Η Τουρκία επιτίθεται με drone στον προσφυγικό καταυλισμό Maxmur

Η Τουρκία επιτίθεται με drone στον προσφυγικό καταυλισμό Maxmur

Η Τουρκία επιτίθεται με drone στον προσφυγικό καταυλισμό Maxmur

Η Τουρκία επιτίθεται με drone στον προσφυγικό καταυλισμό Maxmur

Το τουρκικό κράτος εισβολής συνεχίζει να στοχοποιεί τον καταυλισμό προσφύγων Maxmur, στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).

Ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (SIHA), που ανήκει στο κατοχικό τουρκικό κράτος, βομβάρδισε τον καταυλισμό προσφύγων Maxmur το Σάββατο.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 13:55 τοπική ώρα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τρία θύματα από την επίθεση.

Η επίθεση στόχευσε το Πάρκο "Μάρτυρα Aryen" εντός του καταυλισμού, σε μια περιοχή που συχνάζουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μέρα ενώ υπάρχει και μια παιδική χαρά. Τα σχολεία του προσφυγικού καταυλισμού βρίσκονται επίσης σε αυτήν την περιοχή.

Η Δημοκρατική Συνέλευση του Λαού του Maxmur αναμένεται να προβεί σε δήλωση τις επόμενες ώρες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει τον καταυλισμό του Maxmur, πριν από λίγες ημέρες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημες δηλώσεις για την επίθεση.

Το στρατόπεδο Maxmur, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ερμπίλ, βομβαρδίζεται τακτικά από την τουρκική αεροπορία. Τελευταία, παρατηρήθηκαν έντονες αεροπορικές δραστηριότητες στην περιοχή την Κυριακή. Η τελευταία επίθεση στον Maxmur πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Τον Απρίλιο, τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο από βομβαρδισμό μέσω drone του τουρκικού στρατού.

Πάνω από 12.000 άνθρωποι στο Maxmur υπό καθεστώς εμπάργκο

Ο προσφυγικός καταυλισμός Maxmur, που ιδρύθηκε το 1998, φιλοξενεί περισσότερους από 12.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους στο Βόρειο Κουρδιστάν / Τουρκία, τη δεκαετία του 1990 λόγω καταστολής και διώξεων από το τουρκικό κράτος.

Ωστόσο, το στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο λειτουργεί επίσημα υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται υπό καθεστώς εμπάργκο από τον Ιούλιο του 2019. Η τοπική κυβέρνηση διέταξε τον αποκλεισμό του στρατοπέδου, κατόπιν πιέσεων από την Τουρκία, μετά τον πυροβολισμό ενός τούρκου αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών. Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της πανδημίας, το εμπάργκο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην παροχή νερού όσο και στην ιατρική περίθαλψη του προσφυγικού καταυλισμού. Παράλληλα, το ISIS έχει επίσης αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή.