Η Τουρκία και το Ιράν βομβαρδίζουν χωριά στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία και το Ιράν βομβαρδίζουν χωριά στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία και το Ιράν βομβαρδίζουν χωριά στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία και το Ιράν βομβαρδίζουν χωριά στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και το πυροβολικό του Ιράν βομβάρδισαν παράλληλα πολλές περιοχές σε όλο το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή Αμεντί της επαρχίας Ντουχόκ και στόχους βόρεια της Σουλεϊμανίγια, κατ' επανάληψη τη Δευτέρα, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του το Roj News.

Οι τουρκικές εναέριες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς το ιρανικό πυροβολικό συνέχισε να βομβαρδίζει περιοχές του βόρειου Ιράκ, στοχοποιώντας επίσης τους Κούρδους μαχητές που βρίσκονται στην περιοχή.

Τουρκικό drone επιτέθηκε στο χωριό Σιγκερί στην περιοχή Αμεντί της επαρχίας Ντουχόκ, αλλά ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν θύματα. Παρόμοιες επιθέσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πόλη Σουλεϊμανίγια.

Μιλώντας στο Roj News, ο δήμαρχος του Μαγουάτ, Καμράν Χουσέιν, δήλωσε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τμήματα του Galala, ενός χωριού στην περιφέρεια Μαγουάτ της Σουλεϊμανίγια, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα που τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε την περιοχή Μαγουάτ, μετά από το τελευταίο χτύπημα, στις 22 Αυγούστου, στο χωριό Καμισί.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν τακτικά αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ για να υποστηρίξουν τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο, οι επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και στο Ιρακινό Κουρδιστάν έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τις απώλειες αμάχων. Τον Ιούλιο, τουρκικές βόμβες έπληξαν ένα τουριστικό σημείο στην περιοχή Ζαχό, σκοτώνοντας εννέα άτομα που βρέθηκαν ως τουρίστες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό πυροβολικό βομβαρδίζει την περιοχή Σιντακάν στο ιρακινό Κουρδιστάν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι οι μονάδες εδάφους και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν επρόκειτο να ξεκινήσουν νέο γύρο επιθέσεων εναντίον ομάδων της κουρδικής πολιτικής αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Το πρώτο στάδιο των επιθέσεων ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατηγόρησε την κουρδική αντιπολίτευση ότι παραβίασε τα ιρανικά σύνορα και προκάλεσε χάος στις κουρδικές πόλεις του Ιράν.

Οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν κυρίως στις ορεινές περιοχές του Σιντακάν, βορειοανατολικά της επαρχίας Ερμπίλ, όπου εδρεύουν τα πολιτικά στελέχη της κουρδικής αντιπολίτευσης.

Ο βομβαρδισμός έγινε εν μέσω εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες στις κουρδικές επαρχίες εντός του Ιράν, που συνορεύουν με το Ιράκ και την Τουρκία.

Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιώματων "Hengaw".