Η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατηγορίες εναντίον της στο ΕΔΑΔ για το 2022

Η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατηγορίες εναντίον της στο ΕΔΑΔ για το 2022

Η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατηγορίες εναντίον της στο ΕΔΑΔ για το 2022

Η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατηγορίες εναντίον της στο ΕΔΑΔ για το 2022

Η Τουρκία ήταν η χώρα από την οποία προήλθαν οι περισσότερες καταγγελίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το 2022, και το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε παραβιάσεις δικαιωμάτων σε 73 από τις 80 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του έτους. Τον περασμένο χρόνο, η Τουρκία έγινε επίσης η δεύτερη χώρα σε αριθμό παραβιάσεων και καταδικαστικών αποφάσεων από το ΕΔΑΔ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το 2022, προήλθε από την Τουρκία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ανώτατου δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, το 26,9% των εκκρεμών υποθέσεων του δικαστηρίου ήταν από την Τουρκία.

Οι περισσότερες από τις αιτήσεις αφορούσαν καταγγελίες για συλλήψεις, δίκες και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ως μέρος των μέτρων της τουρκικής κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όπως ανέφερε η Deutsche Welle.

Το ΕΔΑΔ διαπίστωσε παραβιάσεις δικαιωμάτων σε 73 από τις 80 υποθέσεις κατά της Τουρκίας που ολοκληρώθηκαν το 2022. Η χώρα έγινε επίσης η δεύτερη χώρα εναντίον της οποίας ξεκίνησαν διαδικασίες παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της άρνησης της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ιδίως στην περίπτωση του Οσμάν Καβαλά.

Το δικαστήριο, τον Δεκέμβριο του 2019, αποφάσισε ότι η φυλάκιση του Καβαλά από το 2017 βασιζόταν σε «πολιτικά κίνητρα» και ότι πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος. Η Τουρκία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση και έκτοτε ο Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς Κούρδους πολιτικούς, ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζει επίσης φυλάκιση λόγω πολιτικών κατηγοριών, όπως διαπίστωσε το ΕΔΑΔ σε άλλη υπόθεσή του. Η Τουρκία αρνήθηκε και σε αυτή την περίπτωση να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς.

Τον Νοέμβριο του 2022, το δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα άλλων 12 φυλακισμένων μελών του HDP, συμπεριλαμβανομένης της Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, η οποία ήταν συμπρόεδρος του HDP μαζί με τον Ντεμιρτάς.

Εάν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την μέχρι τώρα πορεία της, οι παραβιάσεις της μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η μόνη άλλη χώρα που αντιμετώπισε ποτέ την διαδικασία αποβολής, ήταν το Αζερμπαϊτζάν, για την παράνομη φυλάκιση του πολιτικού της αντιπολίτευσης, Ιλγκάρ Μαμάντοφ.