Η κατοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί απειλή για τη Ροζάβα

Η κατοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί απειλή για τη Ροζάβα

Η κατοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί απειλή για τη Ροζάβα

Η κατοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί απειλή για τη Ροζάβα

Ο Aldar Xelîl, μέλος του Συμβουλίου Συμπροεδρίας του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ / Νότιο Κουρδιστάν θέτουν πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας: «Η κατάληψη του Νοτίου Κουρδιστάν, θα αποτελέσει θανάσιμο κίνδυνο για την Ροζάβα».

Το μέλος του Συμβουλίου Συμπροεδρίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Aldar Xelîl, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ερμπίλ (Hewlêr) στο Κουρδιστάν και την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Καθώς οι επιθέσεις της κατοχικής Τουρκίας συνεχίζονται, εξηγήστε μας πώς η απώλεια στο Νότιου Κουρδιστάν θα επηρέαζε τους Κούρδους και τη Ροζάβα;

Ο σκοπός των επιθέσεων που βρίσκονται επί του παρόντος στο Νότιο Κουρδιστάν είναι η κατοχή. Ο Ερντογάν θέλει να καταλάβει το Νότιο Κουρδιστάν. Το σχέδιό τους είναι να καταλάβουν όλο το Νότιο Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Ροζάβα, της βορειοανατολικής Συρίας, πριν από το τέλος του 2023. Ο μόνος λόγος που αυτό δεν συνέβη ακόμη είναι λόγω της αντίστασης. Εάν δεν είχαμε αντισταθεί, ο Ερντογάν θα είχε φτάσει τώρα στη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Νότιο Κουρδιστάν έχει προστατευτεί μέχρι στιγμής είναι η αντίσταση στη Ροζάβα, ένας άλλος είναι η αντίσταση των ανταρτών στα βουνά του Κουρδιστάν. Η αντίσταση τώρα στο Αβασίν, στο Ζαπ και τη Μετίνα είναι και μια αντίσταση για την προστασία των επιτευγμάτων του Νότιου Κουρδιστάν.

Το Νότιο Κουρδιστάν αγωνίστηκε για χρόνια για να απελευθερωθεί από το καθεστώς του Σαντάμ. Βλέπει ότι το καθεστώς του Ερντογάν έρχεται τώρα εναντίον του, και ότι αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο καθώς σκοπεύει να εξοντώσει τους Κούρδους.

Ο Ερντογάν πραγματοποιεί στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές, πάντα με τη δικαιολογία της «εθνικής ασφάλειας». Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά δεν δημιουργεί η κατοχή του Νότιου Κουρδιστάν και της Ροζάβα πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για τους Κούρδους;

Γιατί πήγε ο Ερντογάν στη Λιβύη; Ο Ερντογάν δήλωσε πως, «Κατά τη γνώμη μου, εάν δεν συνέβαιναν οι αλλαγές στη Λιβύη, αυτό θα ήταν επιζήμιο για την ασφάλεια της Τουρκίας» και για αυτόν τον λόγο, πηγαίνει και παρεμβαίνει. Πηγαίνει εκεί και εγκαθίσταται. Στη Σομαλία… Πήγε ακόμη και στο Σουδάν προτού αλλάξει το καθεστώς του Σουδάν. Κάνει το ίδιο πράγμα παντού. Λέει πως, «Προστατεύω την ασφάλειά μου».

Εάν σκεφτούμε ότι η Ροζάβα είναι η Βορειοανατολική Συρία, καταστρέφεται η εθνική μας ασφάλεια όταν ο Ερντογάν επιτίθεται στους αντάρτες στα βουνά του Κουρδιστάν; Είναι και αυτά μέρος του Κουρδιστάν. Έτσι, η ασφάλειά μας πράγματι κινδυνεύει. Βασικά, εάν ο Ερντογάν αποκτήσει κέρδη στην Ευρώπη, δεν είναι καλό για εμάς. Αν αποκτήσει κέρδη στην Αφρική, δεν είναι καλό για εμάς. Αν αποκτήσει κέρδη στην Αμερική, δεν είναι καλό για εμάς. Θα μας βλάψει.

Ο Ερντογάν κατέλαβε το Αφρίν (Efrîn). Έχει καταλάβει τις πόλεις Σερεκανίγια, Γκιρε-Σπι, Τζαραμπλούς, Μπαμπ και Εζάζ. Ο Ερντογάν μας απειλεί.

Πρώτον: Έρχεται στο Νότιο Κουρδιστάν και επιτίθεται στους αντάρτες. Δεύτερον: Εκκενώνει τα χωριά στο Νότιο Κουρδιστάν. Τρίτον: Πυροβολεί τους πολίτες. Τέταρτον: Δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις. Πέμπτον: Επεκτείνει αυτές τις βάσεις. Το Νότιο Κουρδιστάν, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι μεγάλη περιοχή. Ποιος είναι ο λόγος της δημιουργίας 30 βάσεων; Αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνει το Νότιο Κουρδιστάν. Δεν θα υπάρξει κυβέρνηση αύριο στο Νότιο Κουρδιστάν. Εάν πέσει ο Νότος, αυτό είναι προς το συμφέρον της Ροζάβα; Δεν θέλουμε ο Νότος να πέσει και να συντριβεί. Δεν θέλουμε να καταληφθεί από το τουρκικό κράτος. Δεν θέλουμε να καταληφθεί ο Νότος όπως ακριβώς δεν θέλουμε να καταληφθεί το Αφρίν. Εάν καταληφθούν, αυτό θα αποτελέσει θανάσιμο κίνδυνο για την Ροζάβα.