Η ποινή του Ντεμιρτάς εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας

Η ποινή του Ντεμιρτάς εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας

Η ποινή του Ντεμιρτάς εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας

Η ποινή του Ντεμιρτάς εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας

Ο πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καταδικάστηκε εκ νέου σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, παρά του ότι έχει ήδη φυλακιστεί από το 2016.

Η ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών που επιβλήθηκε στον πρώην συμπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 26 Απριλίου, όταν ξεκίνησε η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης Κομπάνι.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης Κομπάνι ξεκίνησε στις 26 Απριλίου, στο πλαίσιο αγωγής που κατατέθηκε εναντίον 108 ατόμων. Στους κατηγορούμενος περιλαμβάνονται οι 28 πολιτικοί που συνελήφθησαν κατά τις διαμαρτυρίες του Κομπάνι, το 2014. Οι πρώην συμπροέδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων κατηγορουμένων.

Το 26ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για ομιλία που παραχώρησε κατά τη γιορτή του Νεβρόζ στην Κωνσταντινούπολη, στις 17 Μαρτίου 2013.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του HDP, Ümit Dede, εξέδωσε γραπτή δήλωση σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου: «Το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την απόφαση αυτή στις 26 Απριλίου, την ημέρα έναρξης της υπόθεσης Κομπάνι, δείχνει ότι η απόφαση αποτελεί μέρος των επιθέσεων "εξάλειψης" που διεξάγονται από το δικαστικό σώμα εναντίον του κόμματός μας και των εκλεγμένων στελεχών μας ».

Ο Dede δήλωσε ότι το δικαστικό σώμα "εκπλήρωσε τις απαιτήσεις των διαταγών" που του δόθηκε. Χαρακτήρισε δε την απόφαση ως «κενή και άκυρη».

Ακούγοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι δικηγόροι του Ντεμιρτάς εξέδωσαν επίσης γραπτή δήλωση, επισημαίνοντας ότι «αν και όλες οι υποθέσεις εναντίον του Ντεμιρτάς συνδυάστηκαν με την κύρια υπόθεση που εκκρεμεί στο 19ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, η υπόθεση για την οποία δικάστηκε - σχετικά με την ομιλία του στη γιορτή του Νεβρόζ στην Κωνσταντινούπολη - πραγματοποιήθηκε χωριστά ».

Στη δήλωσή τους, οι δικηγόροι τόνισαν επίσης ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) στις 22 Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την «παραβίαση των δικαιωμάτων» του Ντεμιρτάς και οι εκκλήσεις του δικαστηρίου για την «άμεση απελευθέρωσή» του, δεν έχουν εφαρμοσθεί από την Τουρκία .