Η Τουρκία ανάμεσα στις τρεις χειρότερες χώρες στις παραβιάσεις δικαιωμάτων των βουλευτών
Η Τουρκία ανάμεσα στις τρεις χειρότερες χώρες στις παραβιάσεις δικαιωμάτων των βουλευτών
- Date: 30 Μαρτίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 30 Μαρτίου, 2022
- Categories:Δικαιώματα
Η Τουρκία ανάμεσα στις τρεις χειρότερες χώρες στις παραβιάσεις δικαιωμάτων των βουλευτών
Ο βουλευτής Χισιάρ Οζσόι εξηγεί ότι η Τουρκία κατατάσσεται από μια πρόσφατη έκθεση μεταξύ των τριών χειρότερων χωρών όσον αφορά τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που στοχεύουν βουλευτές και ότι η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι «βαθιά ανήσυχη σχετικά με την προοπτική διάλυσης του HDP».
Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Λαού (HDP) μίλησε στο Medya News για την έκθεση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), που πρόσφατα πραγματοποίησε την τελευταία της συνέλευση στην Ινδονησία.
Ο Οζσόι ξεκίνησε εξηγώντας για ποιον λόγο η IPU είναι ένας μοναδικός και σημαντικός διεθνής οργανισμός, λέγοντας:
«Η IPU είναι η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συνέλευση στον κόσμο. Αποτελείται από βουλευτές από 178 χώρες μέλη του ΟΗΕ. Στις συνελεύσεις της οι βουλευτές συζητούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και παίρνουν διάφορες αποφάσεις. Αυτές μπορεί να αφορούν φυλακισμένους βουλευτές, όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον πολιτικό στίβο, εκείνους που είναι εξόριστοι ή εκείνους που τους έχει αφαιρεθεί το βουλευτικό τους αξίωμα. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Βουλευτών της IPU εξετάζει όλες αυτές τις περιπτώσεις και είναι μοναδική στον κόσμο από αυτή την άποψη».
Σημειώνοντας ότι το HDP βρίσκεται σε διάλογο με το IPU από το 2017, όταν πολλοί βουλευτές του HDP έχασαν τη βουλευτική τους ασυλία από το ίδιο το τουρκικό κοινοβούλιο και ότι η Επιτροπή είχε παρέμβει υπέρ του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του φυλακισμένου πρώην συμπροέδρου του HDP, ως τρίτο μέρος στην υπόθεσή του ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), ο Οζσόι είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε κατά την τελευταία συνέλευση της IPU να εξετάσει δύο νέες υποθέσεις:
Η υπόθεση της βουλευτού του HDP Σεμρά Γκιουβέν, της οποίας η ασυλία άρθηκε την 1η Μαρτίου λόγω κατηγοριών σχετικά με μια φωτογραφία προ οκταετίας που την δείχνει με τον αρραβωνιαστικιό της, φερόμενο ως μαχητή του PKK που σκοτώθηκε αργότερα σε συγκρούσεις, καθώς και την υπόθεση της Γιουλτάν Κισανάκ, την καθαιρεθείσα δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ και πρώην βουλεύτρια, η οποία κατηγορήθηκε για ορισμένες από τις δημόσιες δηλώσεις της.
Εξακόσιες κατηγορίες εναντίον βουλευτών του HDP
Η έκθεση της IPU αναφέρει:
«Πάνω από 600 κατηγορίες εγκληματικότητας και τρομοκρατίας έχουν ασκηθεί εναντίον των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) από τις 20 Μαΐου 2016, όταν το Σύνταγμα τροποποιήθηκε για να εξουσιοδοτήσει τη συνολική άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες δικαστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα εναντίον βουλευτών του HDP και πρώην βουλευτών».
