Η Τουρκία φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους το 2020

Η Τουρκία φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους το 2020

Η Τουρκία φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους το 2020

Η Τουρκία φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους το 2020

Περίπου 79 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία το 2020, αποκάλυψε η Ένωση Δημοσιογράφων Dicle Fırat σε δήλωση τύπου στις 4 Ιανουαρίου, σημειώνοντας άλλες 24 συλλήψεις. Η ένωση ανέφερε ότι συνολικά 43 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε 150 χρόνια και 15 ημέρες φυλάκισης ενώ κατέβαλαν συνολικά 56.310 τουρκικές λίρες σε δικαστικά πρόστιμα.

Περίπου 79 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία το 2020, ενώ 24 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και 19 δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση, αποκάλυψε η Ένωση Δημοσιογράφων του Dicle Fırat (DFG) σε δήλωση Τύπου στις 4 Ιανουαρίου.

"Ακόμη και δημοσιογράφοι που δεν είναι φυλακισμένοι ζουν υπό καθεστώς κράτησης. Ο περισσότερος χρόνος τους περνάει περιμένοντας στους διαδρόμους του δικαστηρίου ή δίνοντας καταθέσεις σχετικά με τα κείμενα και τα ρεπορτάζ τους", δήλωσε ο συμπρόεδρος της DFG Dicle Müftüoğlu.

Δεκαεπτά δημοσιογράφοι απειλήθηκαν και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ 12 δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν από το να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις ανοιχτές δημοσιογραφικές υποθέσεις του.

"Στοχοποιήθηκαν εργαζόμενοι στον Τύπο που αρνήθηκαν να μπουν στα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κυβέρνησης, οι οποίοι προσπάθησαν να γίνουν φωνές για όλους μας και διεξήγαγαν πραγματική και έντιμη δημοσιογραφία", δήλωσε ο Müftüoğlu.

Η καταπίεση των δημοσιογράφων δείχνει την εσφαλμένη κυβερνητική πολιτική, καθώς η στοχοποίηση του Τύπου είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του λαού, πρόσθεσε ο Müftüoğlu.

"Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ομοιόμορφη δημοσιογραφία."

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) λογόκρινε και απέκλεισε την πρόσβαση στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.960 άρθρων και ειδήσεων, όπως αναφέρει με καταγγελία της η ένωση.

"Το RTÜK στέκεται πάνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σαν μια Δαμόκλειος σπάθη", δήλωσε ο συμπρόεδρος.

Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον επίπεδο δυσκολίας λόγω της εθνικότητάς τους, δήλωσε ο Müftüoğlu, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην εργασία τους, στην καθημερινή ζωή.