Η Τουρκία απαγόρευσε κουρδική συναυλία και συνέλαβε 25 άτομα

Η Τουρκία απαγόρευσε κουρδική συναυλία και συνέλαβε 25 άτομα

Η Τουρκία απαγόρευσε κουρδική συναυλία και συνέλαβε 25 άτομα

Η Τουρκία απαγόρευσε κουρδική συναυλία και συνέλαβε 25 άτομα

Γραφείο περιφερειάρχη στην Τουρκία απαγόρευσε μια συναυλία κουρδικής οργάνωσης πολιτισμού και τέχνης, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Μετά την απαγόρευση, η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε και συνέλαβε 25 άτομα.

Γραφείο του περιφερειάρχη στην Τουρκία απαγόρευσε μια συναυλία κουρδικού οργανισμού πολιτισμού και τεχνών στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, ισχυριζόμενο ότι η εκδήλωση «θα προκαλέσει διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Μετά την απόφαση του κυβερνήτη να απαγορεύσει τη συναυλία, μουσικοί του Πολιτιστικού Κέντρου Μεσοποταμία (MKM) και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Μουσά Πιρογλού, μαζί με μια ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον χώρο εκδηλώσεων στην περιοχή Küçükçekmece, όπου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η συναυλία.

Η αστυνομία επιτέθηκε στην ομάδα και συνέλαβε 25 άτομα, σύμφωνα με τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Οι συλληφθέντες κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης.

«Η εχθρότητα της κυβέρνησης εναντίον των Κούρδων και της κουρδικής γλώσσας συνεχίζεται», δήλωσε ο Πιρογλού μετά τις συλλήψεις. «Δεν μπορούν να μας φιμώσουν με απαγορεύσεις, δεν μπορούν να σταματήσουν τους χορούς χαλάι», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν παραδοσιακό χορό τον οποίον χορεύουν διάφορες εθνότητες στην Τουρκία.

Το MKM ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά γραφεία του HDP στην περιοχή.

Αρκετοί Κούρδοι μουσικοί από την Τουρκία και το Ιράν εμφανίστηκαν στη συναυλία με τίτλο «Em ê Bêjin» [Θα τραγουδήσουμε].

Η συναυλία περιελάμβανε και τραγούδια που ήταν αρχικά στα κουρδικά αλλά με την πάροδο τον χρόνο μεταφράστηκαν στα τουρκικά, και τα οποία έχουν παρουσιαστεί ως τουρκικά τραγούδια ως μέρος των πολιτικών αφομοίωσης του τουρκικού κράτους.

Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν απαγορεύσεις εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού τα τελευταία χρόνια ως εργαλείο για την καταπίεση της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όσων συνδέονται με το κουρδικό πολιτικό κίνημα.