«Από τις 4 Νοεμβρίου 2016, δεκάδες βουλευτές έχουν τεθεί υπό κράτηση και άλλοι έχουν εξοριστεί. Έντεκα βουλευτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή και συγκεκριμένα οι πρώην συμπρόεδροι του HDP, κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς και κα Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, καθώς και οι κυρίες Gülser Yildirim, Idris Baluken, Leyla Güven, Musa Farisoğulları, κα. Gültan Kışanak, ο κ. Sebahat Tuncel, η κα Aysel Tuğluk, η κα Ayla Akat Ata και ο κ. Nazmi Gür. Μερικοί από αυτούς συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, αν και οι κατηγορίες εναντίον τους σχετίζονται με τα γεγονότα στο μακρινό παρελθόν που εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά την πολιορκία του Κομπάνι στη Συρία, το 2014. Δεκατρείς βουλευτές του HDP έχασαν τις βουλευτικές τους θέσεις τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω του γεγονότος ότι οι ποινές φυλάκισής τους έγιναν τελεσίδικες, πιο πρόσφατα στις υποθέσεις της κας Leyla Güven και του κ. Musa Farisogulları τον Ιούνιο του 2020. Εάν η ποινή τους επιβεβαιωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, θεωρείται ότι η ίδια μοίρα περιμένει την κ. Remziye Tosun και τον κ. Kemal Bulbul».
Υποδεικνύοντας ότι παρόλο που η IPU δεν είχε εξουσίες επιβολής κυρώσεων, ο Οζσόι είπε ότι εξακολουθεί να είναι ένας θεσμός με επιρροή του οποίου η γνώμη για την Τουρκία βοηθά στη διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης.
«Η IPU ανησυχεί βαθιά για την προοπτική διάλυσης του HDP»
Σημείωσε ότι η έκθεση τονίζει πως η IPU «παραμένει βαθιά ανήσυχη για την προοπτική διάλυσης του HDP, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι κομματικοί προκάτοχοί του διαλύθηκαν με δικαστική απόφαση. Θεωρεί ότι αυτό το βήμα δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές συνεχίζουν να θεωρούν, λανθασμένα, το PKK [το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν] και το HDP ως την ίδια οντότητα. Ενώ οι δύο οργανώσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια βάση υποστήριξης και επιδιώκουν παρόμοιους στόχους, το HDP είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα που δεν υποστηρίζει με κανέναν τρόπο τη βία για την επίτευξη των στόχων του. Η IPU ανησυχεί ότι η διάλυσή του θα στερήσει όχι μόνο τους βουλευτές του HDP από το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή, αλλά και από τους ψηφοφόρους τους το δικαίωμα εκπροσώπησης στο τουρκικό κοινοβούλιο».
Ο Οζσόι συνέκρινε επίσης τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων κατά των βουλευτών στην Τουρκία με αυτές σε άλλες χώρες:
«Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Ορισμένα κοινοβούλια δεν λειτουργούν σωστά, για παράδειγμα στη Λιβύη. Υπάρχουν ψηφίσματα για περισσότερους από 130 βουλευτές στη Βενεζουέλα. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων βρίσκεται τώρα στη Βενεζουέλα. Η Τουρκία είναι πλέον στη δεύτερη ή την τρίτη θέση με 66 βουλευτές. Ήταν η πρώτη [χειρότερη] χώρα νωρίτερα και κατατάσσονταν πάντα μεταξύ των τριών χειρότερων. Επιθέσεις εναντίον βουλευτών και κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας γίνονται σχεδόν παντού όπου υπάρχει αυταρχικό καθεστώς. Ωστόσο, τα στοιχεία για την Τουρκία είναι πολύ υψηλά ακόμη και για τα πρότυπα της Μέσης Ανατολής. Υπάρχει χάρτης που δείχνει τον αριθμό των περιπτώσεων βουλευτών σε κάθε χώρα. Η Τουρκία σημειώνεται με κόκκινο χρώμα. Προσελκύει την προσοχή ως χώρα με έντονη πίεση στους βουλευτές τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη».
Αφήστε ένα σχόλιο