Η Σλοβενία θέλει να εκδώσει Κούρδο στην Τουρκία
Η Σλοβενία θέλει να εκδώσει Κούρδο στην Τουρκία
- Date: 16 Νοεμβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 16 Νοεμβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
Η Σλοβενία θέλει να εκδώσει Κούρδο στην Τουρκία
Η Σλοβενία θέλει να εκδώσει στην Τουρκία Κούρδο πατριώτη που συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο
Λόγω της καταπίεσης του τουρκικού κράτους, ο Κουρδός πατριώτης Osman Aslan αναγκάστικε να μετακομίσει στη Γερμανία, όπου και έγινε αποδεκτή η αίτησή του για άσυλο το 1994. Τον περασμένο Ιούνιο, συνελήφθη ενώ ήταν σε διακοπές στη Σλοβενία, με τη δικαιολογία κόκκινης ειδοποίησης που εξεδόθη από την Ιντερπόλ. Παρά το γεγονός ότι ο Aslan διαθέτει τις προστασίες του πολιτικού πρόσφυγα στη Γερμανία, αναγκάστηκε να εμφανισθεί ενώπιον δικαστή στις 30 Ιουλίου.
Ενόψει του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοσή του, το δικαστήριο της Σλοβενίας αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Κούρδο άντρα, υποστηρίζοντας ότι τα απαιτούμενα έγγραφα δεν υποβλήθηκαν από τη Γερμανία. Ο Aslan εξακολουθεί να βρίσκεται υπό σύλληψη και αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Τουρκία λόγω του σήματος της Ιντερπόλ.
Η κατάσταση του Aslan παραμένει αβέβαιη παρά τις εκκλήσεις απηύθυναν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις προσφύγων αλλά και το τοπικό παράρτημα του Αριστερού Κόμματος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου διαμένει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σλοβενία συνεργάζεται με το τουρκικό κράτος μέσω της Ιντερπόλ εναντίον Κούρδων πατριωτών και εκείνων που επικρίνουν το καθεστώς του Ερντογάν. Πέρυσι, ο İsmet Kılıç, κάτοικος του Ντούισμπουργκ, φυλακίστηκε στη Σλοβενία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας και απελευθερώθηκε μετά από τρεις μήνες, αποκλεισιτκά χάρη στις προσπάθειες των ΜΚΟ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Γερμανίας.
Η κυβέρνηση AKP-MHP συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ ως μέσο φίμωσης της αντιπολίτευσης και των Κούρδων πολιτών που ζουν στην Ευρώπη. Πολλά άτομα από την Τουρκία και το Κουρδιστάν συνελήφθησαν παράνομα μέσω της Ιντερπόλ σε ευρωπαϊκές πόλεις, παρά το γεγονός ότι ήταν υπό την προστασία του καθεστώτος πρόσφυγα, και κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα όπου έπρεπε να παραμείνουν για μήνες.
Αφήστε ένα σχόλιο