Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα σε διαδηλώσεις κατά της απομόνωσης του Οτσαλάν

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα σε διαδηλώσεις κατά της απομόνωσης του Οτσαλάν

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα σε διαδηλώσεις κατά της απομόνωσης του Οτσαλάν

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα σε διαδηλώσεις κατά της απομόνωσης του Οτσαλάν

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ (Αμεντ) την Κυριακή, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που ζητούσε τον τερματισμό της απομόνωσης που έχει επιβληθεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ (Αμεντ) την Κυριακή, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που ζητούσε τον τερματισμό της απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις τόνισαν ότι ο Οτσαλάν είναι το κλειδί για τη λύση του κουρδικού ζητήματος.

«Θέλουμε να τον επισκεφτούν η οικογένεια και οι δικηγόροι του. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό. Θέλουμε αυτό που προβλέπει η τουρκική νομοθεσία για τους κρατούμενους. Ο κ. Οτσαλάν έχει το δικαίωμα να έχει επισκέπτες», δήλωσε ο Ομέρ Οτσαλάν από το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP) της Τουρκίας.

Η αστυνομία επιτέθηκε στην ομάδα που συγκεντρώθηκε για τη διαμαρτυρία και σήκωσε τις ασπίδες της για να εμποδίσει τους δημοσιογράφους να τραβήξουν εικόνες κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των εκπροσώπων των ΜΚΟ.

Ο ηγέτης του PKK, ένας από τους τέσσερις κρατούμενους στη φυλακή Ιμραλί, ζει σε αυστηρή απομόνωση εδώ και πολλά χρόνια. Ο Οτσαλάν συναντήθηκε με τους δικηγόρους του για τελευταία φορά το 2019 και έκτοτε οι τουρκικές αρχές έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες αιτήσεις των δικηγόρων του για συνάντηση με τον πελάτη τους.

Ο αδελφός του, Μεχμέτ Οτσαλάν, ο οποίος είχε μια πεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία μαζί του τον Μάρτιο του 2021, ήταν το τελευταίο άτομο που είχε οποιαδήποτε επαφή με τον Οτσαλάν από τον έξω κόσμο.

Οι Κούρδοι διεξάγουν εκστρατείες, οργανώνουν διαδηλώσεις και ζητούν να τερματιστεί η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Οτσαλάν εδώ και χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του PKK παροτρύνουν τον Κουρδικό λαό να εντείνει τις διαμαρτυρίες, καθώς οι ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια του Οτσαλάν έχουν αυξηθεί, όταν εκπρόσωποι μιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) απέτυχαν να διευκρινίσουν εάν συνάντησαν τον ηγέτη του PKK, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στη φυλακή του Ιμραλί τον Σεπτέμβριο.