Η Τουρκία στέλνει στη φυλακή άλλους εννέα Κούρδους δημοσιογράφους λόγω «σχέσεων με το ΡΚΚ»

Η Τουρκία στέλνει στη φυλακή άλλους εννέα Κούρδους δημοσιογράφους λόγω «σχέσεων με το ΡΚΚ»

Η Τουρκία στέλνει στη φυλακή άλλους εννέα Κούρδους δημοσιογράφους λόγω «σχέσεων με το ΡΚΚ»

Η Τουρκία στέλνει στη φυλακή άλλους εννέα Κούρδους δημοσιογράφους λόγω «σχέσεων με το ΡΚΚ»

Ο αριθμός των συλληφθέντων δημοσιογράφων στην Τουρκία ανήλθε σε 67 καθώς εννέα ακόμη δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις 29 Οκτωβρίου. Το δικαστήριο κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ως «μέλη του ΡΚΚ» με βάση τις ειδήσεις που παρουσίασαν, τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς τους, καθώς έδωσαν τις πρώτες τους καταθέσεις ενώπιον των εισαγγελέων μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης από την αστυνομία.

Δημοσιογράφοι από τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, πρακτορείο ειδήσεων Μεσοποταμία (MA) και γυναικείο πρακτορείο ειδήσεων Jin News, οδηγήθηκαν στη φυλακή από τον Γενικό Εισαγγελέα της Άγκυρας στην Τουρκία, όπως αναφέρει το MA.

Δέκα από τους έντεκα Κούρδους δημοσιογράφους που τέθηκαν υπό κράτηση στις 25 Οκτωβρίου είχαν καταθέσει ενώπιον οκτώ συνολικά εισαγγελέων στο Δικαστήριο της Άγκυρας.

Το δικαστήριο κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι ήταν μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφερόμενο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), με βάση τις ειδήσεις που παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι κατά το παρελθόν, τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς τους.

Η εισαγγελία πήρε την απόφασή της πέντε ώρες μετά από τις αρχικές καταθέσεις των δημοσιογράφων, και παρέπεμψε στο δικαστήριο με αίτημα φυλάκισης την αρχισυντάκτρια του MA, Diren Yurtsever, τους δημοσιογράφους του MA, Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar και τους δημοσιογράφους της Jin News, Habibe Eren και Öznur Değer.

Ο Mehmet Günhan, ο οποίος εργαζόταν ως ασκούμενος για το MA πριν από λίγο καιρό, αφέθηκε ελεύθερος με μέτρα δικαστικού ελέγχου, ενώ του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Η 11η δημοσιογράφος, Zemo Ağgöz, αφέθηκε ελεύθερη μετά την σύλληψή της το βράδυ της Τετάρτης, καθώς έχει ένα νεογέννητο μωρό που χρειάζεται ακόμα να θηλάσει. Η Ağgöz θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Με βάση τις τρέχουσες συλλήψεις των εννέα δημοσιογράφων, ο αριθμός των συλληφθέντων δημοσιογράφων στην Τουρκία έχει αυξηθεί στους 67.

Τουλάχιστον 11 δημοσιογράφοι από το MA και το Jin News είχαν συλληφθεί στις 25 Οκτωβρίου, μετά από επιδρομές νωρίς το πρωί σε σπίτια από την τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Βαν, το Ντιγιαρμπακίρ (Αμεντ), την Ούρφα (Ριχά) και το Μαρντίν (Μερντίν) .

Οι δημοσιογράφοι, επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες, αρνήθηκαν να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα, λέγοντας ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση από την αστυνομία την Πέμπτη.

Τον Ιούνιο, 16 από τους 21 δημοσιογράφους που συνελήφθησαν στις 8 Ιουνίου τέθηκαν υπό κράτηση και οδηγήθηκαν στη φυλακή με δικαστική απόφαση για να αναμείνουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους.