Η Τουρκία ωθεί τη Γαλλία να στραφεί εναντίον των Κούρδων

Η Τουρκία ωθεί τη Γαλλία να στραφεί εναντίον των Κούρδων

Η Τουρκία ωθεί τη Γαλλία να στραφεί εναντίον των Κούρδων

Η Τουρκία ωθεί τη Γαλλία να στραφεί εναντίον των Κούρδων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πίεσε τον Γάλλο ομόλογό του να καταστείλει την κουρδική κοινότητα της Γαλλίας, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τις διαμαρτυρίες των Κούρδων την περασμένη εβδομάδα ως «πράξεις βίας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, πρότεινε στη Γαλλία να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις των Κούρδων μετά την θανατηφόρα επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Κουρδικό πολιτιστικό κέντρο.

Ο Τσαβούσογλου καταδίκασε τους Γάλλους πολιτικούς που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στο πλευρό των Κούρδων και είπε ότι εμφανίζονται δίπλα σε σημαίες και φωτογραφίες «τρομοκρατών», στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την Πέμπτη.

Το κρατικό πρακτορείο "Ανατολή" της Τουρκίας, ανέφερε ότι υποστηρικτές της τρομοκρατίας «διαπράττουν πράξεις βίας και συγκρούονται με την αστυνομία», αναφερόμενο στην κουρδική κοινότητα στη Γαλλία η οποία διαμαρτύρεται για τη δολοφονία τριών ακτιβιστών όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός «προέτρεψε» τον Γάλλο ομόλογό του να «μην επιτρέψει» την εξάπλωση των διαδηλώσεων, χαρακτηρίζοντάς τις «μαύρη προπαγάνδα». Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Τουρκία είχε καλέσει τον Γάλλο πρεσβευτή για να καταγγείλει την «εμπλοκή γαλλικών κυβερνητικών στελεχών στην αντιτουρκική προπαγάνδα», όπως ανέφερε το Reuters επικαλούμενο το υπουργείο.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία, Αλί Ονανέρ, κάλεσε επίσης τη Γαλλία να «απαγορεύσει τις διαδηλώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK» σε ένα tweet του. «Αυτό θα προστατέψει τους πολιτικούς από το να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των τρομοκρατών!» έγραψε την Πέμπτη.

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας έφεραν σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την επίθεση «ειδεχθή» στοχοποίηση της κουρδικής κοινότητας της χώρας, ενώ οι δήμαρχοι της μητρόπολης του Παρισιού και του 10ου διαμερίσματος επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο, "Αχμέτ Καγιά" στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Γάλλοι βουλευτές της Αριστεράς επισκέφθηκαν επίσης το κέντρο, με αρκετούς να ζητούν την αφαίρεση του PKK από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντωμεταξύ, οι Κούρδοι κατηγόρησαν τις γαλλικές αρχές ότι δεν διεξήγαγαν εκτεταμένη έρευνα και αγνόησαν πιθανούς δεσμούς μεταξύ του δολοφόνου, William M., και της Άγκυρας. Η κουρδική κοινότητα απαιτεί από τις αρχές να εξετάσουν πιθανούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας, λέγοντας ότι ο William M. θα μπορούσε να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί ή και να είχε στρατολογηθεί από την Άγκυρα καθώς εξέτιε ποινή για προηγούμενες επιθέσεις σε μετανάστες. Η τρέχουσα έρευνα συνεχίζεται με τον ισχυρισμό ότι ο 69χρονος Γάλλος ενεργούσε με φυλετικό κίνητρο και όχι πολιτικό.