Η Τουρκία οικοδομεί ένα νέο καθεστώς «διαμελίζοντας» την δημοκρατία

Η Τουρκία οικοδομεί ένα νέο καθεστώς «διαμελίζοντας» την δημοκρατία

Η Τουρκία οικοδομεί ένα νέο καθεστώς ρευστοποιώντας την δημοκρατία

Η Τουρκία οικοδομεί ένα νέο καθεστώς «διαμελίζοντας» την δημοκρατία

Ο Cengiz Çiçek, δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

«Η τρέχουσα κατάσταση στο νησί - φυλακή του Ιμραλί, μετατρέπεται σε κάτι μάλλον επικίνδυνο εκτός από παράνομο. Η απομόνωση που έχει επιβληθεί με βάναυσο τρόπο στον Οτσαλάν, μετατράπηκε σε νομική, ηθική και πολιτική επιβολή ενάντια στο βασικό αίτημα της φυσικής ελευθερίας», δήλωσε ο Çiçek. Μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση δεν περιορίζεται στην απομόνωση του Ιμραλί, σημείωσε: «Είδαμε την επιχείρηση στο Όρος Γκάρε. Στη συνέχεια, ο βουλευτής του HDP, Gergerlioğlu, στάλθηκε στη φυλακή. Έπειτα ακολούθησε η υπόθεση κλεισίματος και αναστολής λειτουργίας του HDP. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι δημιουργείται ένα νέο καθεστώς. Ένας νέος τύπος καθεστώτος που βασίζεται στον διαμελισμό της δημοκρατίας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένου του διαμελισμού όλων των δημοκρατικών πρακτικών, της δημοκρατικής τάξης και του κοινοβουλίου».

Αυτό που περιμένει τους Κούρδους σε αυτό το νέο «τουρκικό καθεστώς» που οικοδομείται, είναι μια «γενοκτονία» εναντίον τους και η «άρνηση» της ύπαρξής τους.

«Ο κουρδικός λαός πρέπει να αξιολογήσει αυτές τις ιστορικές και ιδιαίτερες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική απομόνωσης συνδέεται άμεσα με το τουρκικό έθνος - κράτος, το οποίο σκοπίμως επιδιώκει να καταστρέψει τον οργανωμένο αγώνα του κουρδικού λαού», δήλωσε ο Çiçek.

Δυναμική αντίσταση ενάντια στον αυξανόμενο φασισμό

Ο Çiçek εξέφρασε την άποψη ότι ο κουρδικός λαός και οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία συσπειρώνονται ενάντια στον αυξανόμενο φασισμό. «Οι διαμαρτυρίες του πανεπιστημίου του Βοσπόρου και οι διαμαρτυρίες των γυναικών για τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης  δείχνουν τη δυναμική του λαού ενάντια στον φασισμό», σημείωσε.

«Ο κοινωνικός αγώνας ειρήνης που ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πλέκει εδώ και δεκαετίες σπιθαμή προς σπιθαμή, πρέπει να ενωθεί σε μια πολιτική δράση και ένα πολιτικό πρόγραμμα που να συνδέει τις προσπάθειες του Οτσαλάν με τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, τον αγώνα ενάντια στο αδιέξοδο σχετικά με το "κουρδικό ζήτημα", τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στις γυναικοκτονίες και υπέρ της οικολογίας και του περιβάλλοντος».