Η Κρίση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία χειροτερεύει
Η Κρίση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία χειροτερεύει
- Date: 26 Οκτωβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
- Date: 26 Οκτωβρίου, 2020
- Categories:Δικαιώματα
Η Κρίση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία χειροτερεύει
Η Κρίση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία χειροτερεύει με κρατικές διώξεις, απουσία ανεξάρτητων και ελεγκτικών ιδρυμάτων και θεσμών, και με έναν νέο νόμο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος αποσκοπεί στη φίμωση του ελεύθερου σχολιασμού, σύμφωνα με έναν συνασπισμό 11 οργανώσεων για την ελευθερία του τύπου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα επισκέφθηκε τη χώρα για τέσσερις ημέρες για να συναντηθεί με δημοσιογράφους, αξιωματούχους και άλλους ενδιαφερόμενους. Ο λόγος πίσω από την επίσκεψη ήταν να εκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση, όπως η συνεχιζόμενη φυλάκιση και δίωξη δημοσιογράφων, η ποινική διερεύνηση εκείνων που κάλυπταν δημοσιογραφικά τον COVID-19 και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ανεξαρτησία των δικαστών.
Σε μια κοινή δήλωση, τα μέλη του συνασπισμού σημείωσαν πως αρκετοί δημοσιογράφοι παραμένουν πίσω από τα κάγκελα ή αντιμετωπίζουν «αβάσιμες διώξεις» ως αντίποινα επειδή έκαναν απλώς τη δουλειά τους. Το κράτος θεσμοθετεί ένα σύστημα δικαιοσύνης που δεν μπορεί να ακολουθήσει τη δέουσα διαδικασία και υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για αλλαγή. Περιέγραψαν την τρέχουσα κατάσταση ως «εξαιρετικά ανησυχητική».
Σημειώθηκε επίσης μια νέα μέθοδος επίθεσης σε δημοσιογράφους μέσω της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό γίνεται ως αντίποινα στην νόμιμη δημοσιογραφία και αποτελεί σύμβολο της «αδιάκοπης δίωξης των αντιφρονούντων» στην Τουρκία.
Νωρίτερα φέτος, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πρόγραμμα πρόωρης απελευθέρωσης για κρατούμενους υπό το φως της πανδημίας. Οι δημοσιογράφοι αποκλείστηκαν από αυτό και, ως εκ τούτου, παραμένουν στη φυλακή αντιμετωπίζοντας σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.
Σημειώθηκε επίσης το γεγονός ότι η δυσφήμιση παραμένει ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές η δυσφήμιση αποτελεί αστικό αδίκημα και πρέπει να αποποινικοποιηθεί.
Ένα άλλο σημείο ανησυχίας ήταν ο νέος νόμος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου και ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη διαδικτυακή λογοκρισία και απόλυτο έλεγχο του δημόσιου λόγου.
Σύμφωνα με τον νέο αυτό νόμο, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων θα έχουν 48 ώρες για να αφαιρέσουν το περιεχόμενο, όπως απαιτείται από τα τουρκικά δικαστήρια, αλλιώς αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 4,3 εκατομμύρια ευρώ ή αποκλεισμό πρόσβασης. Το περιεχόμενο προς αφαίρεση περιλαμβάνει οτιδήποτε θεωρείται προσβλητικό για ένα άτομο ή την τουρκική κυβέρνηση.
Στη δήλωση, οι οργανισμοί ζήτησαν το τέλος της κακοδιαχείρισης κρατικών ρυθμιστικών φορέων, όπως αυτοί που επιβλέπουν το ραδιόφωνο, τα έντυπα μέσα και την τηλεόραση. Είπαν ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται αυτά τα θεσμικά όργανα ώστε να παραλύσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης μέσω προστίμων και απαγορεύσεων. Τέτοια θεσμικά όργανα, ανέφεραν, καταδεικνύουν μια θλιβερή έλλειψη ανεξαρτησίας, παρά το γεγονός ότι είχαν παρουσιαστεί ως «ανεξάρτητα».
Αφήστε ένα σχόλιο