Η κούρδισσα συγγραφέας Meral Şimşek βασανίστηκε με γυμνή σωματική εξέταση από αστυνομικούς στην Ελλάδα

Η κούρδισσα συγγραφέας Meral Şimşek βασανίστηκε με γυμνή σωματική εξέταση από αστυνομικούς στην Ελλάδα

Η κούρδισσα συγγραφέας Meral Şimşek βασανίστηκε με γυμνή σωματική εξέταση από αστυνομικούς στην Ελλάδα

Η κούρδισσα συγγραφέας Meral Şimşek βασανίστηκε με γυμνή σωματική εξέταση από αστυνομικούς στην Ελλάδα

Η συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) και δικηγόρος Eren Keskin, δήλωσε ότι η Ελλάδα διέπραξε σοβαρό διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ανακοίνωσε ότι θα υποβληθή σχετική αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η κούρδισσα συγγραφέας, Meral Şimşek, δήλωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση από την ελληνική αστυνομία στις 29 Ιουνίου, ενώ διερχόταν από την Τουρκία στην Ελλάδα και ότι υποβλήθηκε σε απρεπή σωματική έρευνα.

Σύμφωνα με την Şimşek, η ίδια βρέθηκε κρατούμενη για ώρες, παρόλο που είπε ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Τουρκία για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Η Şimşek υποστηρίζει ότι τόσο η ίδια όσο και η Dicle, μια Σύρια γυναίκα που κρατείτο δίπλα της, παρενοχλήθηκαν από την ελληνική αστυνομία. Επιπλέον, ο υπολογιστής, το κινητό τηλέφωνο και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό που είχαν μαζί τους κατασχέθηκαν από την αστυνομία και πετάχθηκαν στον ποταμό Έβρο, 24 ώρες αργότερα.

Όταν μπήκαν ξανά στην Τουρκία στα Ύψαλα, η Şimşek συνελήφθη με την αιτιολογία ότι είχε παραβιάσει τη διεθνή απαγόρευση ταξιδιού, και παρέμεινε πίσω από τα κάγκελα στις τουρκικές φυλακές για οκτώ ημέρες.

Η Şimşek είναι μία εξέχουσα συγγραφέας που έχει λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία. Σημειώνοντας ότι τα κουρδικά ποιήματά της δημοσιεύθηκαν σε ανθολογία ποίησης το 2021 στην Ελλάδα, η Şimşek δήλωσε ότι:

Όταν τους βολεύει, χρησιμοποιούν τα ποιήματά μου, αλλά όταν βρέθηκα σε ανάγκη, αποφάσισαν να με στείλουν πίσω στη χώρα όπου με δικάζουν και με συλλαμβάνουν λόγω των απόψεών μου. Και όλα αυτά, μετά από ώρες παρενόχλησης, βίας, κράτησης, ανάρμοστης σωματικής έρευνας ...

«Έψαξαν ακόμη και τους κόλπους μας»

Η Şimşek περιγράφει την εμπειρία της καθώς διέσχισε τον ποταμό Έβρο και εισήλθε στην Ελλάδα.

«Βρεθήκαμε σε έναν κεντρικό δρόμο. Είδαμε να πλησιάζει, ένα ελληνικό αστυνομικό όχημα. Ήμασταν χαρούμενοι επειδή μας είχαν πει, ότι αν μας πιάσουν οι στρατιώτες απέλασης, θα μας βασανίσουν. Καθώς ήρθε η αστυνομία, τους εξήγησα την κατάστασή μου, ώστε να βοηθήσουν.

Τους είπα ότι είμαι μέλος της PEN και ότι υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις εναντίον μου στην Τουρκία. Και ότι περπατούσαμε για 15 ώρες, μέσα στην πείνα. Δεν είχαμε πιει νερό. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Πήραν τα δελτία ταυτότητάς μας και τα ανέφεραν κάπου.

«Οι δικηγόροι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Ένα άλλο αστυνομικό όχημα κατέφθασε εκείνη τη στιγμή. Ξαφνικά, υπήρχαν γύρω μας πολλοί αστυνομικοί. Μας έβγαλαν τα ρούχα επί τόπου και μας έκαναν σωματική έρευνα.

Κοίταξαν ακόμη και στους κόλπους μας. Μας παρενόχλησαν. Τα τηλέφωνά μας χτυπούσαν συνεχώς εντωμεταξύ. Κρατούσαν τα τηλέφωνά μας. Έπειτα κατέφθασε ένα μεγαλύτερο όχημα, χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας και μας έβαλαν σε αυτό το όχημα για να μας μεταφέρουν πίσω στο ποτάμι».

Υποστήκαμε παράνομη σωματική έρευνα και στην Αδριανούπολη»

Η Şimşek συνεχίζει, περιγράφοντας τα μαρτύρια που υπέστη όταν οι έλληνες αστυνομικοί την παρέδωσαν βορά στους τούρκος συνοριοφύλακες.

«Μου έκαναν παράνομη σωματική έρευνα και στην Αδριανούπολη. Η φυλακή εκεί ήταν σε άθλια κατάσταση. Πρόκειται μια φυλακή 200 ετών και οι συνθήκες είναι φρικτές. Με έβαλαν μαζί με γυναίκες που συνελήφθησαν με κατηγορίες σχετικές με το κίνημα του Γκιουλέν (FETÖ)».

Keskin: Θα κάνουμε αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) και δικηγόρος Eren Keskin, δήλωσε ότι η Ελλάδα διέπραξε ένα μεγάλο διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας:

«Από τη μία πλευρά, η κατάσταση στην Τουρκία είναι φρικτή. Αφαιρούν τη ζωή ενός ατόμου λόγω των απόψεών του. Από την άλλη πλευρά, καταφεύγεις σε μια χώρα που θεωρείται το λίκνο της δημοκρατίας και υφίστασαι την ίδια μεταχείριση εκεί. Βλέπετε ότι τα κράτη και οι αστυνομικές οργανώσεις δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους».

Θα αποκτήσουμε πρόσβαση στις αναφορές από τα Ύψαλα. Υπάρχουν αναφορές που τεκμηριώνουν τη βία και την παρενόχληση. Στη συνέχεια, θα υποβάλουμε αίτηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC). Θα υποβάλουμε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Η Ελλάδα διέπραξε ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.