Η Τουρκία ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη
Η Τουρκία ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη
- Date: 1 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 1 Οκτωβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Η Τουρκία ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη
Κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, η Τουρκία πιθανώς να προετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επίθεση στη Βορειοανατολική Συρία, με σκοπό να χωρίσει εντελώς το Ιρακινό Κουρδιστάν από την Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας.
Μετά την αποτυχημένη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στο Γκάρε, η οποία ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 16 Τούρκων στρατιωτών, εκ των οποίων οι 13 ήταν αιχμάλωτοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η Τουρκία ξεκίνησε πριν από έξι μήνες μια νέα αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στοχεύοντας ζώνες του ΡΚΚ στην ορεινή περιοχή Ζαπ, Μετίνα και Αβασίν στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Η Τουρκία σχεδίαζε να αναλάβει τον έλεγχο του Ζαπ, της Μετίνας και του Αβασίν και να προωθηθεί στο Κανδήλι, γνωστό ως έδρα του ΡΚΚ, μέσα σε διάστημα δύο-τριών μηνών. Παράλληλα σκόπευε να θέσει υπό τον έλεγχο της το στρατόπεδο προσφύγων Μαχμούρ με διαδοχικές αεροπορικές επιθέσεις.
Αλλά κανένα από τα εν λόγω σχέδια της Τουρκίας δεν ευοδώθηκαν.
Από την αρχή αυτών των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βομβάρδιζαν τους αντάρτες από αέρος, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της και αναγκάστηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, ώστε να μην φαίνεται ότι επιστρέφει σπίτι με άδεια χέρια.
Δηλώσεις από την πλευρά του ΡΚΚ, Κούρδοι μαχητές που έκαναν αναφορές από το πεδίο της μάχης, δημοσιογράφοι και πολιτικοί μετά τις επιχειρήσεις παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία έχει αναπτύξει «χημικά όπλα» και «τοξικά αέρια» λόγω της απόγνωσης και της «απελπισίας» της.
Η τρέχουσα επιχείρηση της Τουρκίας περιγράφεται επίσης ως "αποτυχία", λόγω της αντίθεσης μεταξύ της διάθεσης των τουρκικών αρχών όταν ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις και της διάθεσής τους τώρα που η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά εις βάρος τους. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δίνουν επίσης την εντύπωση ότι βρίσκονται πολύ μακριά από τους σχεδιασμόύς τους.
Αυτά τα απροσδόκητα αποτελέσματα της τελευταίας επιχείρησης στο Ιρακινό Κουρδιστάν ώθησαν την Τουρκία να ακολουθήσει νέα σχέδια.
Στο πλαίσιο αυτών των νέων σχεδίων, έχει αναφερθεί ότι ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής της Τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) πραγματοποίησε συνάντηση στη Βαγδάτη με τον Σύριο ομόλογό του, Αλί Μαμλούκ. Αυτή η συνάντηση, παρουσιάστηκε ως «ιστορική» από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, και χαρακτηρίστηκε ως «πιθανή έναρξη μιας νέας περιόδου» από τον Ισμαήλ Χακί Πεκίν, ο οποίος υπηρέτησε σε κορυφαίες θέσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ήταν επίσης αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Τμήμα Πληροφοριών.
Οι αναλυτές αξιολογούν αυτήν την κίνηση διπλωματίας ως την προσπάθεια του Φιντάν να ζητήσει υποστήριξη από τη Δαμασκό για μια νέα επιχείρηση στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Τοπικές πηγές υποστηρίζουν αντίστοιχους ισχυρισμούς, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία τέτοιων διπλωματικών συζητήσεων μέσω συνεχιζόμενων επισκέψεων στην Ερμπίλ και τη Βαγδάτη.
Η περιοχή Αλ-Μαλικίγια (Ντερίκ), στη βορειοανατολική επαρχία Αλ-Χασάκα, θεωρείται ότι είναι ο πιο πρόσφατος στόχος μιας επικείμενης επίθεσης. Η Τουρκία στοχεύει ουσιαστικά να κόψει εντελώς τη σύνδεση μεταξύ ΒΑ Συρίας και Ιρακινού Κουρδιστάν, με μια νέα επίθεση στη Βόρεια και Ανατολική Συρία.
Τα αυξανόμενα επίπεδα στρατιωτικών επιθέσεων στο Τελλ Ταμέρ αξιολογούνται τόσο ως «πρόβα» μιας νέας ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης όσο και ως απόπειρα της Τουρκίας να «δοκιμάσει τα νερά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει εντείνει τις στρατιωτικές αποστολές στη μεθοριακή γραμμή Αλ-Νταρμπασιγιά και Αμούντα.
Όπως αναφέρουν τοπικές μαρτυρίες ένας μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων είναι τοποθετημένα σε αυτά τα σημεία, ενώ τα χωριά της περιοχής όπου αποστέλλονται οι στρατιωτικές μονάδες έχουν εκκενωθεί. Κατά μήκος των αιθέρων της συνοριακής γραμμής, η συνεχιζόμενη παρουσία επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνωρίζεται επίσης ως ένδειξη επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης.
Αφήστε ένα σχόλιο