Η ετυμηγορία «περί γενοκτονίας των Γεζίντι» στη Γερμανία τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης
Η ετυμηγορία «περί γενοκτονίας των Γεζίντι» στη Γερμανία τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης
- Date: 5 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα

- Date: 5 Δεκεμβρίου, 2021
- Categories:Δικαιώματα
Η ετυμηγορία «περί γενοκτονίας των Γεζίντι» στη Γερμανία τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης
Η ποινή του δικαστηρίου της Φρανκφούρτης σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της υποδούλωσης και δολοφονίας ενός πεντάχρονου κοριτσιού Γεζίντι έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και χαιρετίζεται ως η πρώτη «καταδίκη για γενοκτονία» μέλους του ISIS για εγκλήματα κατά των Γεζίντι.
Μια ετυμηγορία για την υπόθεση ενός μέλους του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός 5χρονου παιδιού Γεζίντι, το οποίο είχε υποδουλωθεί μαζί με τη μητέρα της, έχει τραβήξει διεθνώς τα φώτα της δημοσιότητας.
Η υπόθεση και η ετυμηγορία έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς ο Taha al-Jumailly γίνεται το πρώτο μέλος του ISIS που καταδικάζεται για γενοκτονία στην Ευρώπη.
Η Αμάλ Κλούνεϊ, η διάσημη δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν μέρος της νομικής ομάδας που εκπροσωπούσε τη μητέρα του κοριτσιού.
Πριν από ένα μήνα, η σύζυγος του Taha al-Jumailly, Jennifer Wenisch, συνεργός του στην υποδούλωση μιας μάνας Γεζίντι και της κόρης της και στη δολοφονία της 5χρονης, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Μονάχου σε 10 χρόνια φυλάκιση για «συνέργεια»στα αδικήματα του συζύγου της.
Το ζευγάρι φέρεται να «αγόρασε» τη μητέρα, τη Νόρα Τ., και την κόρη της ως σκλάβες ενώ ζούσε στην τότε κατεχόμενη από το ISIS Μοσούλη, στο Ιράκ, το 2015.
Τον Ιανουάριο του 2016, η Jennifer Wenisch επισκέφτηκε τη γερμανική πρεσβεία στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα για να υποβάλει αίτηση για νέα έγγραφα ταυτότητας, και καθώς αναχωρούσε συνελήφθη και εκδόθηκε μέρες αργότερα στη Γερμανία.
Η Wenisch κυκλοφορούσε ελεύθερη στη Γερμανία για δυόμισι χρόνια και τέθηκε υπό κράτηση μόνο αφού έπεσε σε μια παγίδα που της είχε στήσει το FBI. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήθελε να επιστρέψει στο ISIS μετά τον επαναπατρισμό της στη Γερμανία. Νομίζοντας ότι συνομιλούσε μέσω διαδικτύου με έναν άλλον υποστηρικτή του ISIS το 2018, άρχισε να παραδέχεται ότι ήταν μέλος της «αστυνομίας ηθικής» του ISIS και καυχιόταν ότι είχε «στην ιδιοκτησία της μια σκλαβωμένη» γυναίκα Γεζίντι.
Συμφώνησε να συναντήσει τον πληροφοριοδότη του FBI με τον οποίο συνομιλούσε και να τον αφήσει να την οδηγήσει κατά μήκος της χώρας για να διαφύγει από τη Γερμανία. Παραδέχτηκε επίσης στον πληροφοριοδότη τη δολοφονία της «σκλάβας» και για το πώς είχε στρατολογηθεί στα μέσα του 2015 από το ISIS. Η συνομιλία καταγραφόταν συνεχώς μέσω ενός κρυφού μικροφώνου στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια συνελήφθη και η δίκη της ξεκίνησε το 2019.
Υπολογίζεται ότι 10.000 Γεζίντι σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του ISIS στην πατρίδα των Γεζίντι, Σιντζάρ (Σενγκάλ) το 2014, καθώς οι δυνάμεις Πεσμεργκά της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και οι μονάδες του ιρακινού στρατού αποσύρθηκαν ξαφνικά, αφήνοντας τους αμάχους ανυπεράσπιστους σε μαζικές θηριωδίες.
Περίπου 7.000 γυναίκες και κορίτσια Γεζίντι, μερικές πολύ νεαρές, υποδουλώθηκαν και μεταφέρθηκαν βίαια σε τοποθεσίες στο Ιράκ και την ανατολική Συρία. Η σφαγή των Γεζίντι στα χέρια του ISIS έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και πολλά άλλα κράτη ως «γενοκτονία».
Αφήστε ένα σχόλιο