξη του χαρακτήρα και των προγραμμάτων του πανεπιστημίου δεν περιορίζονται μόνο σε ακαδημαϊκούς και προσωπικό που εδρεύουν στη Ροζάβα. «Δημιουργήσαμε μια επιτροπή στο Τορόντο», εξηγεί ο Δρ. Σααντί, «Μιλήσαμε με ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο. Υπό το φως αυτών των συζητήσεων, μας ήρθε η ιδέα να εκπαιδεύσουμε πρώτα τους μαθητές στη Ροζάβα και στη συνέχεια αυτοί οι μαθητές να αποτελέσουν το μελλοντικό προσωπικό του ιδρύματος».
Οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι έχουν σχηματίσει το 10μελές Συμβουλευτικό Συμβούλιο και αποτελούνται από ειδικούς σε κουρδικές σπουδές, περιφερειακές σπουδές και διεθνείς μελέτες σε όλο τον κόσμο, διεξάγουν πολύτιμο έργο τόσο για την προώθηση του πανεπιστημίου όσο και για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού του συστήματος.
Ο Slavoj Zizek, ένας από τους πιο σεβαστούς στοχαστές στον κόσμο, πραγματοποίησε μια παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα, την οποία συντόνισε ο Δρ. Σααντί. Ο γλωσσολόγος, φιλόσοφος και ιστορικός Νόαμ Τσόμσκυ πραγματοποίησε επίσης μια εναρκτήρια ομιλία στο πανεπιστήμιο.
Φέτος, σχεδιάζουν να οργανώσουν πάνελ, σεμινάρια και κατασκηνώσεις, σύμφωνα με το μάθημα που έδωσε ο Τσόμσκυ πέρυσι και το μάθημα του Zizek. «Ωστόσο», πρόσθεσε ο Δρ. Σααντί, «μερικοί Κούρδοι ακαδημαϊκοί κρατούν τις αποστάσεις τους λόγω της στάσης της Τουρκίας. Το κάνουν επειδή φοβούνται ότι η Τουρκία θα κινηθεί εναντίον τους. Υπάρχουν πολλοί Κούρδοι ακαδημαϊκοί που ζουν στην Ευρώπη. Η δουλειά μας ονομάζεται Ροζάβα. Το όνομα Ροζάβα έχει φυσικά, επαναστατική ταυτότητα. Αλλά κάνουμε ακαδημαϊκή δουλειά».
Ο Δρ. Σααντί υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με περισσότερους ακαδημαϊκούς που μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν στα Κουρδικά.
Ο Δρ. Σααντί μίλησε επίσης για σχέδια και χρονοδιαγράμματα για το νέο εξάμηνο, που ξεκινά τον Οκτώβριο. «Θέλουμε να βελτιώσουμε το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα. Τώρα, ειδικευόμαστε στις «κοινωνικές επιστήμες». Θέλουμε επίσης να ανοίξουμε διαφορετικά τμήματα. Έχουμε φίλους που εργάζονται στην "πολιτική επιστήμη" αυτήν την περίοδο. Υπάρχει μια μελέτη του τμήματος ιστορίας. Ως πανεπιστήμιο, εξετάζουμε επίσης ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην κουρδική γλώσσα και την λογοτεχνία. Έχουμε αναλάβει επίσης κάποιες πρωτοβουλίες στον τομέα της αρχαιολογίας».
Φέτος, σχεδιάζουν ένα θερινό σχολείο και στην Ευρώπη. «Φυσικά, όπως πέρυσι, θα έχουμε διαλέξεις με γνωστούς επιστήμονες. Ωστόσο, σε αντίθεση με πέρυσι, σχεδιάζουμε να κάνουμε αυτά τα μαθήματα θεματικά. Επιπλέον, το τρίτο πανεπιστήμιο της Ροζάβα, το Πανεπιστήμιο Αλ Σαρκ, ιδρύθηκε στη Ράκα. Η γλώσσα διδασκαλίας εκεί θα είναι τα αραβικά. Ο συντονισμός πραγματοποιείται στη Ροζάβα, η οποία διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο του Κομπάνι, το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα και το Πανεπιστήμιο του Αλ Σαρκ. Το έργο μας θα πραγματοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο».
Αφήστε ένα σχόλιο