Η τουρκική αστυνομία εμποδίζει τις διαδηλώσεις γυναικών και συλλαμβάνει 200 γυναίκες

Η τουρκική αστυνομία εμποδίζει τις διαδηλώσεις γυναικών και συλλαμβάνει 200 γυναίκες

Η τουρκική αστυνομία εμποδίζει τις διαδηλώσεις γυναικών και συλλαμβάνει 200 γυναίκες

Η τουρκική αστυνομία εμποδίζει τις διαδηλώσεις γυναικών και συλλαμβάνει 200 γυναίκες

Στις 25 Νοεμβρίου, η τουρκική αστυνομία εμπόδισε τις διαδηλώσεις για την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, 200 γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν, ενώ μία γυναίκα υπέστη κάταγμα στο πόδι.

Οι γυναίκες διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας στις 25 Νοεμβρίου, την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αντιμετώπισαν προπηλακισμούς και την αντίσταση της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, 200 γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν. Μια γυναίκα υπέστη κάταγμα στο πόδι λόγω αστυνομικής βίας.

Το σύνθημα Jin, Jîyan, Azadî (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία) ήταν στο επίκεντρο των διαδηλώσεων. Οι γυναίκες στην Τουρκία χαιρέτησαν τη γυναικεία εξέγερση που συνεχίζεται για περισσότερους από δύο μήνες στο Ιράν και καταδίκασαν τις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Η Πλατφόρμα Γυναικών της 25ης Νοεμβρίου απηύθυνε κάλεσμα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, όπως κάνει κάθε χρόνο. Ωστόσο, η περιφέρεια είχε αποφασίσει να απαγορεύσει τη διαμαρτυρία στην Ταξίμ.

Με το κάλεσμα της Γυναικείας Πλατφόρμας, η οποία τόνισε ότι η απαγόρευση από το γραφείο του περιφερειάρχη ήταν παράνομη, οι γυναίκες που ήθελαν να πάνε στην περιοχή των διαδηλώσεων εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Περίπου 200 γυναίκες συνελήφθησαν καθώς τους πέρασαν χειροπέδες πίσω από την πλάτη, κάτι που η τουρκική νομοθεσία ορίζει ότι δεν πρέπει να γίνεται δίχως επαρκή λόγο. Οι αστυνομικοί μάλιστα έσπασαν το πόδι της Ντιλμπέντ Τουρκέρ, διευθύντριας του Συνδικάτου Εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας.

Οι διαδηλώτριες που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθερες τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο σχετικό δελτίο τύπου οι γυναίκες καταδίκασαν τις «πολεμικές πολιτικές της ανδρικής και κρατικής βίας». Παράλληλα, στις διαμαρτυρίες η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει την εκφώνηση κουρδικών συνθημάτων.

Ένα πανό που έγραφε «Από το Αφγανιστάν στο Ιράν, από το Ιράν στο Κουρδιστάν, από το Κουρδιστάν στην Τουρκία, η φεμινιστική φωτιά δεν θα σβήσει», απαγορεύτηκε να μεταφερθεί στην περιοχή των διαδηλώσεων στην Άγκυρα από την αστυνομία.

Συνολικά επτά γυναίκες, οι οποίες συνελήφθησαν σε σχέση με το πανό εξακολουθούν να κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της Άγκυρας τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο.

Γυναίκες διαδηλώτριες βρέθηκαν επίσης στους δρόμους στις κουρδικές πόλεις της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία προσπάθησε και εκεί να εμποδίσει τις διαδηλώσεις.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, γυναίκες διαδηλώτριες διάβασαν μία επιστολή αλληλεγγύης που έστειλε από τη φυλακή η ιατροδικαστής, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, η οποία συνελήφθη όταν δήλωσε πως η χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία εναντίον Κούρδων μαχητών στις τουρκικές διασυνοριακές επιχειρήσεις πρέπει να διερευνηθεί.