Η Γκιουλτάν Κισανάκ φωνάζει από τη φυλακή Καντιρά: «Οι φυλακές είναι σκηνές εγκλήματος»
Η Γκιουλτάν Κισανάκ φωνάζει από τη φυλακή Καντιρά: «Οι φυλακές είναι σκηνές εγκλήματος»
- Date: 24 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 24 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Η Γκιουλτάν Κισανάκ φωνάζει από τη φυλακή Καντίρα: «Οι φυλακές είναι σκηνές εγκλήματος»
Μιλώντας κατά την όγδοη ακρόαση της δίκης του Κομπάνι, η Κούρδισσα πολιτικός και δημοσιογράφος Κισανάκ επέκρινε τις τουρκικές αρχές για τους αυξανόμενους θανάτους και την κατάσταση των βαρέως ασθενών κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας.
Η όγδοη ακρόαση της δίκης του Κομπάνι πραγματοποιήθηκε σε δικαστήριο της Άγκυρας τη Δευτέρα.
Η Γκιουλτάν Κισανάκ, η πρώην συνδήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ (Άμεντ), της μεγαλύτερης κουρδικής πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία, πραγματοποίησε μια πολιτική ομιλία υπεράσπισης κατά την ακρόαση, στην οποία άσκησε δριμείες κατηγορίες σχετικά με τον θάνατο της Γκαριμπέ Γκεζέρ στη φυλακή Καντιρά, όπου βρίσκεται και η Κισανάκ, ενώ επίσης διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση της Κούρδισσας πολιτικού Αϊσέλ Τουγκλούκ, παρά το γεγονός ότι η Τουγκλούκ πάσχει από άνοια.
«Δεν μπορούσαμε να ακούσουμε νέα για την Γκαριμπέ Γκεζέρ μέχρι που οι φίλοι μας βουλευτές ανακοίνωσαν τον θάνατό της στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι. Η Γκαριμπέ δεν υποκλίθηκε ενάντια στις διώξεις. Είμαστε μάρτυρες αυτής της δίωξης», δήλωσε η Κισανάκ.
Η Κισανάκ περιέγραψε τον θάνατο της Γκαριμπέ Γκεζέρ ως γυναικοκτονία.
«Αυτό είναι γυναικοκτονία. Αυτό είναι φόνος, ασχέτως αν αυτοκτόνησε ή αν κάποιος άλλος της αφαίρεσε τη ζωή», είπε.
Εάν μια γυναίκα, υπογράμμισε η Κισανάκ, «εμφανιστεί και πει ότι τη βίασαν, παρενοχλήθηκε σεξουαλικά, σε τέτοιες περιπτώσεις όπου τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται παραδοσιακά και οι κρατικές αρχές, ξεκινώντας από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τον εισαγγελέα και την την διοίκηση της φυλακής δεν κάνουν τίποτα, τότε είναι όλοι υπεύθυνοι για τον θάνατό της».
Η Κισανάκ επέκρινε τις τουρκικές αρχές επειδή δεν ξεκίνησαν έρευνα μετά τις καταγγελίες της Γκεζέρ σχετικά με τη σεξουαλική και σωματική βία των υπαλλήλων της φυλακής εναντίον της.
«Ούτε μια φορά δεν κάλεσαν την Γκαριμπέ για μαρτυρία. Δεν άκουσαν τους μάρτυρες και προσπάθησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό», είπε.
«Η ατιμωρησία είναι πολιτική επιλογή και πολιτική της κυβέρνησης. Οι βαριά άρρωστοι κρατούμενοι βγαίνουν από τις φυλακές σε φέρετρα και εμείς προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε φέρετρα. Κάθε φυλακή είναι ένα φέρετρο. Εάν ένα άτομο στην ίδια φυλακή που βρίσκεσαι, πεθάνει σε ένα κελί ακριβώς δίπλα σου και δεν το καταλάβεις, αυτό σημαίνει απομόνωση και αποδεικνύει ότι οι φυλακές είναι τόπος εγκλήματος».
Η Κισανάκ επέστησε επίσης την προσοχή στην κατάσταση της Αϊσέλ Τουγκλούκ, η οποία έχει διαγνωστεί με άνοια, αλλά εξακολουθεί να μην έχει αποφυλακιστεί, παρά την επιδείνωση της υγείας της.
«Έβαλαν την Αϊσέλ σε καραντίνα σε ένα κελί αφού επέστρεψε από το νοσοκομείο. Το να κλειδώνεις την Αϊσέλ σε ένα δωμάτιο, ολομόναχη, σημαίνει ότι την αφήνεις στο θάνατο», είπε, λέγοντας στους δικαστές και τις τουρκικές αρχές ότι είναι δική τους ευθύνη για «ό,τι συμβεί» στην Τουγκλούκ.
Η Κισανάκ ολοκλήρωσε την ομιλία της, επαναλαμβάνοντας την άποψή της για άλλη μια φορά.
«Η ζωή μου, τα λόγια μου, η στάση μου, είναι γνωστά. Έχω αφιερώσει τη ζωή μου στους αγώνες των γυναικών, στη δημοκρατική πολιτική, στη δικαιοσύνη, στους νόμους. Έχω πολλά να πω. Με έχουν διώξει τόσο πολύ που έχω πολλά να πω», είπε.
«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Γιατί να μείνουμε σιωπηλοί; Τι κάναμε για να σιωπήσουμε; Ως αυτοί που φωνάζουν την αλήθεια, θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια σε αυτό το δικαστήριο. Πιστεύω μέσα από την καρδιά μου ότι οι γυναίκες θα δώσουν την απάντησή τους σε τέτοιες διώξεις μέσα από την αντίσταση».
Στο πλαίσιο μιας μεγάλης καταστολής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), 108 νυν και πρώην πολιτικοί του HDP, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, δικάστηκαν σε σχέση με τη λεγόμενη δίκη του Κομπάνι, στην οποία 108 άτομα κατηγορούνται για όλους τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις της 6ης-8ης Οκτωβρίου 2014 για την πολιορκία του ISIS της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».
Στα τέλη Οκτωβρίου 2016, η Κισανάκ και ο Φιράτ Ανλί, ο άλλος συνδήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, συνελήφθησαν και συνελήφθησαν.
Η Κισανάκ, η οποία φυλακίστηκε έκτοτε, είχε συλληφθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1980 και είχε σταλεί στη φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ, μια διαβόητη στρατιωτική φυλακή γνωστή για τα ακραία βασανιστήρια από τους αξιωματούχους της, όπου υποβλήθηκε επίσης σε βασανιστήρια για τα δύο χρόνια που πέρασε εκεί.
Σύμφωνα με τη δική της αφήγηση, την ανάγκασαν να μείνει στο σπιτάκι που φυλάσσονταν τα σκυλιά του διευθυντή της φυλακής για μήνες, επειδή αρνήθηκε να σταθεί όρθια παρουσία του. Όπως είπε, σε άλλη ομιλία της, κοιμόταν μέσα σε ένα σκυλόσπιτο για έξι μήνες.
Η Κισανάκ εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια και συντονίστρια σύνταξης για τη Yeni Ülke (Νέα Χώρα) και για τις εφημερίδες Özgür Gündem (Ελεύθερη Ατζέντα) και Özgür Ülke (Ελεύθερη Χώρα) ως δημοσιογράφος. Διατηρεί μέχρι και σήμερα μια στήλη στην καθημερινή Yeni Yaşam και έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Το πορφυρό χρώμα της κουρδικής πολιτικής», μαζί με γυναίκες κρατούμενες, το 2018.
Αφήστε ένα σχόλιο