Η σημασία του εορτασμού του Νεβρόζ στα Άδανα

Η σημασία του εορτασμού του Νεβρόζ στα Άδανα

Η σημασία του εορτασμού του Νεβρόζ στα Άδανα

Η σημασία του εορτασμού του Νεβρόζ στα Άδανα

Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν φέτος σε πλατείες, χορεύοντας γύρω από φωτιές και γιορτάζοντας το Νεβρόζ σε όλη την Τουρκία. Οι κάτοικοι στα Άδανα μίλησαν για τη σημασία του Νεβρόζ για τον Κουρδικό λαό.

Οι εκδηλώσεις του Νεβρόζ πέρυσι ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά φέτος πολλές πόλεις διοργάνωσαν τεράστιους εορτασμούς, και κυρίως οι πόλεις που κατοικούνται κατά βάση από Κούρδους, οι οποίοι αποδίδουν ιδιαίτερη αξία στο Νεβρόζ σχετικά με την πολιτιστική και πολιτική ιστορία τους.

Η φωτιά του Νεβρόζ επανέρχεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, βασισμένη στην εξέγερση του Κάουα εναντίον του σκληρού ασσυριακού τυράννου Ντεχάκ, πριν από 2.633 χρόνια. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής αποδίδουν διαφορετικές έννοιες στο Νεβρόζ, αλλά για την πλειονότητα των Κουρδικών λαών, η γιορτή αποτελεί ημέρα ανανέωσης, εξέγερσης και αντίστασης.

Παρά τη διαχρονική καταπίεση, οι Κούρδοι γιορτάζουν το Νεβρόζ δημόσια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανάβουν «τις φωτιές του Νεβρόζ» κάθε χρόνο στις κουρδικές πόλεις. Τα Άδανα, είναι μια από τις βασικές πόλεις όπου οι Κούρδοι έχουν μεταναστεύσει από τη δεκαετία του 1990. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στους εορτασμούς του Νεβρόζ στην πόλη με μεγάλο ενθουσιασμό.

«Το Νεβρόζ αντιπροσωπεύει την αντίσταση, την εξέγερση και, πάνω απ' όλα, είναι μια γιορτή»

Η Hamdiye Aktaş δήλωσε: «Για εμάς τους Κούρδους, το Νεβρόζ αντιπροσωπεύει την αντίσταση, την εξέγερση και, πάνω απ' όλα, μια γιορτή στην οποία ενωνόμαστε όλοι μαζί ενάντια στους δυνάστες».

Η Aktaş παρατήρησε ότι η μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ στέλνει το μήνυμα ότι οι συμμετέχοντες είναι αντίθετοι στον φασισμό. «Δώστε τους να καταλάβουν ότι ακόμη και όταν ο φασισμός βρίσκεται στην έξαρσή του, εφόσον υπάρχουν Κούρδοι και γυναίκες, είμαστε μαζί και θα κερδίσουμε μέσω της αντίστασής μας. Το Νεβρόζ είναι μια ευκαιρία για ειρήνη, αδελφότητα συνύπαρξη και κοινή δράση», είπε.

«Αυτοί που κατέχουν την εξουσία στην Τουρκία δεν μπορούν να μας καθυποτάξουν»

Το Νεβρόζ σημαίνει «ειρήνη και αδελφότητα», πρόσθεσε η Halime Tekin. «Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε ενάντια στις «πολιτικές πολέμου» που στοχοποιούν τους Κούρδους στην Τουρκία. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς. Και όλοι πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει όσο υπάρχουν Κούρδοι. Εμείς οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι και οι Τούρκοι θα σταθούμε δίπλα-δίπλα: θα εξαλείψουμε τον φασισμό».

Για την Şerife Yadigar, το Νεβρόζ σημαίνει «αντίσταση» για τους Κούρδους. «Για εμάς, είναι η μέρα που αποδεικνύουμε τη δύναμη της εξέγερσής μας και της εξέγερσης του Κάουα ενάντια στους καταπιεστές. Νομίζουν ότι θα μας νικήσουν φυλακίζοντας ή σκοτώνοντάς μας. Οι προσπάθειές τους σε αυτή τη χώρα είναι μάταιες εδώ και εκατό χρόνια. Υπάρχουμε σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Τουρκία».

«Υπάρχουμε - κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό».

Ο Salin Sorar εξέφρασε τη βαθιά υποστήριξή του στους απεργούς πείνας στις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία ενάντια στις συνθήκες απομόνωσης που έχουν επιβληθεί στον αρχηγό του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Χαιρετίζουμε τους κρατουμένους απεργούς πείνας. Οι επαναστάτες κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας εδώ και μήνες ενάντια στον φασισμό», είπε ο Sorar. «Αυτοί που κατέχουν εξουσία στην Τουρκία δεν μπορούν να μας υποτάξουν. Οι Κούρδοι - εμείς - είμαστε ο Κάουα. Οι καταπιεστές γνωρίζουν πολύ καλά πώς ανάβουμε τη φωτιά. Ζήτω το Νεβρόζ! "