Η Σεζέν Ακσού απαντά στις απειλές του Ερντογάν με νέους στίχους

Η Σεζέν Ακσού απαντά στις απειλές του Ερντογάν με νέους στίχους

Η Σεζέν Ακσού απαντά στις απειλές του Ερντογάν με νέους στίχους

Η Σεζέν Ακσού απαντά στις απειλές του Ερντογάν με νέους στίχους

Κατόπιν δηλώσεων του Ερντογάν υποστηρίζοντας πως: «Είναι καθήκον μας να κόψουμε τις γλώσσες των βεβηλωτών του Αδάμ και της Εύας», η Σεζέν Ακσού απάντησε με νέους στίχους, με τίτλο «Ο Κυνηγός», προκαλώντας τη δημόσια υποστήριξή της από 217 καλλιτέχνες, απέναντι στις απειλές του Ερντογάν.

Μία από τις πιο εξαίχουσες τραγουδοποιούς της Τουρκίας βρέθηκε στο στόχαστρο του Ερντογάν μετά την έναρξη μιας εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της. Ωστόσο, 217 συγγραφείς, μουσικοί, ποιητές, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί εξέδωσαν δήλωση εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς την Ακσού.

Η καμπάνια συκοφαντίας ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις πρόσφατα ως απάντηση στους στίχους ενός τραγουδιού που κυκλοφόρησε η Σεζέν Ακσού το 2017. Οι στίχοι του τραγουδιού, με τίτλο «Şahane bir şey yaşamak» («Το να ζεις είναι ένα υπέροχο πράγμα»), ήταν:

«Ακολουθούμε έναν οιωνό / Ταξιδεύουμε προς την Ημέρα της Κρίσης / Χαιρετίστε τους αδαείς / Αδάμ και Εύα»

Στη συνέχεια, την Παρασκευή (21 Ιανουαρίου) ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο την Ακσού για τον τρόπο που είχε χρησιμοποιήσει τον Αδάμ και την Εύα στους στίχους της, τους οποίους ισχυρίστηκε ότι ήταν βεβηλωτικοί.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις του έχοντας δίπλα του έναν κληρικό, από μια εξέδρα που έμοιαζε με σκηνή, σε ένα τζαμί που επισκέφτηκε για να προσευχηθεί.

«Κανείς δεν μπορεί να μολύνει τον αξιοσέβαστο Αδάμ», άρχισε. «Είναι καθήκον μας να κόψουμε τις γλώσσες των βεβηλωτών όταν αυτό είναι απαραίτητο. Κανείς δεν μπορεί να μολύνει τη μητέρα μας την Εύα. Είναι καθήκον μας να δείξουμε σε αυτούς τους βεβηλωτές τη θέση τους».

Η Ακσού απάντησε στα σχόλια του Ερντογάν το Σάββατο, λέγοντας: «Όπως όλοι γνωρίζετε, το θέμα δεν αφορά εμένα αλλά τη χώρα. Παρατηρώ διάφορες ανθρώπινες καταστάσεις και τις εκφράζω με δικά μου λόγια από τότε που απέκτησα συνείδηση της ύπαρξής μου».

Στη συνέχεια, η Ακσού μοιράστηκε μερικούς νέους στίχους που είχε γράψει το προηγούμενο βράδυ αφού άκουσε τα σχόλια του Ερντογάν.

Ο τίτλος αυτών των στίχων είναι «Ο Κυνηγός»:

Δεν μπορείς να με στεναχωρήσεις
Είμαι ήδη τόσο λυπημένη
Υπάρχει πόνος όπου κι αν κοιτάξω
Υπάρχει πόνος όπου κι αν κοιτάξω
Είμαι το θήραμα εσύ είσαι ο κυνηγός
Ας σε δούμε να πυροβολείς…

Δεν μπορείς να με δεις να έρχομαι
Δεν μπορείς να καταπιέσεις τη γλώσσα μου
υπάρχει πόνος όπου κι αν κοιτάξω
υπάρχει πόνος όπου κι αν κοιτάξω
Ποιος είναι ο ταξιδιώτης, ποιος είναι ο πανδοχέας;
Ας περιμένουμε και θα δούμε…

Δεν μπορείς να με σκοτώσεις
Έχω τη φωνή μου, το σάζι μου*, τον λόγο μου
Λέω Έγώ, αλλά είμαστε Όλοι

Η Ακσού ολοκλήρωσε λέγοντας: «Γράφω τραγούδια 47 χρόνια τώρα και θα συνεχίσω να γράφω».

Μια ομάδα καλλιτεχνών εξέδωσε μια δήλωση την Κυριακή σε μια δήλωση υποστήριξης προς την Σεζέν Ακσού και κατά της στοχοποίησης της ελευθερίας της έκφρασης από τον Ερντογάν.

Η δήλωση, που υπογράφεται από ορισμένους από τους πιο γνωστούς Τούρκους συγγραφείς, όπως η Λατιφέ Τεκίν, η Ελίφ Σαφάκ και η Ετζέ Τεμελκουράν, ανέφερε:

«Παρακολουθούμε με μεγάλη δυσαρέσκεια τις δηλώσεις του προέδρου και προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Πρόνοιας (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τον Σεζέν Ακσού και επέδειξε πλήρη περιφρόνηση για την ελευθερία της έκφρασης. Στεκόμαστε σταθερά ενάντια σε αυτήν την επίθεση εναντίον της Σεζέν Ακσού, η οποία γράφει και ερμηνεύει εδώ και 47 χρόνια, και έχει χαρίσει δεκάδες τραγούδια στην πολιτιστική κληρονομιά αυτών των εδαφών. Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης καταπατείται και απειλείται με "κόψιμο των γλωσσών". Δηλώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι ενάντια σε αυτή την επίθεση».

Η δήλωση κατέληξε: «Η γλώσσα που θέλουν να "κόψουν" είναι η γλώσσα της ελεύθερης τέχνης. Εμείς, ως καλλιτέχνες, έχουμε αγωνιστεί σκληρά για να προστατεύσουμε τις γλώσσες όλων όσων ζουν σε αυτές τις χώρες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με την ίδια αποφασιστικότητα».

*Το σάζι είναι ένα έγχορδο όργανο που μοιάζει με λαούτο