Η φυλακισμένη πολιτικός Gültan Kıananak βραβεύθηκε με το τιμητικό βραβείο «Clara Zetkin»

Η φυλακισμένη πολιτικός Gültan Kıananak βραβεύθηκε με το τιμητικό βραβείο «Clara Zetkin»

Η φυλακισμένη πολιτικός Gültan Kıananak βραβεύθηκε με το τιμητικό βραβείο «Clara Zetkin»

Η φυλακισμένη πολιτικός Gültan Kıananak βραβεύθηκε με το τιμητικό βραβείο «Clara Zetkin»

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην κυρίαρχη ανδροκρατούμενη τάξη με την αλληλεγγύη των γυναικών, μέσα και έξω από τις φυλακές», δήλωσε η Συνέλευση των Γυναικών του HDP, καθώς ανακοίνωσε ότι το Γερμανικό Αριστερό Κόμμα απένειμε το φετινό τιμητικό βραβείο Clara Zetkin στην Kşanak.

Το "τιμητικό βραβείο Clara Zetkin", το οποίο δίδεται κάθε χρόνο στη Γερμανία από του 2007, φέτος προσφέρθηκε στην Gültan Kışanak, τη φυλακισμένη πρώην μητροπολιτική δήμαρχο, της κατά πλειοψηφία κουρδικής επαρχίας του Ντιγιαρμπακίρ.

Ανακοινώνοντας το βραβείο της Kışanak, η επιτροπή απονομής δήλωσε, "Το τιμητικό βραβείο κοινωνικής προσφοράς απονέμεται στην Gültan Kışanak. Είναι απίστευτο το ότι είστε αναγκασμένη να βρίσκεστε στη φυλακή στην Τουρκία. Είμαστε δίπλα σας."

Η Συνέλευση των Γυναικών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) ανακοίνωσε επίσης τη βράβευση, στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το τιμητικό βραβείο Clara Zetkin 2021 απονέμεται στην Αγαπητή Gültan Kışanak. Την συγχαίρουμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στην κυρίαρχη ανδρική τάξη με την αλληλεγγύη των γυναικών, μέσα και έξω από τις φυλακές».

Στο παρελθόν, το τιμητικό βραβείο Clara Zetkin απονεμήθηκε στην Feleknas Uca, την τότε βουλεύτρια του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και σημερινή βουλεύτρια του HDP, το 2017. Τέσσερα χρόνια πριν, το 2013, η Bilkay Öney, Υπουργός Ένταξης στην Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Γερμανίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, έλαβε επίσης το τιμητικό βραβείο Clara Zetkin.

Σχετικά με την Gültan Kışanak

Ανακοινώνοντας τη βράβευση της φυλακισμένης πολιτικού, η επιτροπή παρουσίασε την Gültan Kışanak με τα ακόλουθα λόγια:

"Η Gültan είναι φυλακισμένη Κούρδισσα πολιτικός του HDP. Το 2014, έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη ως Συμπρόεδρος της επαρχίας του Ντιγιαρμπακίρ. Το 2016, απομακρύνθηκε από το αξίωμά της και φυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως συν-δήμαρχος, εισήγαγε αρκετές πολιτικές πρωτοβουλίες για τις γυναίκες. Στόχος της ήταν να βελτιωθούν οι ευκαιρίες συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική ζωή και να τους δοθεί περισσότερη προστασία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία.

Αυτό ισοδυναμούσε με μια επανάσταση στη Σουνιτική και πατριαρχική πόλη εκατομμυρίων.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για λιγότερο μορφωμένες γυναίκες. Ο δήμος δημιούργησε θέσεις εργασίας για γυναίκες, π.χ. ως δασοφύλακες. Ο δήμος υπέγραψε επίσης μια συλλογική σύμβαση που απονέμει τον μισθό του άνδρα σε γυναίκες που ξυλοκοπήθηκαν από τους συζύγους τους ή των οποίων οι σύζυγοι είναι αλκοολικοί. Δημιουργήθηκαν επίσης καταφύγια γυναικών, ψυχολογικά κέντρα, παιδικοί σταθμοί.

Στον αγώνα για την απελευθέρωση των φύλων, το HDP εισήγαγε ένα μοντέλο στο οποίο όλες οι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου καταλαμβάνονται από μία γυναίκα και έναν άνδρα. Το πατριαρχικό σύστημα του AKP βλέπει τη διπλή ηγεσία της ισότητας των φύλων ως απειλή.

«Η Gültan Kışanak καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών και 3 μηνών με την κατηγορία της "τρομοκρατικής προπαγάνδας". Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την καθιέρωση διπλής ηγεσίας για την ισότητα των φύλων, καθώς και επίσημα έγγραφα της διοίκησης της πόλης, τα οποία παρουσιάστηκαν στο κατηγορητήριο ως έγγραφα απαγορευμένης οργάνωσης. Στη δίκη εναντίον της, κατηγορήθηκε επίσης επειδή ως δήμαρχος, προσπάθησε να μετατρέψει το διαβόητο κολαστήριο της «φυλακής Νο. 5», όπου είχε βασανιστεί και η ίδια κατά τη δεκαετία του 1980, σε μουσείο».

Σχετικά με το βραβείο

Το Αριστερό Κόμμα (DIE LINKE) περιγράφει το βραβείο "Clara Zetkin" ως εξής:

"Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας του 2021, το DIE LINKE προσφέρει ένα βραβείο για ενδέκατη φορά, και αναγνωρίζει τα εξαιρετικά επιτεύγματα των γυναικών στην κοινωνία και την πολιτική.

"Αυτό το βραβείο πήρε το όνομά του από την Clara Zetkin. Ως συνιδρύτρια του γυναικείου προλεταριακού κινήματος, η Clara Zetkin ξεκίνησε την καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας της γυναίκας, μαζί με την Käte Duncker, στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη, στις 27 Αυγούστου 1910.